Yalova Musıki Derneği mensuplarından hocaların hocası Abdurrahman GEZER hocamız. 94 yaşında bisiklet kullanan ender şahsiyetlerden biridir. Mustafa Kemal Atatürk’ü görme şerefine nail olmuş ve kentimize hizmet sunan pek çok insanın yetişmesine öğretmenlik yapmış çok değerli bir insandır kendisi.Yalova ‘da pek çok ilkleri vardır. İşte birkaçı.

 

a)      Yalova’da ilk koro çalışmalarını, 1950 li yıllarda Halkevi Müdürlüğü  yaptığı dönemde başlatmış ve bu  koronun şefliğini de  kendisi yapmıştır.

b)      Yalova’da ilk mehteran gurubunu Yusuf Ziya İlköğretim okulunda kurarak faaliyet geçirmiştir.

c)      90 küsür  yaşında olmasına rağmen , konserlerimizde  solist olarak görev alarak başarı ile solo yapan ender insanlardan biridir.

d)      Kent içinde günlük işlerinde  bisiklet kullanarak topluma örnek olan çok değerli bir hemşehrimizdir. Hava kirliliği, gürültü kirliliği ve trafik yoğunluğunu önlemek için insanlara örnek olsun diye  bisiklet kullanmaya özen göstermektedir.

Abdurrahman Gezer hocamız geçtiğimiz haftalarda bir bisiklet kazası yaşadı. Kazaya sebep olan Göçmen mahallesinde yola koyulan mazgalların birinin diğerlerinin aksine kanallarının yola parelel olarak yerleştirilmesidir. Alaca karanlıkta fark edilemeyen bu mazgal az kalsın Abdurrahman hocamızın hayatına mal olacaktı. Gözümüz gibi sakındığımız kentimizin önemli bir şahsiyeti az kalsın bir küçük ihmal yüzünden büyük zarar görecekti.  Şükürler olsun ki hocamız bu  kazayı  ufak tefek yaralanmalar , morluklar ve bir süre devam eden ağrılarla atlattı.

İşini baştan savma yapan birilerinin, nelere sebep olduğunu göstermesi açısından bu olayı kamuoyu ile paylaşmak istedim.  Malum Mazgallar, zaman içinde kırılmakta , çalınmakta veya başka sebeplerden dolayı değiştirilmektedir. Fakat bu değişiklik sırasında yolun sokrasına koyulması gereken mazgal kapağı, bazen yolun suyuna gelecek şekilde koyularak bisiklet kullananlar için ölümcül bir tuzak haline gelmektedir.

Ben hocamızın bu kazasından sonra Yalova’nın pek çok yerinde bu ters koyulmuş mazgalları gözlemledim. Özellikle her bisiklete bindiğimde değişik güzargahlar kullanarak bu mazgalların nerelerde olduğunu tesbit etmeye çalışıyorum. Kentimizde bu işlerle görevli olanlara  bu yazımın  bir ihbar olmasını  isterim. Çok zor bir iş değildir  bunları düzeltmek. Fakat bunları düzelmezseniz bir çocuğun,  bir gencin, yada bir yetişkinin başına bundan dolayı bir felaket gelirse bu işin vicdani hesabını vermekte zorlanırsınız. Kanuni sorumluluğu da cabası olur.

Sosyal sorumluluk gereği  bu durumu ilgili makamlara duyurmayı bir vatandaşlık görevi adlediyorum.Bisiklet kullananlar olarak bizlerde bu tehlikelere karşı hazırlıklı olmalıyız. Neler yapabiliriz mesela;

·        Ağresif bisiklet kullanmayabiliriz.

·        Şehir içinde düşük süratte bisiklet kullanabiliriz.

·        Sürekli gidilen güzergahları kullanarak tehlikeli noktaları listeleyebiliriz. V e bu noktaları ilgililere şikayet ederek düzeltilmesini talep edebiliriz. Bu en doğal hakkımızdır.

·        Bisiklet kullanırken dikkatimizi kaybetmemeliyiz.

 

Yaşanabilir sağlıklı kentlere üye olan Yalova’mızda, güven ve huzur içinde bütün vatandaşlarımızın bisiklet kullanımını arttırmak için, güvenli bisiklet yollarına ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaca kulak verecek yetkililer halkın büyük takdirini kazanacaktır.