Uzun zamandır çalışmaları süren ve zaman zaman Yalova gündemine birinci sıradan giren Roman Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm tartışmaları bitmiyor. Kentsel dönüşüm sırasında Roman vatandaşların barınacağı yerlerle ilgili tartışmaların ardından bu kez de Bağlarbaşı Mahallesi Vatan Caddesi üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar sırasında Romanların yoğunluklu olarak yaşadığı Eski Bursa Yolu Caddesi üzerinde yarıklar, açılmalar ve kaymalar olduğu iddiası ortaya atıldı. Bayraktepe Mahallesi ile Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kayma olduğu iddialarının ardından Roman Mahallesi Bölgesi’nde ortaya çıkan durum çeşitli soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Yalova Baglarbasi Roman Mahalle Yol Yarik Kayma Iyi Parti Vatandas (11)İyi Parti Yalova Heyeti İncelemelerde Bulundu

Vatandaşların şikayetleri üzerine mahalleye gelen İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir, İYİ Parti Yalova Merkez İlçe Başkanı Zeynep Salman, İYİ Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Tokay ve İYİ Parti Yalova İl Başkanlığı’ndan yöneticiler, mahalleden temsilcilerle bir araya geldi. Problem yaşanan bölgeyi partilileriyle birlikte inceleyen Başkan Kendir, şikâyetleri olan mahallileri teker teker dinledi. Kentsel dönüşüm süreci üzerine eleştirilen getiren Başkan Kendir, yol üzerinde meydana gelen yarıklar, açılmalar ve mahallenin aşağıya doğru kaymasıyla ilgili bir rapor hazırlayıp basınla paylaşacaklarını açıkladı.

Yalova Baglarbasi Roman Mahalle Yol Yarik Kayma Iyi Parti Vatandas (24)“Yer çekimini biz bulmadık”

Gerçekleştirdikleri incelemeler sonrası Yalova Gazetesi özel açıklamalarda bulunan Başkan Kendir, “Levent Başkanımız ve mahalle sakinlerinin talebi üzerine bugün Bağlarbaşı’ndaki Kentsel Dönüşüm Mahallesi’ne geldik. Kentsel Dönüşüm Mahallesi, Eski Bursa Yolu Caddesi üzerindeki yolda yaklaşık 500 metre kadar yarıldığını, 10 cm’den 20 cm’e kadar büyük çatlaklar olduğunu ve aşağıda da daha derin çatlakların oluştuğunu gördük. Aşağıda hafriyat ve kazık makinelerinin çalıştığını görüyoruz. Bu kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında arazinin kuzey ve güneyinde aşağıdan yukarıya doğru sıra kazıklar çakıldığını görüyoruz ve heyelanlı sahanın topuk kısmında çalışma yapıldığını görüyoruz. Heyelanlı ve problemli olduğu için kentsel dönüşüm yapılan alanda ve böyle bir sahanın olduğu yerde topukta serbest kazı yapılamaz. Yukarıya doğru kazıklar yerine yatay kazıklar yapılıp ondan sonra kazıya başlanması gerekirken, burada yapılan bu serbest kazılar yukarıdaki kaymaların artmasına sebebiyet vermiş. Biz sorunun, “burada kentsel dönüşüm yapıyoruz” diyenlerin işi takip etmediğinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Acil olarak aşağıda çalışma yapan kamyonların hafriyatları durdurmasını ve mümkünse topuğa yük koyarak geri aldıkları yerleri doldurmalarını, aynı zamanda da bloklar arasında bu kazı yapılan yerlerde fore kazık çalışmaların acilen başlamaları gerektiğini düşünüyoruz. Siz eğimli olan bir alanda aşağıyı kazarsanız, yukarı aşağı doğru akar. Yerçekimini biz bulmadık” ifadelerini kullandı.

Yalova Baglarbasi Roman Mahalle Yol Yarik Kayma Iyi Parti Vatandas (13)“Mühendislik işi şakaya gelmez”

Ahilikten Ahirliğe:  Kunduracı Ahmet Başça Ahilikten Ahirliğe:  Kunduracı Ahmet Başça

Çalışma yapılan bölgelerde hanelerin olduğunu ve burada çocukların yaşadığını vurgulayan Başkan Kendir, “Bu evler risk altında. Yarın bir evin duvarı çökse, çocukların başına bir tuğla ya da beton parçası düşse ve burada bir acı yaşasak bunu hesabını kim verecek? Kimse veremez” dedi. Yolun üst tarafında kontrolsüz bir dolgu olduğunu açıklayan Başkan Kendir, “Bu dolgunun üzerine yüzeysel temelli binalar inşa edilmiş. Vatandaşlarımız kendi barınma ihtiyaçlarını sağlamak için bir mühendislik hizmeti almadan binaları yerleştirmişler ve burada yaşıyorlar. Biz burayı dönüştürmek için ve güzelleştirmek için kentsel dönüşüm yaparken vatandaşları daha da fazla mağdur etmemeliyiz” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm sırasında vatandaşların barınmaları için Kazımiye’de bir Konteyner Kent yapıldığını hatırlatan Başkan Kendir, “Daha önce biz incelemeler yapmıştık. Orada da bir takım kanalizasyon problemleri var, sular taşıyor ve ulaşım problemi var. Yani bu insanlar “bizim suçumuz ne, bizim cezamız ne zaman bitecek” diyor. İnsanları cezalandırmaktan vaz geçin. Burada bir proje imal ediliyor, bir firma almış ve muhtemelen ihalesindeki koşullara göre bunun imalatını yapıyor. Peki, bu imalat yapılırken bizim belediyeci arkadaşlar nerede? Bu mühendislik işi şakaya gelmez. Yaparken bozmayalım ve lütfen buradaki vatandaşlarımızın sesini de dinleyelim. Onları da bu halde bırakmayalım. Burada yaşayan insanlar sağlıksız koşullarda yaşıyorlar. Burada fosseptikler patlamış ve o yarıkların içerisinden giriyor. Yarın yağmurlar başlayacak ve bunları içerisine sular girdiğinde bu kayma daha da hızlanacak. Burada bir şey olduktan sonra bir çocuğumuzun burnu kanasa sorumlu bu projenin lansmanını yapıp bu projeye sahip çıkmayanlardır. Onların mühendislerini derhal buraya bekliyoruz” ifadelerini kulandı.

Yalova Baglarbasi Roman Mahalle Yol Yarik Kayma Iyi Parti Vatandas (31)“Burayı düzeltin demekle işin ehli olunmuyor”

Daha önce Hastane yoluyla ilgili de incelemeler yaptıklarını hatırlatan Başkan Kendir, “Biz geliyoruz, yerinde tespitleri yapıyoruz, önerileri sunuyoruz ve insanları doğru bilgilendiriyoruz. Burayı görüyorsunuz, düzeltin demekle bir şeyler olmuyor. Öyle işin ehli de olunmuyor! Ne görüyorsanız tarifleyip, çözümünü de öneriyor olmanız lazım. İki tane kutupta siyaset yapıyorlar, anlaşmalı ve danışıklı dövüş yapıyorlar. Bu durumdan vatandaş zararlı çıkıyor” dedi. Başkan Kendir’in ardından söz alan İYİ Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Halil İbrahim Tokay, “Şu anda Bağlarbaşı Mahallesi’nde Roman Mahallesi olarak tabir edilen yerdeyiz ve kentsel dönüşümün yapıldığı alandayız. Burada teknik olarak yanlış yapılan bazı işler var. İl Başkanımızın kendisi Jeoloji Mühendisidir. Kendisi teknik bilgileri aktardılar. Yolun çökmesi var ve kanalizasyon kapakları açık. Burada bir güvenlik tehditi de var. Buradaki vatandaşlarımızın içleri rahat olsun. Biz geldiğimiz de bu sorunu teknik kadrolarda, sadakatli değil, liyakatli kadrolarla çalışarak çözeceğiz. Çünkü biliyoruz ki Belediye’nin içinde de gayet liyakatli insanlar var ama onlara iş yaptırabilmek lazım. Biz geldiğimizde bu işleri yaptıracağız ama acilen seçimin olmasını beklemeden yetkilileri buraya davet edip, buradaki sorunların çözülmesini acilen talep ediyoruz. Buradaki kazının durdurulmasını gerekiyor ve bununla alakalı acilen gerekenin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yalova Baglarbasi Roman Mahalle Yol Yarik Kayma Iyi Parti Vatandas (33)“Çözüm istiyoruz”

Bölge’de yaşanan kayma nedeniyle evlerinde yarılmalar ve çatlaklar yaşandığını iddia eden bir mahalle sakini, “Benim burada torunum var, çocuklarım var. Benim torunuma ya da çocuklarıma bir şey olursa bu para bizi kurtarmaz. Bu parayla can yerine gelmez. Bu ev bizim başımıza yıkıldığı zaman hiçbir can yerine gelmez. İnsanları para kurtarmıyor. Torunuma, çocuklarıma, hanımıma ve bana bir şey olduğu zaman bu rant mı bizi kurtaracak? Biz başka bir şey istemiyoruz, çözüm istiyoruz” dedi. Mahalle’ye gelen İYİ Parti heyeti ile birlikte sorunlu alanlarda inceleme yapan Yalova Romanları Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Levent Pusta, “Mahallemizin isteklerini, arzularını ve dileklerini bir Roman ve Dernek Başkanı olarak yerine getirmek zorundayım. Gece yarısı telefonumuz ve kapılarımız çalınıyor. Biz de elimizden geldiğince arkadaşımıza, vatandaşımıza ve mahalle sakinimize yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kentsel Dönüşüm Kayarak mı Geliyor? Foto Galeri: Kentsel Dönüşüm Kayarak mı Geliyor?

Muhabir: Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel