Ahilikten Ahirliğe:  Kunduracı Ahmet Başça Ahilikten Ahirliğe:  Kunduracı Ahmet Başça

Yeni yıla girmemizin ardından birçok kalemde zam haberi gelmeye başladı. Maaşlarında artış yaşayan vatandalar alım güçlerinin azalmasından dolayı endişeli. Yalova Gazetesi olarak peynirdeki yeni yıl fiyatlarının ne olacağını öğrenmek için Kapalı Pazar Yeri mevkiine gittik. Burada uzun yıllardır esnaflık yapan ve vatandaşların peynir aldığı Canlı Şarküteri’nin sahibi Hüseyin Cem Canlı ile konuya ilişkin görüşme gerçekleştirdik.

yalova-kapali-pazar-yer-esnaf-sarkuteri-peynir-fiyat-zam (4)“%15-20 civarında bir zam bekleniyor”

Yeni yılda peynir fiyatlarına zam gelecek mi sorusuna cevap veren Canlı, “Zam bekleniyor. Her şey birbiriyle bağlantılı… BAĞ-KUR’a zam, araba vergilerine zam, işçiye zam, asgari ücrete zam gelince peynir için de Süt Konseyi bekliyordu. Yılbaşından önce zam yapacaklardı ama vazgeçildi bize yılbaşından sonra %15-20 civarı bir zam geleceği söylendi. Yani peynire %15, %20 gibi bir zam gelecek. Bu zam gelecek ama stoklar elimizde olduğu için bu zammı hemen vatandaşa yansıtmıyoruz ancak marketler hemen yansıtıyor” ifadelerini kullandı. Stoklu çalıştıklarını söyleyen Canlı, “Bu zaman zarfında buzhanemiz için elektrik parası ödüyoruz. O da ayrı bir masraf oluyor” dedi.

yalova-kapali-pazar-yer-esnaf-sarkuteri-peynir-fiyat-zam (3)“Gençlerin kahvaltı kültürü yok”

Güncel peynir fiyatları hakkında bilgi veren Canlı, “Eski sert Mihaliç Peyniri 270 lira, Ezine tipi olan peynirler 220 lira, inek, koyun ve keçi karışımı 270-280 lira, keçi peyniri 270 lira civarında, eski kaşar 320 lira, yarım yağlı olarak geçen kültürlü peynirimiz ise 120 lira civarında satılıyor” şeklinde konuştu. Gerçekleştirdikleri satıştan memnun olduğunu belirten Canlı, “Gençlerin pek kahvaltı kültürü yok. Benim bir oğlum ve de bir kızım var. Ben peynirciyim ama onlar peynir yemiyorlar. Ama yaşı biraz daha büyük olanlar kemik erimesine iyi geldiğini düşündükleri için peynir yiyor. Bizim müşteri profilimiz 45-50 yaş üzeri. Bana gelen müşterilerin ancak %20’si genç diyebileceğimiz insanlar” ifadelerini kullandı.

yalova-kapali-pazar-yer-esnaf-sarkuteri-peynir-fiyat-zam (2)yalova-kapali-pazar-yer-esnaf-sarkuteri-peynir-fiyat-zam (1)

Kaynak: Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel