Yalova Gazetesi, birbirinden farklı ve merak edilen konuları Videolu Köşe’sine taşımaya tüm hızıyla devam ediyor. Alanında uzman kişilerle görüşmeler gerçekleştirdiğimiz serimizin Ruh Sağlığı Bölümü’nde Klinik İmge Emine Koçak ile görüşme gerçekleştirdik. Bağlarbaşı Mahallesi Şehit Ömer Faydalı Caddesi'nde hizmet veren Mono Psikoloji & Akademi’nin kurucusu ve danışmanlarından olan Klinik Psikolog Koçak bu hafta, Psikolog ve Psikiyatristin farkları hakkında bilgi verdi.

“Psikiyatristler daha farmakolojik kısımdan bakıyor”

Psikolog ve Psikiyatristin farkları ile ilgili çok soru aldıklarını ve insanların bazen bunu karıştırabildiklerini açıklayan Koçak, “Psikiyatristler birer tıp doktorlarıdır. 6 yıllık bir tıp eğitiminden sonra uzmanlık sınavına girip psikiyatri biliminde uzmanlık alırlar ve ruhsal hastalıklarla ilgili ilaç reçete edebilme yetkileri vardır. Psikologlar, 4 yıllık psikolog lisans eğitimi mezunlarıdır. İlaç reçete etmek gibi bir yetkileri yoktur. Psikologlar ve psikiyatristler belli bir eğitimden geçtikten sonra psikoterapi yapabilirler. Bazı psikiyatristler danışanlarına ilaçlı tedavinin yanında psikoterapi de uygulayabiliyor. Bizler ise danışmanlık ve psikoterapi uygulayabiliyoruz” ifadelerini kullandı. Her iki bilimde ruh sağlığı ile ilgilendiğini açıklayan Koçak, “Psikiyatristler daha farmakolojik kısımdan baktıkları için temel farklılıkları bu olabilir. Psikologların hipotezleri vardır tabi ki ama tanı ve teşhisleri psikiyatristler yaparlar. Bizler tedavi planı ve danışmanlık hizmeti verebiliyoruz” dedi.

TEMA Çınarcık İlçe Sorumlusu Orçun Emrah Eren; “Sivil Toplum Kuruluşları kar amacı gütmez” TEMA Çınarcık İlçe Sorumlusu Orçun Emrah Eren; “Sivil Toplum Kuruluşları kar amacı gütmez”

“Bazı patolojilerde beraber çalışmak şart”

Danışanların, psikoloğa ya da psikiyatristler gitme konusunda kafa karışıklığı yaşadıklarını belirten Koçak, “Her iki alanda da uzman olan bir kişi, örneğin biri psikoloğa geldiğinde danışanının ilaçlı bir tedavi alması gerektiğini biliyorsa psikiyatriste yönlendirme yapabilir. Aynı zamanda psikiyatristler de danışanlarının sadece ilaçlı tedavi değil psikoterapi alması gerektiğini düşünüyorsa yetkileri varsa ve tercihleri ediyorlarsa kendileri uygularlar ya da bizlere yönlendirme yaparlar. Aslında bir bütün şeklinde çalışıyoruz. Birbirinize yönlendirmeler yapabiliyoruz” şeklinde konuştu. Danışanları psikiyatriste yönlendirme sürecine açıklık getiren Koçak, “Bazı patolojilerde beraber çalışmak şarttır. Bazı yapılan araştırmalarda psikoterapinin ilaç kullanımından daha faydalı olduğu görülmüştür, bazılarında ise birlikte kullanım daha iyidir. Buna nasıl karar veriyoruz? Önce danışanla birkaç seans değerlendirme süreci geçiyor. Gerekli bilgileri aldıktan sonra danışanla ilgili değerlendirme yapıyoruz. Hangi ekolle çalışacağımıza karar veriyoruz ve danışanla paylaşıyoruz. Bu sırada danışanla ilgili durumları ilerlerken de fark edebiliriz, öncesinde de fark edebiliriz. Örneğin yaşam koşullarını bitirmek gibi acil bir durum varsa ya da zara verici bir durum varsa beklemeden direkt olarak yönlendirmeler yaparız” ifadelerini kullanırken, terapi uygularken ilaçlı tedaviye karşı olmadığını vurgulayan Koçak, “Sadece bazı ekollerle bazı ilaçlar birlikte çalışmıyor, öğrenmeyi etkiliyor. Bunları danışanlara sorup değişim yapabiliyoruz” dedi.

Muhabir-Kameraman-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz