1999-2004 ve 2009-2014 yılları arasında Yalova Belediye Başkanlığı görevini üstlenen Yakup Bilgin Koçal, siyasi yaşamına son verdikten sonra kendini entelektüel alana yönlendirdi ve bu süreç içerisinde birçok kitabı yayımlandı. Türkiye ve dünya meseleleri üzerine kişisel fikirlerini söylemekten çekinmeyen Koçal, resmi sosyal medya hesabını en aktif kullanan siyasetçilerden bir oldu. Koçal son olarak reel politika kapsamında dünya devletlerinin birbirinden çelişkili kararları ve Türk milletinin ülküsünün ne olması gerektiği hususunda görüşlerini aktardı.

“Bu oyun en üst halkada sahneleniyor”

Çandır’dan Salvolar! Çandır’dan Salvolar!

Milletin kafasını karıştıran hususun, düşman denilen ülkelerin çelişkili gibi gözüken davranışları olduğunu belirten Koçal, “Amerika, İngiltere, Çin, Avrupa bir araya gelebildikleri gibi ayrı da düşebiliyorlarsa bunun sebebi paylaşım diyalektiğidir. Bazen mutlu mesut ortaklaşarak paylaşıyorlar bazen de birbirlerinin ayağına basınca çatışıveriyorlar. Batı'da veya Doğu' da tek vücut olarak hareket etmelerini sağlayacak bir bütünlük söz konusu değildir ve olamaz. Bu bir oyundur. Bu oyun en üst halkada sahnelenmektedir. Adı ‘Büyük Oyun’dur. Bizleri etkileyen ise o kavgadan altlardaki oyun sahnelerine yansıyanlardır. Mesela Gazze konusunda Türkiye’nin söylemle icraat arasındaki tutarsızlığını kavrayabilmek için bu konuda ABD ile İngiltere’nin farklı çıkarları olduğunu idrak etmek gerekmez mi?” sorusunu yöneltti.

“Sisteme muhalefet edilmeli”

Türk milletinin ülküsünün, kapitalizme karşı mücadelede öncülük olması gerektiğini vurgulayan Koçal, “Büyük oyunun sahnesine müdahil olarak sisteme muhalefet etmektir. Bu amaç ancak şu üç ilke altında gerçekleşebilir; özgürlük, verimlilik ve birliktelik. Özgürlük, çünkü varoluşumuza anlam yükleyecek özgürlük hedefi olmadan harekete geçemeyiz. Verimlilik, çünkü matematiğe dayanan rasyonaliteyi kullanmadan ayakta duramayız. Birliktelik, çünkü insanlık bir araya gelmeden başaramayız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Merkezi