28 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında kutlanacak olan Kurban Bayramı için hayvan sahipleri, Yalova belediyesinin belirlediği alan Kazımiye Köyü sınırları içerisinde olan Kurban Pazarına hayvanları getirdiler. Yalova Gazetesi muhabirleri alandaki hayvan satıcıları ile görüşme gerçekleştirdi. Gazete muhabirimize konuşan hayvan satıcısı, hayvanlarını belirlenen alana 3-4 gün önce getirdiğini ve kendilerine tahsis edilen alandan diğer hayvan sahipleri ile birlikte memnun olmadıklarını belirtti.

 “Hayvan aslında ucuz ama pahalı diyorlar”

Hayvan pazarında durumun nasıl olduğu sorusu üzerine kurban satıcısı, “ Hayvan aslında pahalı değil. Saman şu anda 2 bin 400 lira gelişi var. Arpa zaten yem 400 lira. Yani çiftçi ancak kurtarabiliyor kendisini. Yani geçinebiliyor. Satılmıyor görüyorsunuz. Pazarın durumunu da görüyorsunuz. Durum bundan ibarettir” dedi

“Anadolu’dan gelen insanlar işte böyle çadırlarda”

Kurban satıcısı hayvanlarınızı ne zaman getirdiniz sorusu üzerine “3-4 gün oldu. Yetkilerin bu duruma bir çözüm bulması gerekiyor. Et entegreleri, zengin olanlar yerlerinde satıyorlar ama Anadolu’dan gelen insanlar işte böyle çadırlarda. Böyle sıkıntı içerisinde. Başka bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“Hayvan fiyatları 11 bin liradan başlar 14 bin liraya kadar çıkar”

Hayvan sahibi, “Hayvan fiyatlarımız 11 bin liradan başlar 14 bin liraya kadar çıkar. Kişi var şahıs alır, tek alır. Kişi var, 6 kişi, 7 kişi birleşirler. 11 bin lira, 12 bin lira hisse başı olarak hayvan alabilirler. Bu sene satış gerçekleştirdik ama şu anda durgun gidiyor. Durgun gidiyor şuan. Durum, vaziyet iyi. Herkes kendinden memnun olması lazım. Tüketiciyi de biraz koruyup kollamak gerekir” şeklinde konuştu.

“Fazla bir kazanç yok”

Satıcı, Yalova’ya hangi şehirden geldiği sorusu üzerine, “Muş’tan, Ağrı’dan, Diyarbakır’dan, Ardahan, Kars’tan işte o bölgelerden Erzurum’dan getirdik. Her bir aracın kirası 25-30 bin lira. Onu da bu hayvanların üzerine koyduğun zaman, kurbanlıklarına üzerine yani fazla bir kazanç yok. Öyle diyelim” dedi.

“Kestiremezsek götüreceğiz memlekete”

Kurban pazarındaki esnaf, memleketlerine ne zaman döneceği sorusuna cevap verdi. “Bitirdikten sonra tekrar döneceğiz memlekete. Kestirebilirsek kestiririz. Kestiremezsek götüreceğiz memlekete. Kimseye bırakacak halimiz yok. Durum bundan ibaret” ifadelerini kullandı.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kamera/Duygu Saral

Editör: Rümeysa Şahin