Müziğin insanda duygusal çağrışımlar yapmasının sebepleri çocukluk dönemlerine dayanır. Konuşma öğrenmeden önce şarkı gibi söylenen sözler bebek üzerinde heyecan ve etki yaratmaktadır. Bu tesir çocukla ebebeyin arasında kurulan ilk iletişim hareketleridir. Bütün insanlarda aynı davranış gözlenir, henüz yeni doğmuş bebeklerle iletişim kurmaya çalışan kişi ona melodik konuşmalarla yaklaşmak zorundadır, bebeğin tepkileri ve iletişimi ancak böyle sağlanır . Bebeğin konuşmaya başlamasının ön hazırlıkları da bu şekilde devam eder.

Bebeklik döneminde terk edilen ve sevgi ortamında yetişmemiş çocuklarda gözlenen davranış bozukluklarının kökünde yatan sebepler arasında yine bu dönemde müzik gıdasından mahrum kalmanın etkileri de vardır. Hayata geldikleri ilk andan itibaren konuşmaya vakıf olamayan bebek, şevkatle bezenmiş müzikal seslenişler yerine sert , kaba ve estetikten yoksun iletişime geçen kişilerin ruhlarında yaratmış olduğu tesirin izlerini bütün hayatları boyunca kara bir örtü gibi üzerlerinde taşımaktadırlar.

Çocukların yaşam boyu mutlu olabilmesi için bebeklik ve çocukluk döneminde aldığı eğitimlerin içinde mutlaka sanatsal öğretiler olmalıdır.

Uzmanlar, çocukları küçük yaşta sanatla tanıştırmanın onların duyarlı, iyi gözlem yapabilen bireyler haline gelmesinde önemli katkıları olduğunu söylüyor. Ayrıca, bunun çocuklara insan ve doğa sevgisini tanıtacağını da ekleyerek , erken yaşta sanat eğitiminin yararlarından birkaçını şöyle sıralıyorlar ( 14.12.2016 Hürriyet ):

*** Küçük yaşta sanatla tanıştırmakla, insan ve doğa sevgisiyle buluşturursunuz. Çevresine duyarlı olmasını ,iyi gözlem yapmasını sağlarsınız.

*** İlkokuldaki bir çocuğun çaldığı enstrüman sosyal çevresinden kişisel gelişimine ve duyarlılığına kadar bir çok konuda ona katkıda bulunur. Disiplin ahlak, terbiye anlamında ona katkıları çok önemlidir. Çalgısı bir çocuk için bir öğretmen , yakın arkadaş, sırdaş olur.

*** Müzik bir bilim dalıdır, birçok farkı bilimle de iç içedir. Müzik yapanlarda işin derinliğini görme yeteneği gelişir ,akademik yaşamlarına katkı sunar, manevi haz ve mutluluk verir.