Yalova ili hudutları içinde denize akan derelerin kaynakları da yine Yalova ili hudutları içinde... Sadece Altınova ilçesindeki Yalakdere, Yalova il hudutları dışında doğuyor. Ama onu destekleyen küçük derecikler ile diğer su kaynakları Yalova il hudutları içinde...

Gökçedere Barajı’na su taşıması plânlanan dere ise Haydariye Köyü hudutları içinde doğuyor ama onu destekleyen dere ve kaynaklar da Yalova il hudutları içinde...

Yazları ya da kurak geçen dönemlerde suları kısmen azalsa da hiç kesilmeyen bu derelerin durumu, Yalova için çok büyük şanstır.

Tüm Türkiye’ de böyle bir başka il olduğunu düşünmüyorum.

Kısmen kurak olan bölgelerde yağan yağmur suyunun boşa akmasını önlemek için mutlaka önlemler alınır.

Kent içine yağan yağmur sularının kanalizasyona karışmaması için ayrı bir sistem kurulur; bu toplanan su daha sonra değişik amaçlarlar için kullanılır.

Bahçeli evlerde yağan yağmur suyu saçaklardan gelen borularla özel depolara bağlanır, toplanan yağmur suları ile bağ-bahçe sulaması yapılır.

Taşkınlıkları ya da selleri önlemek için mevcut dere yataklarının civarına fazla suyu tahliye için kanallar yapılır ve bu fazla su, kanallar vasıtasıyla belirli bölgelere yönlendirilir. Böylece sel felâketinin tahribatından da korunur.

Tabi, dere yatakları sık sık kontrol edilerek menfezler ve köprü altları çer çöpten ve akarsuyun getirdiği molozlardan temizlenir.

Derelere belirli mesafelerde (Ege adalarında ve Kıbrıs Rum kesiminde olduğu gibi) bentler yapılır; su toplama havzaları oluşturulur; sarnıçlar yapılır.

Tüm bu faaliyetler siyasî şov için değil, günü kurtarmak için değil, olması gereken hizmet olduğu için sürekli yapılır.

Gelelim Gökçedere Barajı’na su taşıması plânlanan derelere...

Bu dere yataklarını adım adım gezen arkadaşlarım var.

Bu arkadaşlarım, dere yataklarının bölgede yaşayanlar tarafından bentlerle kesildiğini, suyu kendi istedikleri bölgelere yönlendirdiklerini söylüyorlar. Hatta fotoğraflarını bile çekmişler, gözlerimle gördüm.

2014 yılı Temmuz ayında, Yalova ve Termal Belediye Meclis Üyelerinin, barajı beslemesi gereken Nacaklı ve Elmalı derelerinde incelemelerde bulundukları günleri hatırlatmak isterim.

Yetkililerin “Barajda su kalmadı, kesinti yapmak zorundayız” açıklamaları üzerine sorunu kaynağından araştırmak üzere harekete geçen Yalova Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri Osman Başgül, Resul Morgül ile Termal Belediye Meclisi’nin CHP’li Üyesi Güneş Acar ve AKP’li eski Meclis Üyesi Metin Günay, barajı beslemesi gereken Nacaklı ve Elmalı derelerinde incelemelerde bulundular.

İlk olarak iki kaynak suyunun birleşerek oluşturdukları Nacaklı Deresi’nin başlangıç noktasına giden Belediye Meclis Üyeleri, sorunu yerinde tespit ettiler. Gökçe Barajı’nın ana besleyicisi olan Nacaklı Deresi’nden Yalova istikametine tek bir damla suyun bile akmasının bentlerle engellendiğini belirleyen Meclis Üyeleri, derenin tamamının kanallarla Orhangazi’ye bağlı Haydariye köyüne alındığını bildirdiler.

Ardından Gökçe Barajı’nı beslemesi gereken Elmalı Deresi’nde incelemelerde bulunan Belediye Meclis Üyeleri, burada da durumun diğerinden pek farklı olmadığını, suyun tamamının Haydariye köylüleri tarafından alındığını tespit ettiler.

Beklenen mevsim yağmurları yağmayınca,“mutlaka su kullanımı konusunda tasarruflu olmak zorundayız” diye düşünmeden önce, suyumuza sahip çıkalım!

Şimdi sormayacak mıyız?

Gökçe Barajı yapılırken, yağması muhtemel yağmurlar mı esas alındı, baraja su taşıyan derelerin debisi mi?

Suyun paylaşımı konusunda neden adil ve kalıcı bir çözüm bulunup en kısa sürede hayata geçirilmiyor?

Eğer suyun akması engellenecekse, devlet onca yatırımı neden yaptı?

Yıllardır bu sorun yaşanıyor. Çözüm için neden gerekli adımlar atılmıyor?

Sorunu doğru tespit edemezseniz, nasıl doğru çözüm üreteceksiniz?

 Yıllardır söylerim-yazarım ama bunun düzeltildiğini görmedim.

1974 yılında, Polatlı’ da, Acıkır Garnizonu’nda yapılan Su Arıtma Tesisi ile Sakarya Nehri’nden içme suyu temin edildi.

Biliyorum.

Çünkü orada görevliydim.

Konuyu incelemeye; zaman zaman Su Sem-pozyumu, Baraj ve Yeraltı barajları hakkındaki görüşlerimi açıklamaya devam edeceğim.