Ozan Ahmet Aydın ile Beysim Usanmaz, et ve süt ürünlerinin fiyatlarına dair açıklamalarda bulundu.

Yalova Çiftliği ve Balaban Çiftliği Şarküteri firmasının işletmecileri et ve süt ürünlerinin fiyatlarından dert yandı, piyasadaki son gelişmeleri gazetemize aktardı. Yıldırım Kemal Şarküteri ismiyle Yalova’da ilk kurulan şarküterilerden biri olan, Yalova Çiftliği ve Balaban Çiftliği adıyla ailenin 4. Nesli tarafından devam ettirilen firmanın sahipleri Ozan Ahmet Aydın ile Beysim Usanmaz, et ve süt ürünlerinin fiyatlarına dair açıklamalarda bulundu. Aydın ve Usanmaz ile yapılan röportajın ara başlıkları ise şu şekilde;

Sattığınız peynirlerin türlerine göre fiyat aralığı nedir?

İlk olarak beyaz peynirle başlayalım. Beyaz peynir olarak Ezine peyniri satıyoruz. Ezine peyniri inek peyniri olarak 195 TL, koyun-keçi-inek Ezine peyniri ise kilosu 215 TL olarak satılmaktadır. Aralarındaki fark ise, bu peynirlerin birinde sadece inek sütü, diğerindeyse üçünün birlikte kullanılarak üretilmesidir.

Siz, sucuk ve pastırma gibi et ürünleri de satıyorsunuz değil mi?

İşlenmiş et ürünleri satıyoruz, evet. Sucuk, pastırma ver kuru et. Son gelen et zamlarından dolayı pastırma 700 lira, salamın fiyatları 300-500 lira arasında değişiyor. Salamlarımız fıstıklı, karabiberli ve sade olmak üzere üçe ayrılıyor. Kuru et ise 800 lira ve sucuk fiyatlarının da fiyatı 500-600 TL arasında değişiyor. Sattığımız sucukların market fiyatlarına göre daha pahalı olmasının sebebi ise doğal bağırsaktan üretilmiş olmasıdır. Doğal bir şekilde fermante edilmesi ve fırınlanarak hızlandırma sürecinden geçmemesidir.

Gördüğüm kadarıyla bal da satıyorsunuz, kavanoz bal fiyatları ne durumda?

Balın fiyatına değinmeden önce, dükkanımızda zeytin ezmesi, patlıcan püresi ve kahvaltılık soslar da satıyoruz. Bal çeşitlerimiz ise çiçek balı, kestane balı, kestane-ıhlamur karışık bal, ıhlamur balı, sedir balı ve çam balımız var. Bunlar da, balın ait olduğu yöredeki üreticisinden tedarik ettiğimiz ürünlerdir. Amasya, Marmaris, Artvin, Yalova ve Ege Bölgesi gibi yerler. Ayrıca İç Anadolu Bölgesi’nde de Ankara balını satıyoruz.

Sirke de satıyor musunuz ve çeşitleri neler?

Satıyoruz ve sirkeyi de Sultaniye’de üretim yapan yerli bir üreticimizden alarak satıyoruz. Elma, üzüm, alıç, enginar gibi pek çok farklı çeşitlerde sirkelerimiz mevcut.

Sattığınız zeytinler nereden ve fiyatları nasıl?

Zeytini de Orhangazi, Yeniköy ve Gemlik bölgelerinden alıyoruz. Bu coğrafyadaki en meşhur zeytinler zaten orada yetişiyor. Salamura, sele ve yeşil zeytinler; çizik, biberli ve kırma zeytin de satıyoruz.

Helva ve çay fiyatlarından da bahseder misiniz?

Helvalarımız yerli susamdır. Samsun’dan gelen Filiz markasının ürünlerini satıyoruz. Firma, Mersin yerli susamını kullanıyor. Sade ve kakaolu kesme helvalarımız 85 TL, tepsi helvalarımızın ise kilosu 100 liradan satılıyor. Fıstıklı tepsi helvamızın kilosu 140 lira ve cevizli yaz helvamız da Balıkesir yöresinden ve kilosu 120 lira.

Ürünleri ağırlıklı olarak kendiniz mi üretiyorsunuz yoksa başka firmalardan mı satın alıyorsunuz?

Ürünleri kendimiz üretmiyoruz. Onun yerine üretici yerli firmalardan tedarik ediyoruz. Ürünlerde en çok önem verdiğimiz konu doğal olmaları, yumurtada da aynı şekilde, üreticiden tedarik ediyoruz. Kullanılan yemden, beslenme stiline göre hayvanların huzur ve rahatlığını sağlayan ehli üreticiden almaya çalışıyoruz. Eski kaşarımız da çok meşhurdur. Onu da Trakya ve Kars yöresinden getiriyoruz. Trakya kaşarı, keçi-koyun ve inek olmak üzere üç sütün karışımıdır. Onun da kilosu 320 liradır. Kars kaşarı için sadece inek sütü içeren kaşar alıyoruz ve kilosu 250 lira.

Satışlarınız Ramazan’da ne durumda ve ne ölçüde etkilendi?

Satışlarımız bir önceki aylara göre artış gösteriyor. İnsanların yiyecek ve içecek tüketimi daha fazla oluyor. Diğer sektörlere kıyasla gıda sektöründe işler daha yoğun geçiyor. Tabii işler eski ramazanlardaki gibi değil. Yeni gelen zamlardan sonra ve artan enflasyonla birlikte insanların alım gücü de azaldı. Haliyle biz de kaliteden ödün vermemek adına ürün değişimi yapamıyoruz. Bu konuda zaman zaman denemelerimiz olsa da, aldığımız olumsuz tepkilerden dolayı yine aynı kalitede hizmet vermeye devam etmeye çalışıyoruz.

Ramazan ayı başlangıcından bile daha öncesine bakmak gerekirsek eğer, fiyat artışları vatandaşı ne kadar etkiledi?

Örnek vermek gerekirsek eğer, geçtiğimiz Ramazan dönemlerinde satış ciromuz en çok et grubunda gerçekleşiyordu. Önceki yıllarda pastırmayı yarım ya da bir kilo satarken, bu sene 150-250 gram aralığında satışını gerçekleştirebiliyoruz. Ciro aynı olsa da satış miktarı haliyle düştü tabi. İnsanlar, fiyatları geçen senekiyle eşitlemek adına daha az tüketiyorlar.

Tüm bunlara ek olarak, belirtmek istedikleriniz var mı ve nelerdir?

Satışlarla alakalı sorularınıza bu şekilde cevap verebilirim. İnsanların, ürünleri özellikle doğal ve güvenilir yerden almaları çok önemli. Asıl amaç güvenilir gıda tüketmek olmalı. Son yıllarda yaşanan salgın hastalıklar vs. insanların birçok sağlık sorunları yaşamalarına neden oldu. Son 20 yılda ortaya çıkan çoğu rahatsızlığın sağlıksız gıda tüketiminden olduğunu düşünüyorum. Tüm bu ürünlerin bir üretim aşaması var ve bu aşamalarda kullanılan ham maddenin kalitesini insanlar iyi bir şekilde gözlemlesinler. Benim bir işletmeci olarak, insanlardan isteğim bu olabilir. Kaliteli ürüne herkes ulaşamıyor ama alırken biraz daha araştırmacı olabilmeliler.

Uygun fiyatlı daha düşük kaliteli bir ürün mü yoksa daha pahalı ama kaliteli ürün mü alınmasını tavsiye edersiniz?

Aslına bakarsanız bütçe her şeydir. İnsanların beslenme alışkanlıkları da kendi bütçelerine göre değişir. Bu konuda kimseye herhangi bir dayatma yapamayız. Fakat bazı uygun fiyatlı ürünler daha kaliteli olabiliyor, tüketicinin bu tarz ürünlere yönelmelerini tavsiye edebiliriz. Zaten insanların taleplerinin değişmeye başladığını gözlemleyebiliyoruz. Tüketim artık daha doğala ve yerele dönmeye başladı. Aileler artık çocuklarının çok fazla abur cubur tüketmemeleri adına çocuklarına aldıkları peynirden zeytine, et grubundan diğer ürünlere kadar daha fazla dikkat etmekteler. Bu tarz ürünleri daha fazla tüketmeye çalışıyorlar bunun nedenini de son yıllarda yaşanan salgınlar, hastalıklar olarak gösterebiliriz. İnsanlar artık daha bilinçli hareket etmeye çalışıyorlar, bize göre nedeni bu yani. Ürün içeriklerinin iyi okunması ve insanların tükettikleri ürünlerin içeriklerinden emin bir şekilde satın almaları gerekmekte. Biz bakliyat grubundan da ürünler satıyoruz. Son zamanlarda yaşanan fiyat artışlarından dolayı büyük ithalatlar gerçekleşti. Baldo pirinç denilerek Kanada’dan gelen pirinçler ve bulgurlar, Polonya, Rusya ve İtalya’dan gelen makarnalar satılabiliyor.

Bakliyat fiyatları nasıl, fiyat artışı söz konusu mu?

Bakliyatlarda da fiyat artışı var. Geçen yıl gerçekleşen Ukrayna-Rusya Savaşı’dan ve ekonomik krizden kaynaklı gerçekleşti.

Şarküteri Röportajışarküteri röportajı 6şarküteri röportajı 5şarküteri röportajı 3şarküteri röportajı 4şarküteri röportajı 1şarküteri röportajı 2