Mevsim değişikliği nedeniyle Hersek Lagünü başta olmak üzere Marmara’nın güney sahillerinde belirli bölgelere göç eden sakarmekelerin bir grubu da, her yıl olduğu gibi bahar aylarına kadar kalacakları Safran Deresi ve çevresinde görülmeye başlandı. Yaklaşık 50 sakarmeke, balıkçılar koyu başta olmak üzere Safran Deresi girişi ve Akasyapark sahilinde yaklaşık 4-5 ay süreyle kalacak.

Marmara çevresindeki sakarmeke kolonileri kış aylarını genellikle Yalova, Sakarya, Bolu, Düzce, Çanakkale gibi denize yakın ve su kaynağı bol yerlerde geçiriyor. Alnı ve gagaları beyaz, kalan yerleri kapkara olan sakarmekeler, alınlarındaki beyazlık nedeniyle ‘sakar’meke olarak anılıyor. Kış aylarında sayısı 100’ü geçen koloninin bölgedeki asıl konaklama alanı ise Hersek Lagünü. Lagün, başta flamingo olmak üzere çok sayıda kuşa ev sahipliği yapıyor. 

Türkiye’de toplam 2,8 milyon gibi bir sayıda bulunan ve Latince ismi Fulica Atra olan bu kuşlar, ülkemizin yerli kuşları arasında sayılıyor. Uçmayı pek sevmeyen, ancak iyi yüzücüler olan sakarmekeler sudaki bitki, böcek ve su hayvanları ile beslenebiliyor. Sakarmekeler uçabilmek için su üzerinde bir süre koşarak havalanabiliyorlar. Her yıl kasım ile mart ayları arasında Yalova’da konaklayan su kuşlarının ortalama yaşam süresi ise 10 yıl.

 

Editör: TE Bilişim