Kahverengi Kokarca Eylem Planı" gereğince yürütülen mücadele çalışmaları kapsamında, Yalova'nın Subaşı Beldesinde, Kahverengi Kokarcanın doğal düşmanı olan ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından laboratuvar şartlarında üretilen yumurta parazitoidi Samuray arıcığı salımı yapıldı. 

 “Kahverengi Kokarca böceği ile mücadele çalışmaları kapsamında biyolojik mücadelenin adımı olarak, Yalova Subaşında atıldı.  Laboratuvar şartlarında üretilen ve Kahverengi Kokarca zararlısının yumurtaları içerisine kendi yumurtalarını bırakarak Kahverengi Kokarcanın çoğalmasını engelleyen yumurta parazitoidi Samuray arıcığının ilk parti salımı, Yalova Altınova ilçesinde gerçekleştirildi. 500 Metrede bir salımı gerçekleştirilecek olan yumurta parazitoidi Samuray arıcığının akşam serinliğinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından salımı yapılacağı açıklandı.

Samuray Aricik Kahverenci Kokarcca

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konuya dair Subaşında çiftçileri bilgilendirdiler. Konuya dair bilgilendirmelerde bulunan Suat Parıldar, üretime dair bilgilendirmelerde bulunarak, küresel ısınmaya da dikkat çekti. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü ve beraberinde ki heyet, Subaşı’nda yumurta parazitoidi Samuray arıcığını doğaya salımını gerçekleştirdiler.

Kahverengi kokarca hakkında

Kahverengi kokarca, tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkar, istilacı ve polifag bir zararlıdır. 300’den fazla bitki türünde beslenebilen istilacı böceğin erginlerinin uzun mesafelere uçabilme yeteneğinde olması, yayılışını kolaylaştırmaktadır. Kahverengi kokarca birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır.

Başkan Gürel 100 Günde Yaptıklarını Anlattı! Başkan Gürel 100 Günde Yaptıklarını Anlattı!

"Samuray arısının insan veya hayvana zararı yok"

Bu arı 1 ile 2 milimetre boyutundadır. Herhangi insan veya hayvana zararı bulunmayan arı türüdür. Bal üretimine herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır.

Muhabir: Duygu Saral