Kıyı Kenar Çizgisi Yönetmeliğine takılan ve Yalova Platformu üyelerinin inşaatının yapılmaması için büyük uğraş verdiği Tuna Cami inşaatının temeli atıldı. İskele Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yapımına başlanan Tuna Camisi’nin temel atma töreni protokolün katılımıyla dualar eşliğinde gerçekleştirildi. Yalova Valisi Muammer Erol ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleşen temel atma töreni İskele Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Yılmaz, “Ya ben İstanbul’u alacağım ya İstanbul beni” diyerek yola çıkıp, semalarında ebediyen yükselecek ezanların ilk adımını atan, Peygamber Efendimizin övgüsüne mazhar olmuş fatih sultan Mehmet Han başta olmak üzere bu topraklarda bayrağımızın dalgalanmasına, göklerde ezanımızın yankılanmasına vesile olan ecdadımızı saygı ve rahmetle anıyor İstanbul’umuzun fethinin 570. yılını gururla iftihar ile kutluyorum” ifadelerini yer verdi.

“İlimizin en büyük camisi olacak”

Dünyanın farklı coğrafyalarında farklı mimarı yapıları ile yükselen her cami, bulunduğu yerin Müslüman yurdu olduğunu gökyüzüne haykıran birer abidedir diyen Yılmaz, “Bu anlamlı günde bizlerde Müslümanlık tapusuna, bir imza atmak güzel, hayırlı bir vesile için bir araya geldik. Günlük yaklaşık 18 bin yolcu hareketliliğinin olduğu ve yakınında camii olmayan, ilimize gelen ve giden yolcuların, bu bölgenin ve Süleymanbey mahallemizin cami ihtiyacını karşılayacak bir konuma camimizi yapıyoruz. Bugün temelini atacağımız Tuna Camimizin mimari tasarımları Altınova ilçemizdeki Hersek Zade Ahmet Paşa ve Merkez Camii yanında bulunan Rüstempaşa camilerinden esinlenerek yapıldı. Derneğimize tahsisli 5871 m2 alana sahip arsada camimiz 1293 m2’lik oturum alanı, 3792 m2’lik yapı alanı, kapalı ve açık bölümlerindeki 3bin kişilik cemaat kapasitesi, 49m uzunluğunda 2 minaresi, 22 m’lik kubbe çapı, derslikleri, okuma odası, 4500m2lik meydan, peyzaj ve diğer unsurları ile ilimize yakışır bir eser olacak. Bu bakımdan hem inşaat alanı hem de arsa yüz ölçümü olarak ilimizin en büyük camisi olacak. İnşallah Yalova’mızın cami zenginliğini bir adım daha öteye taşıyacaktır. Ben Temel atma töreni vesilesiyle bir araya geldiğimiz tuna camimizin Yalova’mıza, ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Bu caminin şehrimize kazandırılmasında, çok fazla emeği ve katkıları olan başta sn valim olmak üzere, hiçbir zaman maddî ve manevi desteklerini bizden esirgemeyen belediye başkanımız Mustafa Tutuk’a ve onun şahsında Yalova Belediye Başkanlığımıza, taşınmazın tahsisinde vermiş oldukları destek için Atatürk bahçe kültürleri merkezi araştırma enstitü müdürü aynı zamanda derneğimiz kurucu üyesi Dr. Yılmaz Boza, mimarından mühendisine, zemin etütçüsünden işçisine, eserin yapımına, temelinde şu ana kadar katkı sağlayan ve bu zamana kadar destek olan sn. Mehmet Koç’a ve İl Göç Müdürümüz Salih beye, bundan sonra inşaatın tamamını yürütmeyi taahhüt eden bağışçımız Orbay ve Onay Tuna kardeşlere, son olarak heyecanlarını paylaştığım derneğimiz üyelerine ve camiinin yapımında emeği olan herkese, katılımlarınız ve desteğiniz için  siz değerli misafirlerimize şahsim ve derneğimiz adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi. İskele Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz’ın konuşmasının ardından Tuna Cami inşaatının yüklenici firması olan Yalova Group Başkanı Orbay Tuna ve Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk sırasıyla konuşmalar gerçekleştirdi. Konuşmalar sonrasında Yalova Merkez Cami İmam Hatibi Niyazi Atmaca’nın kuranı kerim tilavetinin ardından Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk dualar okudu. Yalova Valisi Muammer Erol ve protokol üyeleri okunan duaların ardından butona basarak Tuna Cami inşaatının temel atma çalışmalarının startını verdi.

HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN

Tuna Camii’nin Temeli Atıldı (7)Tuna Camii’nin Temeli Atıldı (4)Tuna Camii’nin Temeli Atıldı (5)Tuna Camii’nin Temeli Atıldı (3)Tuna Camii’nin Temeli Atıldı (2)Tuna Camii’nin Temeli Atıldı (1)

Editör: Rümeysa Şahin