Anma programı Yalova Belediyesi Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinlikler, fuaye alanında gerçekleştirilen sergi açılışıyla başladı. Cumhuriyet Gazetesi’nin merhum muhabiri Erdoğan Köseoğlu’nun objektifinden yansıyan fotoğraflar ile Uğur Mumcu’nun Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bazı yazılarının yer aldığı sergi, ziyaretçilere sunuldu. Sergide, Mumcu’nun mesleki yaşamı, gazetecilik anlayışı ve basın tarihindeki yeri kronolojik bir anlatımla aktarıldı.

Sergi açılışında konuşan Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, Uğur Mumcu’nun Türkiye’deki basın tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Mumcu’nun araştırmacı kimliği ve kaleme aldığı eserlerle uzun yıllar kamuoyunun hafızasında yer edindiğini ifade etti. Gürel, Uğur Mumcu’nun yazılarının ve kitaplarının bugün hala okunuyor olmasının, onun düşünsel mirasının canlılığını koruduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

Uğur Mumcu Ölümünün 33’Üncü Yılında Yalova’da Anıldı (5)

Başkan Gürel, bu tür etkinliklerin özellikle genç kuşakların basın tarihini ve gazetecilik değerlerini yakından tanıması açısından önemli olduğuna dikkat çekerek, Uğur Mumcu’nun unutulmamasının ve hatırlanmasının ortak bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

Sergi açılışında konuşan Gazeteci Deniz Zeyrek ise her yıl 24 Ocak’ta Uğur Mumcu’yu farklı bir şehirde andıklarını belirterek, bu yıl Yalova’da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Yalova’da ilk kez bir etkinliğe katıldığını ifade eden Zeyrek, Yalovalıların anma programına gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti.

Fuaye alanındaki programın ardından anma etkinlikleri, Özgecan Aslan Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiyle devam etti. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Deniz Zeyrek, 24 Ocak 1993 tarihinin Türk basın tarihi açısından önemli bir gün olduğunu belirtti. Zeyrek, Uğur Mumcu’nun yaşamı ve mesleki duruşunun kendisi için her zaman önemli bir örnek olduğunu ifade ederek, üniversiteden yeni mezun olduğu dönemde Mumcu’yu rol model olarak benimsediğini anlattı. Uğur Mumcu’nun öldürüldüğü gün yayımlanan gazeteleri satın alarak sakladığını belirten Zeyrek, bu olayın genç bir gazeteci için derin izler bıraktığını söyledi.

Uğur Mumcu Ölümünün 33’Üncü Yılında Yalova’da Anıldı (2)

Konuşmasında, Uğur Mumcu’nun meslektaşları tarafından gördüğü saygıya da değinen Zeyrek, bunun basın dünyasında nadir rastlanan bir durum olduğunu, Mumcu’nun bu saygıyı hak eden bir gazeteci olduğunu vurguladı. Zeyrek, Mumcu’nun gazetecilik mesleğinde önemli bir alan açtığını ve bu etkinin aradan geçen yıllara rağmen sürdüğünü ifade etti.

Söyleşide, Uğur Mumcu’nun araştırmacı gazeteciliğe katkıları, meslek etiğine yaklaşımı ve basın dünyasında bıraktığı izler ele alındı. Programın sonunda Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel, gazeteci Deniz Zeyrek’e geleneksel yöntemlerle isminin yazılı olduğu Yalova kağıdı hediye etti.

Programa, Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in yanı sıra Başkan Yardımcıları, CHP Yalova İl Başkanı Erdem Doğancı, Merkez İlçe Başkanı Kemal Sürel, Kadın Kolları Başkanı Meryem Ataç ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Dünya Gümrük Günü Yalova’da Törenle Kutlandı
Dünya Gümrük Günü Yalova’da Törenle Kutlandı
İçeriği Görüntüle

Uğur Mumcu Ölümünün 33’Üncü Yılında Yalova’da Anıldı (3)

Uğur Mumcu Ölümünün 33’Üncü Yılında Yalova’da Anıldı (1)

Kaynak: Haber Merkezi