Yalova Üniversitesi’nde mülakatta torpil mi oluyor iddiaları ortaya atılmıştı. Üniversite İdari Personelleri Sendikası konu ile ilgili instagram hesabında mülakat ve yazılı sınav sonuçlarını paylaşmış, paylaşım da ise Yalova Üniversitesi’nde Mülakat mı? Torpil mi? sorusuna yer verilmişti. Ortaya atılan iddia ile Üniversite İdari Personel Sendikası (ÜNİPERSEN) Genel Başkanı İbrahim GÜZEL konu ile ilgili yazılı açıklamada bulunmuştu.  Yalova Üniversitesinden Torpil mi var iddialarına cevap geldi.

Unipersen instagram hesabında mülakat ve yazılı sonuçlarını paylaşan Üniversite İdari Personelleri Sendikası, “Mülakat adaletsizliği bitsin artık. Yazılı sınavda 29. Sırada 60 alan kişi mülakatta en yüksek puanı,97 alıyor…”  Yazılı sınavda tam puan alan birinci sırada olan N. E. İsimli şahıs sözlü sınavdan 70 aldığı, yazılı sınavdan 3. Sırada olan 92 puan S. E. isimli kişinin ise sözlü sınav sonucu ise 56,40 olduğu gözlemlenmişti. Mevcut unvanları bilgisayar işletmeni, birimlerde ise farklı kadroların oluşu, kişiye özel kadro mu açılıyor sorusunu akıllara getirmişti.

Yalova Universitesi Torpil Iddialarina Cevap Geldi HaberÜniversiteden iddialara madde madde cevap geldi. İşte o açıklama;

“Yalova Üniversitesi olarak personelin kariyer gelişimine yönelik yapılan Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavı değerlendirmesi süreci tamamlanmadan, bir sosyal medya hesabında birtakım iddialarda bulunulmuştur. Söz konusu iddialar tarafımızdan dikkatle incelenmiş ve bu iddiaların doğru olmadığı aşağıda kamuoyunun takdirine sunulmuştur.

1. Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavına katılan tüm üniversite idari personelimize hem yazılı sınav hem de mülakat sınavı için itiraz hakkı tanınmış olup, bu süreç şeffaf bir şekilde yürütülmüştür.

2. Mülakat sınavı, “Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği” esasları doğrultusunda yapılmıştır. Sorular yönetmelikte yer alan konu alanlarına göre hazırlanmıştır.

3. ⁠Mülakat soruları dört ayrı kutuda ve kapalı zarflarda yer almıştır. Adaylar, soruları kendileri çekmiş olup, bu sorular dışında komisyon tarafından kesinlikle adaylara soru sorulmamıştır. Cevaplanan her soru evrakı, yeniden kutulara konmamış olup, dışarıda tutulmuştur.

4. Adaylara kapalı zarflarla verilen sorulara ilaveten uygulama sorusu sorulmuştur. Uygulama sorusunda da “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” esas alınmıştır. Üniversitemizin tüm resmi yazışmaları, öğrenci, akademisyen ve idari personelin tüm özlük işlemleri Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (UBYS) üzerinden yapıldığı için, adayların Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar hakkındaki bilgileri UBYS üzerinden uygulamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Nitekim Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği’nin Sözlü sınav başlığının yer aldığı 13’üncü maddesinin 2’nci fıkrası (e) bendinde adayların “Bilimsel ve Teknolojik Gelişmelere Açık” olma yeterliliğine sahip olmaları istenmiştir. Bu uygulama sorusu yedi adımdan oluşturulmuştur ve  mülakat sınavına giren tüm adaylar belli oranlarda bu sorudan puan almıştır.

4. Mülakat süreçlerinin adil ve şeffaf yürütülmesi amacıyla tüm adayların sınav performansı video kaydına alınmıştır. Böylece adayların, sınav performansları, hak ve hukukları kayıt altına alınırken, sürecin adil ve şeffaf olması sağlanmıştır.  Adayların sınav performanslarının değerlendirme ve itiraz süreçlerinde bu kayıtlara başvurulmuştur.

5. Bazı personele ayrımcılık yapıldığı iddiası tamamıyla asılsızdır. Bu şahısların sınav performanslarının yer aldığı video kayıtları, üniversitemizde hizmet veren üç sendikanın temsilcilerine sınav komisyonunun huzurunda izletilmiştir. İlgili temsilciler de, bu personellerin mülakat sınavında sorulan soruları doğru cevapladıklarını ve uygulama sorusunu başarıyla tamamladıklarını teyit etmişlerdir.

6.⁠ Mülakat sınavı sonucuna itiraz eden tüm adayların müracaatı kabul edilmiş, sınav performansları sınav komisyonu ve sendika temsilcilerinin huzurunda kendilerine izletilmiştir. İtirazların değerlendirilmesinde Rektörlüğümüzün, adaylara yönelik pozitif tavrı sendika temsilcileri tarafından da takdirle karşılanmıştır. Bu süreçte dört çalışanımızın daha puanı olumlu yönde artarak başarılı sayılmış, bir adayın ise sınavının tekrar edilmesine karar verilmiştir.

7. ⁠Sınav takvimi hali hazırda tamamlanmamış olup, Sınav sonuçları 12 Mart 2024 tarihinde ilan edilecektir.

Yalova Üniversitesi olarak bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da adil ve şeffaf bir yönetim sergilemeyi ilke olarak korumayı sürdüreceğiz.

Çocuk Kütüphanesi’nde Doğa Eğitimleri Çocuk Kütüphanesi’nde Doğa Eğitimleri

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Editör: Arda Yavuz