Rahmetli Adile Naşit’in bir televizyon programı vardı: Uykudan Önce. O saatte kuzucukları ekran başına geçer, onun anlatacağı masalları dinlerlerdi. 
Katılacağı dördüncü Belediye Başkanlığı seçimine Sn. Yakup Koçal yine değişik bir siyasi kimlikle çıkıyor. Daha önce iki farklı partiden ve birde bağımsız aday olmuştu. Bu defa son olarak katıldığı yeni partisi AKP nin adayı.

Yukarıdaki girişle bu olayın ne ilişkisi var diyeceksiniz. Seçimler demokrasinin bir aracı. Seçime katılan adayların başarılı olmaları kendilerini tanıtmalarına, ki buna propaganda diyoruz, bağlı. Ne kadar inandırıcı olurlarsa, ne yazıkki günümüzde bu kandırıcı olarak işliyor, sonuç kendilerinden yana oluyor.
Sn. Koçal Dev Projeler söylemiyle bir çıkış yaptı. Bunları anlatmak için insanları düğün salonlarına, kafelere topluyor. Özel araçlarla taşıyıp ağırlıyor, projelerini anlatıyor. Şehrin tüm ilan panoları, duraklar bu ütopik projelerin afişleriyle donatıldı. Belediyenin yayın organı Karanfil’in aralık sayısı bu konuya ayrılmış.

Bilgisayar tekniğinden yararlanarak sanal projeler üretmek çok kolay. Bunların anlatımı da olsa olsa uykudan önce çocuklara masallar düzeyinde olur diye düşündüm ve toplantılarına katılamadım.

Renkli proje resimlerine baktıkça insan kendini Alice’nin Harikalar Ülkesinde sanıyor. Recep Bey bu söylemi unuttu pek kullanmıyor ama Yakup Bey unutmamış. Hedef Yalova’yı 2023’e hazırlamakmış. Kurtulamadı gittiler bu 1923 saplantısından. Atatürk’ün Yalova halkına bağışladığı toprakları rant uğruna ona buna peşkeş çekmek iş değil. Varlık nedenimizin 1923 Cumhuriyeti olduğunu unutmayalım.

Projelerin her biri teker teker ele alınır incelenir ve “nerede hangi parayla?” diye sorulursa gerçekleşme olasılığının sıfır olduğu anlaşılır. Sadece Kent Meydanının yeri, şimdiki stadyumun olduğu alan olarak anlaşılıyor. Sanak resimdeki görkemli meydan oraya sığmaz. 10 bin kişilik stadyum, çok gerekli mi tartışılır, ne zaman yapılacak, eskisi ve kapalı spor salonu ne zaman yıkılacak?

Hava fotoğrafında işaretlenen, şehir parkı, yer olarak insanların kolay ulaşabileceği bir yer değil. 
Spor yatırımları adı altında toplanan tesisler, Belediyenin gücünün çok üstünde ve yerleri belli değil. Mevcut Ağaç Müzesi kendi haline bırakıldı, yenisi nereye yapılacak?

Eğitim kampus alanı ve Sağlık Tesisleri Devlet yatırımı. 100 er dönümlük alanlar nerede? Gençlik ve Spor Bakanlığı, itirazlara rağmen ve belediyenin ağaç kesilmemek kaydıyla ruhsat verdiği, Yalova bahçesinde bir Gençlik Merkezi inşaatına başladı. Sizinki nereye yapılacak?
Bu olacakları bırakalım, olmuşlara bir bakalım: Geçen  yıl ortası “Yalova Belediyesi Hizmet Üretiyor” “Siz İstediniz Biz Yaptık” “Her Hafta Bir Açılış” sloganları ve şimdiki benzeri bir tanıtımla bir dizi tesis devreye girmişti. Bugün ne haldeler?

Çocuk Tiyatrosu ve Kütüphanesi’nden başlayalım. Fikir, rahmetli tiyatro yazarı Sabahattin Engin’in eşi emekli coğrafya öğretmeni Mesude Engin Hanımefendi’ye ait. Tiyatro da  onların ismini taşıyor. Onun gayret ve büyük ölçüdeki maddi katkılarıyla eksiklikleri olsa da açıldı. Halen çocuklara yönelik oyunlar sahneleniyor. Ayrıca Funda Yıldız ve Revşan Yılmaz’ın koordinatörlüğünde “Yaratıcı Drama”, “Masal Saati”, “Gezgin Atölye”, “Canlı Sanat”, “Kendi Masalını Yaz” gibi etkinlikler sergileniyor. Bunlar övgüye değer. Ancak açılıştaki, Belediye’nin yapması gereken eksiklikler, henüz giderilmiş değil.

Akıllı Bisikletler: Gözleri tırmalayan, sakin park yerlerinde kiminin lastiği patlak kiminin zinciri kopuk bakımsız haldeler. Bazı park yerleri boş. 23 km.lik güvenli yola herhalde yerleri boyayarak ayrılan şeritler de dahil. İlk günden beri oralar oto park olmaktan kutulamadı. Şimdi de hiçbir bisiklet işareti yok. Silindi gitti.
Akıllı duraklara kaç para harcandı? Ekranları birgün kullanıldı mı?

Kartal Deniz Otobüsü İskelesi yanındaki çiçek saat kaçgün çalıştı? Uzun zamandır 24 saatte bir defa doğru zamanı gösteriyor.

A.Ş.K. Köprüsü. Tanıtım afişlerinde aynen böyle yazılmıştı. Halk arasında AŞK Köprüsü deniliyor. Acaba aradaki noktaların anlamı ne? Bir açılımı var ise neyin
nesi?

Şimdi esasa gelelim. 5 yılda 230 Milyon TL.lik yatırımın ne kadarı bu tanıtımlara harcandı? Ve seçime kadar harcanacak? Gerçi bu tanıtımlarda parti adı kullanılmıyor. Altlarında Yalova Belediyesi imzası ve Koçal’ın sempatik gülüşlü fotoğrafı. Açık seçik meydanda ki bunlar Yakup Koçal’ın seçim çalışmalarının bir parçası.

Bu amaçla Belediyenin parasını ve personelini kullanmak yasal mı? Ev ev dolaşan dergi ve davetiye dağıtanlar kimin adına çalışıyor? Emeklerinin karşılığını nereden alıyor? Vatandaşlar sandıkta oy kullanırken bunların yanıtını aramalı. 

Son anda Sn. Vefa Salman’ın projelerinin tanıtım bildirisi elime geçti. 40 maddelik oldukça geniş tutulmuş taslakta, ayakları yere basan, olabilirlik şansı yüksek ve yararlı başlıkları var. Ancak orta sayfalarda, o da rakibinden aşağı kalmamış, yabancı kaynaklı sanal fotoğraflardan oluşmuş projeler pek inandırıcı gelmedi. Birinin yanlışına aynı mantıkla  karşılık verilmese daha etkili olur sanırım.