Yalova Birey Koleji, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni İpek Tokay ve Görsel Sanatlar Öğretmeni Tuğba Türkkan eşliğinde “Atatürk ve Türk Gençliği” isimli sergi açılışını gerçekleştirdi.

Serginin dikkat çekici özelliği ise “geleneksel Türk kağıt üretimi” yönteminin kullanılarak hazırlanmış olması oldu. İki ayrı basamak ile hayata geçirilen projenin ilk basamağı Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi ile iş birliği içerisinde gerçekleştirildi. Bilindiği gibi 1745 senesinde ilk Türk Kağıthanesi’nin kurulduğu şehir Yalova ve yine Yalova’da bulunan ilk Kağıt Müzesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi. Okul öğrencileri, geleneksel yöntem ile geri dönüştürülmüş kağıt üreterek sergiye ait tüm kağıtları kendileri hazırladılar. Kağıt Müzesi ile gerçekleştirilen atölye çalışmalarında öğrenciler, eski elbise atıklarını geleneksel yöntemler ile kağıda çevirerek kullanıma sundular. Ülkemizin 81 şehrinden getirilen bitki ve topraklar kullanılarak yapılan kağıtlara serginin konusuna daire Atatürk özdeyişleri yazılarak projenin ikinci basamağı gerçekleştirildi. Bu kağıtların yanı sıra deniz yosunu ile yapılan kağıtlarda sergide dikkat çekti. Bunun yanında Osmanlı’nın kağıt üretim reçeteleri ile tamamen doğal ve asitsiz kağıtlar elde edildi. Yaparak yaşayarak öğrenme süreçlerinin tamamında emek veren öğrenciler, Sanat Tarihçi ve Kültür Bakanlığı Kağıt Sanatçısı Aytekin Vural ile Kaligrafi Sanatçısı Fatma Kebude rehberliğinde kentin geçmişinde önemli bir yeri olan geleneksel kağıt üretimini kavrayarak ölümsüzleştirdi.

Okul öğrencileri ülkemizde ilk kez, bir serginin tüm kağıtlarının el yapımı ve geri dönüşüm ile üretilmesiyle sürdürülebilir çevre mesajları verdiler.

Deneyap Öğrencilerinden Enerji Teknolojileri Şenliğinde Büyük Başarı Deneyap Öğrencilerinden Enerji Teknolojileri Şenliğinde Büyük Başarı

Yalova Birey Okul Kolej 19 Mayis Atatürk Anma Genclik Spor Bayram Sergi (2)

Editör: Arda Yavuz