Karaderili Termal Şehri Yalova’yı Spor Turizminin Merkezi Yapıyor Karaderili Termal Şehri Yalova’yı Spor Turizminin Merkezi Yapıyor

Etkinlik öncesinde YTSO Fuayene alanında Yalova Kadın Kooperatiflerinin geliştirdiği Gastronomi Ürünleri Sergisi ziyaret edildi. Açılış konuşmasında Gastronomi Turizm Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, Yalova'yı yurt dışında ve yurt içinde doğru şekilde bilgilendirme yapıp gastronomi turistlerini buraya daha fazla çekmemiz gerekiyor ve bunun içinde çok net yapılması gereken adımlar var. Bugün İtalya dediğimiz zaman aklımıza  3-4 tane ürün geliyor pizzası gibi. Biz kendi ürünlerimizi önce kendi ülkemize anlatmamız gerekiyor. Önümüzde ki süreçte ürünlerimizi ve mutfağımızı daha doğru bir şekilde aktaracağımıza inanıyoruz. Gastronomi çok büyük bir emek gerektiriyor. Gençlerimizinde aramızda olması bizi çok mutlu etti” dedi.

“Yalova’yı daha ileri bir noktaya taşımamız gerekiyor”

Ardından kürsüye Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya gelerek, “Biz bu organizasyonu yapmamızın sebebi elimizde çok güzel bir marka olabilecek şehir var. Bu şehre dönüştürülmesinde sizin gibi kıymetli gazetecilerimiz özellikle gastronomi alanındaki yazarlar çizerler, turizmcilerimizin bakış açılarını, geri dönüşlerini ve gözlemlerini ele alarak bundan sonraki yol haritamızı belirlemek istiyoruz. Bugün yapılan çalışmanın  Yalova’ya çok büyük bir değer katacağını düşünüyorum. Çünkü Gastronomi Derneği hakikaten ülkemizin her bir noktasına gidip farklı çalışmalar yapıyorlar. O kadar güzel bir kent ki hangi açıdan ele alsanız parlayan bir yıldız? Dolayısıyla bu kombinasyonun mutlaka bir ileri noktaya taşınması gerekiyor. Taşımadığımız takdirde biz yöneticiler olarak ben bir ilin valisi olarak buna bir başarısızlık olarak addediyorum. Gastronomi noktasında yol alan kıymetli gençlerimiz de burada. Onlara da belki bir ışık tutacaksınız. O açıdan da bir buluşmanın ben çok faydalı olacağını düşünüyorum. Üzerine eğildiğimizde inanılmaz güzel şeyler çıkabilecek yüksek potansiyeli olan bir yer. İnşallah buradaki yerel yöneticilerimiz olarak gerekli adımları atacağız. Umarım çalışmamız çok faydalı olur” diye konuştu.

Panelde konuşmacı olarak yer alan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise şunları dile getirdi: “Yalova'nın gastronomisine ilişkin aslında az bilinen şeyleri söylemek istiyorum. Bunlardan bir tanesi şu, Yalovamızın en önemli turistik marka değeri Termalimiz. Termali’in Osmanlı dönemi'nden günümüze kadar bir turizm beldesi olduğunu biliyoruz. Atatürk'le birlikte Termal'in isminin çok duyulması söz konusu. Ama aslında Atatürk'ten önce de Abdülhamid’in  Termal'e büyük ilgi gösterdiğini biliyoruz. Hatta abdülhamit'in şöyle bir projeksiyonu var, bugün İstanbul  Beyoğlu'nda Türkiye'nin yeme içme sektörünün en yoğun olduğu bölge olan Galata bölgesini Termal’e taşımak gibi  bir vizyonu olduğunu o dönemin raporlarından anlıyoruz. Dolayısıyla Yalova böyle bir potansiyeli barındırıyor. Tarihin izlerini sürerek yeni gastronomi ürünlerini Yalova'da da ortaya koyabiliriz ve sizin aracılığınızla bu ürünleri dünyaya pazarlayabiliriz diye düşünüyorum.”

Gastronomi Turizm Derneği Başkanı Gürkan Boztepe’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Doç. Dr. Efsun Dindar, Hüseyin Kurtoğulları, Turan Eşlioğlu ve Ferit Doğan Yalova ve Gastronomi üzerine görüşlerini bildirdi. Katılımcılarının sorularının cevaplanması sonrasında etkinlik sonra erdi.

HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN

yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (9)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (10)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (7)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (8)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (5)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (6)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (4)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (2)yalova-gastronomi-panel-vali-yemek (1)

Editör: Arda Yavuz