2021 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı arasında yapılan bir protokol ile Türkiye'nin 17 ilinde "Müzik Aletleri Yapım Kursu" projesi kapsamında Yalova Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümünde eğitim gören 14 öğrenci Haziran ayında verilecek bir konserle çalgılarını tanıtacak.

Projenin temel amacının geleneksel sazların yapım süreçlerinin anlatılması gerektiğini vurgulayan Okul Müdürü Haydar Kılıç, "Biz projeyi çok önemsiyoruz. Proje çerçevesinde Yalova Halk Eğitim Merkezi uhdesinde açılan hafta içi ve hafta sonu yaklaşık 14 öğrencimizle projeyi yürütmekteyiz. Projenin sürdürebilir hale gelmesi için müzik bölümü içinde bir dal olarak olması gerektiğini düşünmekteyim. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi başta olmak üzere projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yalova Güzel Sanatlar Lisesi’nde çalgı yapım eğitimini veren İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü mezunu Betül Şahin İnanır, baba mesleğini icra ettiğini söyleyerek güzel sanat liseleri ya da meslek liselerinde bu bölümün hep olmasını istediğini anlattı. İnanır, "Çünkü bu işte el melekesinin, lise yıllarında kırılması gerekiyor. Ergenlik bitiminde üniversitede karşılaşmak biraz zorlu bir süreç. İlk etapta, enstrümanları tanımakla başladık. Ardından el melekelerinin gelişmesi adına el aletlerini tanımaya çalıştım. Daha sonra bir enstrüman belirleyelim dedik. Bağlama yapımıyla başladık. Aslında kolay değil ama daha çok komplike bir enstrüman olmadığı için yapımına başladık" şeklinde konuştu.

“Enstrümanlara bakış açım değişti”

Lisede çalgı yapım eğitimi alan Sefa Umut Alagöz, "Bir bağlamaya baktığımda hangi ağaçtan olduğu, hangi kapaktan yapıldığını, hangi burguların takıldığını anlıyorum. Bu bana mutluluk veriyor. Çünkü bu eğitimi aldıktan sonra enstrümanlara bakış açım da değişti" dedi.

HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN

Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri kendi bağlamalarını üretiyor (7)Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri kendi bağlamalarını üretiyor (1)Yalova Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri kendi bağlamalarını üretiyor (2)

Editör: Rümeysa Şahin