Yalova’da, AK Parti milletvekili adayı 2. Sıradan Meliha Akyol, CHP’den milletvekili adayı 3. sıradan Yasemin Fazlaca, İYİ Partiden milletvekili adayı 3. sıradan Elif Akyol Tosun(istifa etti), MHP’den hiç kadın milletvekili adayı gösterilmezken bu durum ülke genelinde yaygınlık göstermesi, Türkiye sandığa giderken nüfusun yüzde 50’sini oluşturan kadınların, milletvekili adaylığı söz konusu olduğunda çoğunlukla seçilmesi zor sıralarda yer alması demokrasi ve kadın temsiliyeti noktasında şaşkınlık yarattı.

Ülke Geneli de Kadın Temsili Sınıfta Kaldı

Yalova milletvekili adaylarından da kadın milletvekili adaylarının az olduğu bu durumun ülke genelinde de yaygınlık göstermesi dikkat çekti. Yalova’da, AK Parti milletvekili adayı 2. Sıradan Meliha Akyol, CHP’den milletvekili adayı 3. sıradan Yasemin Fazlaca, İYİ Partiden milletvekili adayı 3. sıradan Elif Akyol Tosun(istifa etti), MHP’den hiç kadın milletvekili adayı gösterilmezken bu durum ülke genelinde yaygınlık göstermesi, Türkiye sandığa giderken nüfusun yüzde 50’sini oluşturan kadınların, milletvekili adaylığı söz konusu olduğunda çoğunlukla seçilmesi zor sıralarda yer alması demokrasi ve kadın temsiliyeti noktasında şaşkınlık yarattı.

 Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçimlerine 32 gün kaldı. Bütün siyasi partiler milletvekili aday sıralamasını kamuoyu ile paylaştı. Türkiye sandığa giderken nüfusun yüzde 50’sini oluşturan kadınların, milletvekili adaylığı söz konusu olduğunda çoğunlukla seçilmesi zor sıralarda yer alması demokrasi ve kadın temsiliyeti noktasında şaşkınlık yarattı. Türkiye genelinde siyasi partilerin birinci sıradan aday gösterdiği kadın milletvekili adaylarının sayısı ve parti içindeki dağılımı şu şekilde: AK Parti birinci sırada 4 kadın milletvekili adayı çıkararak yüzde 18,83. CHP birinci sırada 11 kadın milletvekili adayı yüzde 26,80. MHP birinci sırada 6 kadın milletvekili adayı ile yüzde 14. İYİ Parti birinci sırada 6 kadın milletvekili adayı ile yüzde 25,9. Yeşil Sol Parti birinci sırada 32 kadın milletvekili adayı ile yüzde 39,38. TİP birinci sırada 20 kadın milletvekili adayı ile yüzde 40,45. Birinci sıra adaylıklar göz önünde bulundurulduğunda kadın adayların milletvekili olabilmesi, erkek adaylara oranla oldukça zor görünüyor.

Haber – Duygu Saral

Editör: Rümeysa Şahin