Türkiye’nin tek kadın valisi Esengül Civelek’in iş başında olduğu Yalova’nın Armutlu ilçesinde de bir bayan kaymakam Tülay Baydar Bilgihan görev yapıyor. Ancak Yalova siyasetinde kadının adı yok. Yalova Valiliği’nin resmi protokol listesinde oranı %4 olan kadın sayısı, siyasette de %3 seviyesinde bulunuyor. Yerel yönetimlerde il genelindeki 137 belediye meclis üyesinden yalnızca 5 tanesi kadın. Sivil toplum örgütleri ve odalarda da kadın başkanların oranı %2-3’ler seviyesinde bulunuyor.

Yerel seçimler kadın siyasetçi için büyük şans

Önümüzdeki seçim dönemi ise kadınların siyasette daha aktif bir rol oynaması için bir şans sunuyor. Zira Yalova’da nüfusun artmasıyla ve yeni kanuni düzenlemelerle birlikte, 2013 yerel seçimlerinde toplam 186 siyasetçi için Yalovalılar oylarını verecek. Yalova merkezi dahil olmak üzere toplam 14 belediye başkanı seçilecek. Yalova Belediye Meclisi’nin üye sayısı 31’e, İl Genel Meclisi’nin üye sayısı ise 17’ye çıkacak. Çiftlikköy’de 15, Çınarcık’ta 11, Altınova, Termal ve Armutlu’da 9’ar kişilik belediye meclis üyelikleri için oy kullanılacak.

Toplamda belediye başkanları dahil olmak üzere 186 siyasetçi için oy kullanılacak. Kadınların %4’lük ‘Yalova kotasını’ aşıp aşmayacağı, bu seçimde aday gösterilecek kadın siyasetçilere ve halkın teveccühüne bağlı olacak. Ancak her halükarda bugünkü durumun kadınlar açısından daha iyiye gidebilmesi için yerel seçimlerde 187 siyasetçi adayından 18’inin bile kadın olması, çıtayı %10’lara çıkarabilecek. 
Editör: TE Bilişim