Sergide toplam 24 Yalova eseri var ve bu sergi sadece bir resim sergisi değil. Didaktik bir dil ile tarihi yapıların çizilen resimlerinin de tarihini anlatan bilgilendirici bir sergi. “Yalova sergisi için çizdiğim resimleri Yalova kâğıtları üzerine yaptım”.
Sevgi Atamış kimdir?
Sanatçı atamış 1992 yılında İstanbul’da doğmuş ve hala İstanbul’da yaşıyor. İstanbul Gedik Üniversitesinde Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Görsel İletişim Tasarım bölümünden mezun oldu. Kendisini Araştırmacı Sanatçı olarak tanımlayan Atamış “Kültürel miraslarımızla ilgili çalışmalar yapıyorum ve bunların arka planında çok ciddi bir araştırma var. Hem de aylar süren araştırmalar. O araştırmalar neticesinde çizimlerimi yapıyorum” ifadelerini kullanarak araştırmacı kişiliğine vurgu yaptı. Daha öncesinde gönüllü öğretmenlik yaptığını ve hala buna devam ettiğini söyleyen Atamış özel çocuklarla da çalıştığını dile getirdi. İstanbul Kadıköy’de atölyesi bulunan Sevgi Atamış “Orada öğrencilerime güzel sanatlar hazırlık sürecinde yardımcı oluyorum. Sınavlara hazırlıyorum. Sanat danışmanlığı yapıyorum. Tasarım hizmeti veriyorum” dedi.
Aileden Gelen Sanat Geleneği
Sanatla arasındaki bağın çok küçük yaşlarından itibaren geldiğini vurgulayan Atamış, babası ve annesinin yönlendirmesiyle bu şekilde olduğunu belirtti “Sanata olan ilgim aileden geliyor. Babam kaptan ama teknik resim konusunda çok güçlü bir yönlendirmesi var. Babamın beni yönlendirmesiyle başladı. Annemin ise tasarımcı kimliği var. Yani aslında ailede sanat ve tasarım olunca ister istemez o kültürde büyüyünce sen de öyle oluyorsun. Aslında aileden geliyor diyebilirim”
“Yalova’nın İzinde” Sergisinin ortaya çıkış hikayesi
Yalova’nın ve kültürel miraslarının çok güzel olduğunu söyleyen Atamış “Yalova önemli bir yer ve çok güzel Kültürel miraslarımız var. Yeteri kadar tanınmadığını düşünüyorum. Bunun için de tanıtmak gerektiğini düşündüm. Buradan yola çıktım. 9 ay önce başladığım sergi sürecinde araştırmalar yaptım, videolar çektim, yapıların yanlarına gittim ve detaylarını çalıştım” diyerek Yalova’nın İzinde sergisinin çıkış noktasın anlattı.
Sergideki eserler hakkında da kısaca bilgi veren Atamış;
Atatürk ile alakalı iki çalışma yaptım. Birisi Yalova Atatürk Köşkü, diğeri Yürüyen Köşk. Termal ile ilgili de çalışmalar yaptım. Tarihi yapıları beni çok etkiledi.
Termal suyu ödülü almış ve bununla ilgili armalar var. Onların resimlerini çizdim. Güzel mimari yapılar, camiler ve oteller var. Onların resimlerini çizdim. Roma ve Osmanlı'yı ikiye ayıran Yalova’da Roma'ya ait yapıların resimlerini çizdim.
Genellikle Yalova'nın simgesel olan ve değerli olan yapılarını çizdim. Genelde mimari resimler çiziyorum. Bu sergide de bu kültürü devam ettirdim” diyerek konuşmasını bitirdi.