Başbakanlık AFAD Uzmanı Shoji Hasegawa AFAD Yalova İl Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantı ile Marmara bölgesinde Deprem ve Tsunamı Zaralarının azaltılması ve Türkiye’de Afet Eğitim Projesi çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Marmara bölgesinde meydana gelecek depreme karşı toplumun eğitilmesini hedefleyen Marmara bölgesinde Deprem ve Tsunamı Zaralarının azaltılması ve Türkiye’de Afet Eğitim Projesi kapsamında AFAD Yalova İl Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Başbakanlık AFAD Uzmanı Shoji Hasegawa konuşmacı olarak katıldı. Japonya Deniz Yer Bilimleri ve Teknoloji Kurumu(JAMSTEC) işbirliği ile yürütülmekte olan projenin önemine değinen Hasegawa, " Marmara Bölgesi Türkiye’nin en gelişmiş ve sanayileşmiş bölgesi olarak ülke nüfusunun yüzde 33’ünü (22 milyon), gelişmiş sanayinin yüzde 60’ını, küçük işletmelerin ise yüzde 34’ünü bünyesinde barındırıyor. Tüm bu sosyoekonomik işaretler Marmara Bölgesi’nin sismik hareketler çerçevesindeki güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. MarDiM Projesi ile hem deniz dibinde hem de yeryüzünde yapılan gözlemler ve bilimsel araştırmaya dayanılarak elde edilecek sonuçların afet eğitiminde kullanılması, kısa, orta ve uzun dönemde depreme hazırlık seviyesinin arttırılarak deprem zararlarının, can ve mal, kaybının azaltılması amaçlanıyor. Proje kapsamında Marmara Denizi'nde ilk defa ve en son ölçüm teknolojisine sahip OBS, OBEM ve GPS ölçümleri yapılarak Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisindeki bölümlerinin depremselliği ve deprem tekrarlama periyodunun belirlenmesi çalışmalarına başlandı" dedi.
Hasegawa depremin ve olası bir Tsunami'nin etkilerinin azaltılmasında eğitimin önemne de değinerek kurumların yanısıra STK'larında bu süreçte etkin rol üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi.  AFAD Yalova İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya AFAD Yalova İl Müdürü Aziz Aksoy, MAG-DER, K77 ve İKK Arama Kurtarma yetkilileri de katıldı.
Toplanma Tatbikatı'ndan Tam Not
Diğer yandan AFAD Yalova İl Müdürlüğü birde gece toplanma tatbikatı gerçekleştirdi. Gece personele atılan mesajlarla tüm personelin yarım saat içerisinde kurumda toplanması istendi. Bu mesajın atılmasının ardından tutulan süre içerisinde tüm personel kuruma ulaşarak görevlerinin başına geçti. AFAD Yalova Müdürü Aziz Aksoy tarafından yönetilen tatbikatta personel tam not aldı. Bu tip tatbikatların son derece önemli olduğuna vurgu yapılırken personele de istenen sürede toplandıkları için teşekkür edildi.
Editör: TE Bilişim