Bu hafta sizlere futbolla ilgili bir şeyler yazma ihtiyacı duydum.Malum son zamanlarda futbol dünyası futbol dışında herşeyin konuşulduğu bir mecra olunca neler oluyor demekten kendimizi alamaz olduk.

  Benim aklıma futbol deyince tuttuğum takım olan Galatasaray geliyor.İlk onbir say hocam deseniz oğlum Kıvanç’tan yardım almak zorunda kalıyorum.Kıvanç’la bırak futbolu, oyuncu hangi takımda nereden transfer olmuş her şeyi biliyor.Başımıza spor muhabiri oldu.Kazanılan rakamları duyunca  şaşırıyor.

 Öğrencilik yıllarımda KTÜ ‘de okurken arkadaşlarla Avni Aker stadyumuna maça gittiğimiz günler aklıma geliyor.Sahaya girince Galatasaylı olduğumuzu unutuyorduk.Büyük bir heyecan dalgası sizi alıp götürüyordu.Bir yandan piranalar,bir tarafta Sürmeneliler,bir yanınızda Forozlular olunca korkudan Hami diye bağırırdık.Ne güzel günlermiş.Küçük şehirlerde özellikle taşra yerlerde futbol bir tutkunun ötesinde nasıl anlatsam bilemedim.Böylesine saf duygularla peşinden giderdik .

  Şimdi bakıyorsunuz futbolcular oyunlarından ziyade saç kesimleriyle,özel hayatlarıyla son zamanlar da kazandıkları paralarla anılır oldu.Bacasız sanayi diyorlar.Yatırım danışmanları,menejerleri,yaşam koçları ile anılmaya başlaması futboldan uzaklaşarak maddi boyutları olan bir uğraş haline geldi.

  Eskiye baktığınızda ;Süleyman Seba gibi abilerimiz mütevazi yaşamları,sporcu ahlaklarıyla hep anılan insanlardı.Her zaman futbola olan aşklarıyla gündeme gelir ,asla kaçamaklarıyla anılmaz örnek insan lardı.Rakip futbolcu arkadaşlarıyla olan ilişkileri maçın bitmesiyle başlar diğer maça kadar dostane şekilde sürerdi.Şimdiki gibi birbirlerine karşı sert yaklaşımlar sergilemezlerdi.

  Spor değil mi? Kardeşlik duygularını pekiştiren,insana sağlık ve huzur veren ,yaşamı anlamdıran bir uğraş.Siz onu yanlış ellere yönlendirseniz maddi değeri olan bir varlıktan öte geçemez.Dünya geneline baktığınızda futbol başlı başına milyar dolarların geçtiği bir sektörden bahsediyoruz.

 Her ne olursa olsun bir sporcunun önce ahlak ve irfan sahibi olması gerekiyor.Ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal paşa ‘nın dediği gibi ‘’Sporcunun zeki ,çevik ve ahlaklı olmasını öneririm diyerek konumuzun değerini vurgulamış oluyor.

  Bu konuda bakanlığımıza,yöneticilere,kulüp başkanlarına ,futbol federasyonuna,basın yayın iletişim kurumlarına büyük görevler düşmektedir.Sporun toplumu biraraya getiren bir olgu olduğunu akıldan çıkarmayalım.

  Bol sporlu günler diyerek yazımı burada noktalarken sağlık ve esenlikler dilerim…