Bu hafta sizlere süblimasyon (Yüceltme) sanatı; psikolojide savunma mekanizması hakkında bir şeyler yazma ihtiyacı duydum. Eleştirdiğiniz herhangi bir kavramı mizah yoluyla yapıyorsunuz.
    Eserleri ele alırken içinizdeki öfkeyi kırıp dökmeden mizah yoluyla yazar ; topluma dolaylı olarak bir mesaj göndermiş oluyor. Tarihte bunun bir çok örneklerini görmeniz mümkün. Lakin Şeyhi’nin ‘’Harname’si ilk yapılan bir yapıt olarak karşımıza çıkıyor.
    Şeyhi; aynı zamanda bir hekim olarak şairin mahlası 14.yüzyılda yayınlanmıştır. İlerleyen zamanlarda ünlü ney ustası Neyzen Tevfik’le görünür hale gelmiştir. Kütahya’da yaşadığı yıllarda Çelebi Mehmet’in tedavi ettiği için kendisine ihsan edilen yola giderken eşkıyalar tarafından soyulur. Şeyhi bu olayı hicvetmek amacıyla yazdığı Harname (Eşekname) ilk mizahi şiir ve fabl sayılabilir.
   Olaya gelirsek; iyi beslenemeyen zayıf eşek ,yan çayırda besili öküzleri görür. Canı çok sıkılır. ’’Ger (gerçi) beni arpa oku yay eyledi, bunların boynuzlarını kim ay eyledi’’ diye düşünür. Öküzlerin buğday yedikleri için semirdikleri sonucuna varır. Yandaki buğday tarlasına girer ekinleri yemeye başlar. Onları yok eder. Bu duruma sinirlenen tarla sahibi eşeği bir güzel döver. Hırsını almaz kulağını ve kuyruğunu keser. Eşek yaptığı davranıştan dolayı pişmandır.
   Batıl isteyi hakdan ayrıldım, boynuz umdum kulaktan ayrıldım. Kaderine razı olmayan eşek ;kanaat etmeyince dayak yemiş elindekilerden de olmuş.
   Şeyhi bu iletiyi vermek için yazmamıştır. Amaç onu eşkıyalardan koruyamayan düzene tepki vermek istemiş. Zorbalığı ve otorite boşluğunu vurgulamayı amaç edinmiş. Bunu da sanatla mizahla açıklamayı uygun bulmuş. Yüceltme; kişinin içindeki  öfkeyi, saldırgan davranışa dönüştürmeden, topluma yararlı  olacak şekilde izah edebilmedir.
   Gogol ‘’Ölü Kuşlar’’ ülkesindeki kokuşmuşluğu, Osman Hamdi ‘’Kaplumbağa Terbiyecisi’’, Ahmet Hamdi Tampınar’ın’’ Saatleri Ayarlama Enstitüsü ‘’ ülkedeki tirajı komik durumu ele almışlar bir mesaj vermeyi kendilerine misyon edinmişler.
    Şeyhi’nin eline koluna sağlık derken sanatla kalın diyerek yazımı bitiriyorum. Haftaya başka konu ve gündemlerde buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın dostlar…