Bu hafta sizlere okumak eylemi hakkında bir şeyler yazma ihtiyacı duydum. Ülkemizde maalesef oldukça yabancı bir kavram.

Okumak deyince yalnızca bir şeyler okumak, öykü okumak gibi algılanmasın. Bize gelen bir mesajı iyice okuyup ,anlamak bir okuma eylemidir.

Okumak deyince aklıma hemen kütüphane geliyor. İlimizde hem çocuk hem yetişkin kütüphanesi mevcut. Çocuk kütüphanesi müdüre hanımı Süreyya Hanım her hafta sonu etkinlikler planlıyor. Çocuklara taş boyama, ayraç yapımı, akıl ve zeka etkinlikleri yaparak velileri ve çocukları misafir ediyor. Yakın bir tarihte ‘’Önce annem okusun’’ diye bir çalışma belirlemişler.  Etkinlikte Yürüyen Köşk personeli Esra Hanım bu sürece katkı sağlayan bir gönüllü.  Kendisiyle tanıştığımda bir veliyi bile etkileyebiliyorsak ne mutlu bize dedi. İçten yapılan bu çalışmayı tebrik etmemek olmazdı.

Biz öğretmenler ne kadar kitap okusak, sınıfta da okuma günleri yapsakta, evde anne baba okursa süreç daha sağlıklı işliyor. Eğitim ilk önce aile ile başlıyor. Bazen duyuyoruz. Veliler salonda dizi izlerken çocuklarına kitap okumalarını istiyorlar. Beraber yapılmış olsa okuma süreci yerleşecek ve bir  alışkanlık haline gelecektir.

Geçenlerde mahallemizde kütüphane cafe dikkatimi çekti. Adnan Menderes Mahallesinde pazarın kurulduğu kapalı alanın karşısı. Yanlış hatırlamıyorsam Etüt merkezinin olduğu yere Ayşe hanım konseptini yenileyerek böyle bir yer açmış. Etüt faaliyetlerini sonlandırmış. Merak edip gezdiğimde oldukça güzel bir kurum çıktı karşıma. Okuma salonları, toplu ders çalışılacak alanlar. Bireysel çalışma alanlarıyla herşey düşünülmüş güzel bir ortam. Yalova iline yeni bir soluk kazandırmış. Ayrıca kendilerine böyle bir yer açtıkları içinde teşekkür ederiz. Tek sorun kitap okumaya gelenlerin sayısının azlığı. Orası bir kahvehane olsaydı hiç boş kalmazdı.

Okumak; yaşamı aydınlatan bireyin donanımını yükselten en büyük olgu. Dünya bile biz okudukça renklenmeye başlıyor. Kitaptaki kahramanlarda birer canlı varlık olarak adeta karşımıza çıkıyorlar. Sizi alıp başka dünyalara götürüyorlar. İşte kitap okumak bu kadar güzel bir şey.

O yüzden bizlerde anne ve baba olarak evimizde bir okuma köşesi ve okuma saati yaparak okumanın ne kadar iyi bir olgu olduğunu anlatmak hepimizin aslı bir görevidir. Herkese bol okumalı günler dilerim.

Haftaya başka gündemlerde buluşmak arzusuyla sağlıkla kalın….