Bu hafta sizlere uzun yaşamanın sırrının neler olabileceği hakkında birşeyler yazma ihtiyacı duydum.  Yapılan araştırmalara göre 8 kişilik özelliği kişinin ileri yaşlara ulaşmasında temel rol oynuyor.Madrid de Complutense Üniversitesi araştırmacılarından Lolo Merino ve arkadaşları tarafından yürütülen bir çalışmada İspanya’nın farklı bölgelerinden 100 yaş ve üzeri 19 kişiyle yapılan söyleşilerde tümünün ortaklaşa paylaştıkları birtakım kişilik özellikleriortaya koymuşlar.
    Nedir bu ortak özellikler derseniz:
---Canlılık;Enerji dolu olmak ve çeşitli etkinliklere katılmak gibi.Örneğin evden asansörle çıkınca geriye dönüşte yürüyerek çıkmak gibi.
---İş ve kişisel hedeflerle ilgili sorumlulukları içeriyor.Örneğin yaşamım boyunca evi çeviren bendim diyerek hedefler koymuş.Kafamıza koyduğumuz şeyleri yapmak.
---Sosyalleşme;En önemlisi insanlara içli dışlı olup aile bireyleriyle sıcak bağlar kurmak ömrü uzatan değerlerdir.
---Merakı olmak ve öğrenmekten zevk almak;Düşünsenize imkanım yok,sığır güderken okumaya öyle kaptırıyormuş ki hayvanlar ekili alanlara giriyormuş.
---Olumluluk;100 yaşına gelenler yada ileri yaşta olanlar yaşamın kendine sundukları en zorlu ve sıkıntılı anlarında  bile yaşamın tadını çıkarıyorlar.
---Denetleme ve yönetme;Bir şeyin sorumluluğunu üstlenip,başkalarının karşı çıkmasına rağmen kararların arkasında durup zamanla haklı olduğunu görmek gibi.
---Zeka;Güçlü bir bellek,hız ve kıvrak bir zekayı gerektiren sohbetlere katılabilme ve gerek eğitim gerekse meslek yaşamında başarılı bir geçmişe sahip olmak.
---Esneklik;Güçlükler karşısından gelebilmek ve bunlardan ders alabilmek.
   Her zaman yapabilirim yaklaşımının,bir olasılıkla moral bozukluğu ve bunalımı önleyici etkisinden ötürü önemli bir yere sahiptir.
  Yaşadığımız güzel şeylerin daha çok farkına varıp bunlara sahip olduğumuz için minnet duyup hayata daha sıkı sarılmakta ömrümüzü uzatan yaklaşımlardır.
  Herkesin bu tavsiyelere kulak vermesini arzu ederken daha nice 100’lü yaşlar dilerim.Haftaya başka gündemlerde buluşmak dileğiyle sağlıcakla kalın…