Yalova Kitabevi Neden Kapanıyor? Yalova Kitabevi Neden Kapanıyor?

adil-yele-yalova-gazetesi-haber-siyaset-gazete (2)Sohbetimize kendisini tanıtarak başlayan Adil Yele, “1976 Çiftlikköy doğumlu, ilk öğrenimini Çiftlikköy Gazi Abdurrahman İlköğretim okulunda tamamlamış, ortaokul ve lise eğitim hayatını İstanbul Özel Orta Doğu Koleji'nde bitirmiş,  1996-2000 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği  bölümünde mezun olmuş. 2001 yılında vatani görevini Bolu Jandarma Komutanlığı’nda tamamlamış, evli 2 çocuk babasıyım. Çiftlikköy'de dördüncü nesil hayatına devam ettiren bir kişiyim. Çiftlikköy'de geçtiğimiz 2009-2014 yılları arasında 2 dönem çiftlikköy belediye meclis üyeliği görevini üstlenmiş, bu görev süresince belediyenin ilgili komisyonlarında görev almış, başta İmar Komisyon Başkanlığı yapmış Harita Mühendisi bir kişilik” ifadelerine yer verdi.  
Siyasetle tanışma hikayesini anlatan Yele, “Siyasetle, Çiftlikköy'de belediye meclis üyesi yaptığım dönemde tanıştım. İşim icabıyla belediyeye yakın bir insan olduğum içinde siyasete de adım atma ihtiyacı hissettim. Bölgedeki abilerimin ablalarımın ve ailemin de bunda katkısı oldu. Daha doğrusu babam eski siyasetçilerdendi. Çiftlikköy'de eski Belediye Başkanı Metin Dağ zamanında destek vermiş, dedem Süleyman Akbay'a eski belediye başkanı destek vermiş, bir ailenin çocuğuyum. Siyaset içimizde vardı zaten. Ben de siyasete girmeye karar verdim ve belediye meclis üyesi olarak bu göreve başladım. Belediye meclis üyeliği vasfıyla 2 dönem belediye de görev yapmak nasip oldu. Bu süreçte bölgemize faydalı kararlar almak, bölgemize faydalı projelere imza atmak adı altında belirli görevler üstlendik. Bunu da başarıyla tamamladık” dedi.
adil-yele-yalova-gazetesi-haber-siyaset-gazete (1)“Acil bir planlama çalışması yapmamız gerekiyor” 
Geçmişte yapılan çalışmalarla birlikte bugün Çiftlikköy’ün yaşanılabilecek bir ilçe olduğunu ve OSB’lerin kurulmasıyla birlikte artan nüfus için planlama çalışmaları yapacaklarını dile getiren Adil Yele, “Yalova'dan baktığınız zaman Çiftlikköy yaşanılabilir bir ilçe. Herkesin gelip Çiftlikköy’de yaşamak istediği bir ilçe konumundayız. Çiftlikköy’ün bu hale gelmesinde planlama, imar çalışmaları önemli. Şehrin planlamasını eğer güzel bir şekilde yaparsanız, ona göre daha sonraki nesillerin oraya gelmesinde çok daha fazla etkili bir rol oynuyor. Planlama yaşayan bir şeydir. Çünkü şehri yaşatmanız gerekir. O konularda yaptığımız çalışmalar sayesinde Çiftlikköy bugünkü hallere geldi. Plan zaten bir bütündür. O zaman yaptığımız çalışmalar iyiymiş ve güzelmiş ki Çiftlikköy bugün bu halde yaşanılabilecek bir ilçe. Ekonomik olarak Yalova ilini kalkındıracak OSB projelerine start verildi. Bunlar aslında ilimizi ilgilendiriyor. İlçemizde kurulduğu için ilçemizi bir kat daha fazla ilgilendiriyor. Kurulan OSB’lerle Çiftlikköy’e ve Yalova'ya gelecek nüfus zaten aşikar. Çok ciddi rakamlar konuşuluyor. Bu rakamların ikamet edebileceği imar alanları oluşturmak, mevcut imar planlarımızı acil bir şekilde revize etmek, oraya gelecek nüfusun Çiftlikköy’ün dışına çıkmaması ve ekonomisine katkıda bulunması için acil bir planlama çalışması yapmamız gerekiyor. Göreve geldiğimiz ilk gün bunun startını vereceğiz. Planlamayla alakalı ilk önce şehir planlaması, ardından çok stratejik olan trafikle alakalı bir master planı planlayıp bunu hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu çok elzem ve önemli bir konu. Bu konu önceliğimiz. Bununla alakalı zaten kendi bilgi birikimim bu konuyla alakalı zaten var ekibimizle belediyelerimizdeki güzide personelimizle beraber bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Biz göreve geldiğimiz takdirde, herkes yaptığı görevi tekrar yerine getirecek”
Mevcut belediye personellerinin işten çıkarılması endişesi üzerine Yele, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben kendi sosyal hayatımda ticari hayatımda da hiç kimsenin işine, aşına müdahale eden bir insan olmadım. Her zaman birleştirici bir yapım var. Tabii ki şöyle belediyede çalışan bir personelimiz var, herkes işinde gücünde çalışıyor. Evine ekmek götürmeye çalışıyor. Aynı şekilde benim de bir işim var. Bende çoluğumun çocuğumun rızkı için uğraşıyorum. Benim belediyedeki personelle, çalışan insanlarla hiçbir şekilde işiyle, aşıyla bir işim yok. Biz göreve geldiğimiz takdirde herkes yaptığı görevi tekrar yerine getirecek. Birlikte çalışacağız. Ben Belediye Başkanı olsam hepsinin çok güzel bir şekilde zaten karşılayacağını, birlik beraberlik içerisinde önümüzdeki süreçte Çiftlikköy Belediyesi’ni yöneteceğimizi düşünüyorum.”
“Çiftlikköy'den başka bir yerde aday olmam zaten söz konusu değildi “
Dördüncü nesil bir ailenin çocuğu olarak sadece Çiftlikköy’de hizmet etmek istediğini ve başka teklifleri de kabul etmeyeceğini söyleyen Yele, şunları kaydetti: “Bana başka bir belediyeden ya da daha üst bir makamdan bir adaylık teklif edilse bile bunu kabul etmezdim. Çünkü ben Çiftlikköy’ün çocuğuyum. Dördüncü nesil olarak yaşayan bir ailenin evladı olarak Çiftlikköy'den başka bir yerde aday olmam zaten söz konusu değildi. Çünkü ben bölgeme hizmet etmek adı altında bu yola çıktım. Bunun için de ne gerekiyorsa yapacağım. Önemli olan şu seçim sürecinde şöyle bir söylemim oldu, kiminizin abisi, kiminizin kardeşi, kiminizin oğlu olacağım dedim. Öyle de olacağım. Bunu Çiftlikköy ve halkı önümüzdeki süreçte görecek. Görev sürem bittiği zamanda bu Çiftlikköy’ün sokaklarında şu an olduğu gibi yine bir şekilde anlamak, yürümek, vatandaşın içinde gezmek hedefim. Çiftlikköy'den başka bir yerde zaten siyaset yapmayı hiç aklımın ucundan bile geçmedi.”
“Herkesin iyi ki Çiftlikköy'de yaşıyorum dedikleri bir ilçe hayalim var”
Çiftlikköy’ü daha iyi Adil Yele’nin farkı şu olacak, ben geçmiş belediye başkanlarımız ve hepsi birbirinden önemli bölgemizde değer katmış şahsiyetler. Kimisi abim, kimisi kardeşimiz hep bu görev yaptıkları süre içerisinde Çiftlikköy’e kattıkları değer, yaptıkları hizmetten dolayı bir kere sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ben hep şu felsefede oldum. Hiçbir zaman geriye dönük söylemlerle geriye dönük hayatım boyunca bir söylemim olmadı. Ben bu bölgenin bir evladı olarak Çiftlikköy’e çok daha iyi eserler katacak, çok daha güzel projeler yapacak ve herkesin iyi ki Çiftlikköy'de yaşıyorum dedikleri bir ilçe hayalim var. Çiftlikköy'le alakalı bunu yerine getireceğim. Vatandaşla iç içe, halkın içinde herkese dokunabilen, sosyal olarak, ekonomik olarak, belediyenin hizmetleri olarak dokunabilen bir belediye Başkanlığı yapmak istiyorum. Bunu yapacağıma da inanıyorum. Bununla alakalı iradem de var, iddiam da var. Hep birlikte halkımız takdir eder ise önümüzdeki yerel seçimler sonucunda bu göreve talibim. En iyisini de yapacağımı düşünüyorum.
“Vatandaşın sorunlarını biliyorum” 
Çiftlikköy’ün ihtiyacı olan projeleri 5 yıl içerisinde yapma iddiasını ortaya koyan Yele, “Çiftlikköy, konum olarak çok güzel bir yere sahip. Bir tarafında Marmara denizimiz var, diğer tarafta Samanlı dağlarımız. Hem, denizden başlayarak dağlara kadar sonuçlanacağımız bir bölgede çok güzel projeler hazırladık. Bunları önümüzdeki süreçte zaten halkımıza sunacağız. Hem görsel olarak hem de tanıtımlarını yapacağız. Şöyle ki bu projeleri ortaya çıkartırken ben bu bölgede yaşayan bir insanım. Sokaklarda geziyorum, ailem geziyor, çocuğum geziyor. Vatandaşın sorunlarını biliyorum. Yapılabilecek gerekli kurumlardan, teknik eleman olduğum için bu konuya vakıfım. Gerekli izin alınabilecek.  Çünkü biliyorsunuz kamuda işlevi biraz daha yavaş ilerliyor, özel sektör gibi olmuyor izinler alınabilecek Çiftlikköy’ün gerçekten ihtiyacı olan 10 tane projeyi ortaya koyup 5 yıl içerisinde bunu yapma iradesini ve iddiasını ortaya koyuyorum. Bu projeler ortaya çıkarken sivil toplum kuruluşlarını gezdim, vatandaşı gezdim, kahveleri gezdim. Eski siyasetçileri gezdim. Muhtarlarımızı gezdim, tamamen Çiftlikköy halkının ihtiyacı olan projeleri tasarladım ve yapmayı hedefliyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte nasip olur ise başkan olduktan sonra zaten bunları teker teker hayata geçireceğiz” ifadelerine yer verdi. 
Balıkçı Barınağı, Temalı Park…
Belediye başkanı seçilmesi halinde hayata geçirecekleri projelerden de bahseden Adil Yele, “Turizm anlamında denizimiz ve ormanımız var. Denizimizden gerçekten yeteri kadar faydalanamıyoruz. Seçim sürecimizdeki projelerimizden bir tanesi Çiftlikköy’ün elzem sahil şeridinin ihtiyacı olan bir balıkçı barınağı projemiz var. Bunu ivedilikle hayata geçirmek istiyoruz. Balıkçı barınağı projesi yapılır ise ondan sonra sahilin düzenlenmesi insanların denize girilebilecek kum alanların oluşması, plajların oluşması daha rahat olacak. Çünkü bugün vatandaşımız her yere o sandalını çekebiliyor. Orada denize girilmiyor, kum toplanmıyor, öyle sıkıntılar var. Balıkçı barınağı projesi ve yeniden düzenlenecek bir peyzaj projesiyle sahilimizi kullanılır bir hale getireceğiz. Bölgemizde çok güzel ormanlarımız var. Gacık, Laledere ve Kılıç bizim mücavir alanlarımızda. Buralarda kullanabileceğimiz çok güzel orman alanları var. Bu alan çok güzel bir mesire alanı. Vatandaşlarımızın vakit geçireceği ‘Temalı Park’ adı altında projemiz var. Hem mesire alanı oluşturacağız, hem de ‘Temalı Park’ adı altında gençlerimizin hafta sonu aileleriyle vakit geçirebileceği bir proje. Bölgedeki insanların da gidebileceği bir ortam yaratacağız. O konu da iddialıyım. inşallah çok güzel bir şey olacak. Özellikle gençler ve çocuklar bizim geleceğimiz, bizim için çok önemliler. OSB’lerle alakalı yeni imara açılacak bölgelerde nüfusu tutmayla alakalı projelerimiz var. Sosyal belediyecilik adı altında vatandaşa dokunabilecek, toplumun her kesimine nüfus edebilecek yaklaşık 10 maddelik altında ana başlık bir açılımımız olacak. Orada vatandaşın ekonomik olarak da faydalanabileceği, vatandaşın cebine de yardımcı olabilecek projelerimiz var. Şu anki konjonktürde bir ekonomik sıkıntı içerisinde vatandaş. Onlara yardımcı olacak sosyal projelerimiz olacak. Onları da ilerleyen zamanda açıklayacağız” şeklinde konuştu.  
“Çiftlikköy Kart uygulamasını devreye sokacağız” 
Gençler ve çocuklar için gereken tüm çabayı göstereceklerini ifade eden Yele, “Gençler ve çocuklar gerçekten bizim için önemli. Onların kültürel, sosyal anlamda fayda sağlayabileceği projelerimiz var. Ben sahaya çıktığımda da en büyük desteği gençlerden alıyorum. Gençleri seviyoruz onlar için gerekli her şeyi yapacağız. Belediyemizin sosyal anlamda şöyle projeleri olacak. Belediyemizde bir Çiftlikköy Kart uygulamasını devreye sokacağız. O Çiftlikköy Kart uygulamasının altında. Biliyorsunuz belediyemizin sosyal tesisleri var biz bunları bazı bölgelerde sosyal tesisimiz yok. O bölgelerde sosyal tesis konuçlandıracağız. Orada Çiftlikköy'de oturan kişilerin zaten sahip olduğu bir şey olacak. Çiftlikköy Kart’ta vatandaşların belediyenin sosyal tesislerinden %30 oranında indirimli faydalanabileceği  bir kart projemiz var. Herkes bu işten faydalanacak. Üniversite öğrencilerine gelince şöyle, üniversite öğrencilerinin en önemli şeyi yurt sorunu var. Yurt sorunuyla alakalı  devletin projesi kapsamına giriyor. Bizim şöyle bir projemiz var. Üniversite öğrencilerini yani Çiftlikköy'de ikamet eden, dışarıda okuyan üniversite öğrencilerini ekonomik katkı sağlamak adı altında o sosyal kartın bünyesinde öyle bir şey de olacak. Öyle bir katkı sağlamayı düşünüyoruz” dedi.
“Adil, adaletli bir yarış olsun”
Çiftlikköy halkının bir değişime gittiğini ve AK Parti Çiftlikköy Belediye Başkan Adayı Dr. Recep Hacı ile ilgili de şunları aktaran Yele, “Mevcut belediye başkanımız vardı. Kendisinin Çiftlikköy’e çok değerli hizmetleri oldu. Yalova küçük bir yer. Herkes birbirini tanıyor. Recep Beye nasip oldu adaylık. Onun da Allah yolunu açık etsin. Hakkında hayırlısı neyse o olsun temennisinde bulunacağım. Ben bu son aday adaylığı sürecinden başlayarak insanlarla temas ettiğim sürede bir değişim istediler. Sivil toplum örgütleri olsun, Çiftlikköy kamuoyu, değişimden yana bir tavır aldı son bir yıllık süre içerisinde. Ama değişim deyince sadece ismi değiştirerek bir değişim olmuyor. Bölgeye katkı sağlayabilecek ehliyet sahibi insanların bölgeyi yönetmesi gerekiyor. Bu konuda ben de bu göreve talip oldum. Adil, adaletli bir yarış olsun” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Arda Yavuz