Şûranın aldığı tavsiye niteliğindeki kararların 3 maddesi kültür ve sanat alanında getirdiği vergi muafiyet ile çok önemlidir. Teklif aşağıda yazılı şekli ile açıklandı.
Kültür Ekonomisi Komisyonunca da kültür ve sanat ürünlerinin satın alınmasında Kamu İhale Kanunu mevzuatında gerekli kolaylaştırıcı düzenlemelerin yapılması, bakanlık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının kültür ve sanat niteliği bulunan mal ve hizmet ürünlerini özel sektörden doğrudan satın alabilmesine imkan sağlayacak ve yaratıcı endüstrilerin finansmanında kullanılabilecek kültür fonu kurulması, özel sektörün sponsorlukları ve finansörlüklerinin vergi muafiyeti ve istisnaları gibi araçlarla özendirilmesi önerildi.
Bu teklif yasalaştığı zaman sanatsal ve kültürel çalışmalara kaynak bulmak daha kolaylaşabilecektir. Zira vergi muafiyeti sayesinde sponsorluk kurumunun yaygınlaşması, yazılı ve görsel materyallerin basımı ve satın alınmasına kolaylıklar getirilmesi çok olumludur. Kültürel ve Sanatsal niteliği bulunan mal ve hizmetlerin bakanlık ve ilgili kurumların özel sektörden doğrudan satın alınmasının yolunun açılması büyük kolaylık olacaktır. İhaleye çıkılmadan bu alımların yapılması ilgili
kurumlara büyük sürat ve kolaylık sağlamaktadır . Bu kurumların başında gelen yerel yönetimler bu yasa çıktığı zaman kültür ve sanata daha kolaylıkla destek olabilecektir.
Bütün belediyeler güçleri nispetinde kültürel ve sanatsal etkinliklere katılım sağlamaktadır. Belediyelerin kültür müdürlükleri örneğin bir konser düzenleyecek bir sanatçı ile anlaşıyor ve hazırlıklara başlıyor. Bu konserin yapılabilmesi için ihale açılıyor ve bu ihaleler genellikle prosedür gereği kâğıt üzerinde yapılan işlemlerden oluşuyor. İş zaten baştan yanlış başlıyor bu sanatçı tek bir kişi, tek kişinin olduğu yerde ihale nasıl şekillenecek ama herkesin malumu olan işlemler yapılarak kâğıt üzerinde yasal prosedür tamamlanıp alım yapılabiliyordu. Bu şimdi düzeltilebilecek bu teklik yasalaşırsa işlemler daha doğru yürüyebilir.
Kültürel ve sanatsal kitap, dergi basımlarında, CD, vs. basımlarında belediyelerin katkısı gelecek vergi muafiyetleri ile daha az kaynak harcanacağı için yerel yönetimlerin daha fazla katkısı olabilir.
Teklif edilen karalarların içinde yer alan ‘’yaratıcı endüstrilerin finansmanında kullanılabilecek kültür fonu kurulması ‘’ biraz açılması gereken bir konu. Böyle bir fon hangi kurum tarafından kurulacak ve yönetilecek ve bu fona kaynak nasıl aktarılacak ve nasıl destek verilecek , yaratıcı endüstrilerin seçimi nasıl yapılacak? net olarak yazılmadığı için bu konu ile ilgili yeterli bilgimiz yok, zaman içinde ayrıntıları öğrenebilirsek bu konuda da düşüncelerimi yazarım.
Bu şûra toplantısına katılmayı çok arzu ederdim, konuların gündeme geliş şekilleri ve görüşmeler sırasında yapılan katkıların nasıl geliştiğini o ortamda bulunarak öğrenmek benim için önemliydi.
Fakat çok merak ettiğim, bir önceki toplantısı 28 yıl önce yapılan kültür şûrasının bu toplantısına daha geniş katılım sağlanamaz mıydı? İlimizden örnek verirsek bu toplantıya Yalova İl Kültür Müdürü, Yalova Üniversitesi’nden bir hoca ve Yalova Belediyesi ‘neden bir Arkeolog katılmış. Yalova’dan bu toplantıya katılanların bir önerisi veya teklifi olmuş mudur ? ya da bu toplantıya gidilmeden, bu konu ile ilgili ilimizde bir toplantı yapılmış mıdır?
Bir sonraki şûra toplantısı bu periyodla en erken 20 yıl sonra yapılır. Bugün yaşayan bizim gibi kültür sanat insanlarının bir daha böyle bir şûrada katılımcı olma şansı hemen hemen hiç yoktur . Toplumun bütün kesimlerini çok derinden etkileyecek böyle toplantıların daha geniş katılımcı ile temsil edilmesi en azından her ilden her konuyla ilgili birer temsilcinin katılımı sağlanması önemlidir. Toplantı öncesinde il genelinde bir veya birkaç toplantı yapılıp ilgili kişi ve kurumların görüşlerinin alınması da çok önemlidir.