Yalova Gazetesi olarak Haziran ayının ortalarında başladığımız “Mahallenin Muhtarı” serisinin sonlarına yaklaşmışken, Altınova’ya bağlı olan ve Çerkez Köyü olarak bilinen Çavuşköyü’ne misafir olduk. Çavuşköyü Muhtarı Riyasettin Kızılkaya, Yalova Gazetesi muhabiri Göktuğ Doğukan Yüksel ile görüşme gerçekleştirdi.

“Abimden devraldım”

Kapaklı Köyü Muhtarı Şükrü Tümer, “Kontrolsüz Bir Su Kullanımı Var” Kapaklı Köyü Muhtarı Şükrü Tümer, “Kontrolsüz Bir Su Kullanımı Var”

Kendisini tanıtan Çavuşköyü Muhtarı Riyasettin Kızılkaya, “1970 Karamürsel doğumluyum. Köyüm Çavuşköyü… Burada büyüdük, burada okuduk. Çiftçilik ile uğraşıyorum. Biraz hayvancılık yapıyorum. Bu 2. Dönemim, 2014 yılında aday oldum. Benden önce abim 20 yıl muhtarlık yaptı, ben abimden devraldım. Atalarımız 1881 yılında Kafkasya’dan buraya geldiler” şeklinde konuştu

“Kafkas kökenliyiz”

Köyü hakkında bilgi veren Muhtar Kızılkaya, “Burada 50 hane var. Kafkas kökenliyiz. 48 hanesi emekli. Bizim gibi biraz daha genç olanlar küçükbaş hayvancılık yapıyor, çiftçilik ile uğraşıyor. Tarım sulama suyumuz olmadığından meyve ekemediler. Şimdi Özel İdare tarafından bir gölet yapılıyor. İnşallah faaliyete geçerse emekli olan vatandaşlarımız köye dönüyorlar, daha iyi olur. Aktif nüfusumuz 140 ama yazın artıyor. Yukarı da İstanbul Mahallesi var. Yarısı bize yarısı Fevziye Köyü’ne bağlı. Onlarda geliyor nüfusumuz artıyor” ifadelerini kullandı

“İçme suyu problemini Özel İdare çözdü”

Gölet projesinin kışın devreye gireceği söylendiğini belirten Muhtar Kızılkaya, “İçme suyu problemimiz yok, onu çözdü Özel İdare. İçme suyunda da sıkıntı çekiyorduk ama 5 yıldır çözüldü. Elektrikle sondaj yaptık, oradan basıyoruz” dedi ve okul sorunlarının olmadığını belirtirken, “Çocuklar taşımalı sistem ile Altınova’ya gidiyor. Ulaşım sorunumuzda yok. Yalova’ya minibüslerimiz çalışıyor. Günde 5 sefer Yalova’ya gidip, geliniyor. Yazın 7’ye kadar çıkıyor. Doğalgaz henüz gelmedi, talep ettik. 2026’da gelecek diyorlar” şeklinde konuştu.

“Kefken’de anma yapıyoruz”

“Çerkez halkının göç sırasında yaşadığı acılardan bahseden Kızılkaya, “Gelirken çok ölü verdiler. Denize döküldüler. 21 Mayıs’ta Kefken’e gidip anmalarımızı gerçekleştiririz. Artık Türkiye Cumhuriyet Bayrağı’nın altında biz de Türk vatandaşıyız. Bize ne görev düşüyorsa yapıyoruz” ifadelerini kullandı ve yetkililerden köylerindeki eksikliklerin tamamlanmasını isterken, “Köyümüzün yerleşim alanı çok dar olduğundan biz 5 yıl önce dilekçe verdik, yerleşim alanının genişletilmesi için. Köyümdeki elektrik trafolarında enerji yetersizliği var. Şu anda ev yapıp enerji yetersizliğinden elektriği olmayan 5-6 hane var” dedi.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin