Özellikle son birkaç yıldır siyasi istikrarsızlıkla baş başka kalan Bulgaristan 9 Haziran Pazar günü erken seçime daha gidiyor ve Bulgaristan’dan yaşayan Türklerle birlikte Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşlar bu seçimlerde sandığa giderek oylarını kullanacak.

Başkan Gürel 100 Günde Yaptıklarını Anlattı! Başkan Gürel 100 Günde Yaptıklarını Anlattı!

Bulgaristan Türklerini temsil etmesi amacıyla 1990 yılında Profesör Ahmed Doğan tarafından kurulan Hak ve Özgülükler Hareketi (HÖH) de bu seçimlere katılarak ülkede söz sahibi olmak isteyecek. Mevcut haliyle 36 vekile sahip HÖH, vekil sayısını 40’a kadar çıkararak ülkedeki en büyük 2. parti konumuna çıkmayı hedefliyor.

Pazar günü gerçekleştirilecek seçimlerde Yalova’dan da katılım olacak. Çifte vatandaşlık hakkına sahip Bulgaristan göçmenleri belirlenen 4 sandığa giderek sabah 07:00 ile akşam 20:00 arasında oylarını kullanarak Bulgaristan Türklüğünün temsil edilmesi için vatandaşlık görevlerini yerine getirecek.

Bulgaristan’da gerçekleşecek bu seçimlerin özelinde Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği özellikle son 1 aydır çeşitli çağrılarda bulunuyordu. Seçimlere sayılı saatler kala Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Gazi Osmanpaşa Mahallesi’ndeki merkezinde basın açıklaması gerçekleştirdi ve çifte vatandaşları oylarını kullanmaya çağırdı. Açıklamayı Bal-Göç Yalova Şube Başkanı Lütfi Özgür yaptı.

Yalova Balkan Gocmen Höh Bulgaristan Parlamento Secim Cagri (1)“Türkiye’deki tüm seçmenler sandığa gitmeli”

“9 Haziran 2024 Pazar günü Bulgaristan Erken Genel Seçimleri ve Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacağını hatırlatan Başkan Özgür, “Bizlerde Yalova Bal-Göç Derneği olarak tüm hazırlıklarımızı yaparak seçimlere hazır vaziyette girmeyi düşünüyoruz. Yalova’mızda geçen dönemlerde olduğu gibi 4 sandık açılıyor. İkisi Gaziosmanpaşa Mahallesinde bulunan Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu diğeri Çiftlikköy 500 Evler Mahallesinde dördüncü sandığımızda Altınova ilçesi Subaşı Beldesinde bulunan Bal-Göç binamız Neşeli Kafe’de. Bugün burada çağrım Yalova’da ikamet eden tüm hemşehrilerimize Bulgaristan seçimlerinin önemini anlatarak sandığa gitmelerini rica ediyorum. Çünkü Bulgaristan’da bilindiği gibi ciddi bir siyasi istikrarsızlık var. 5 seçim yaşadık, sağlıklı ve başarılı koalisyon hükümetleri kurulamadığından dolayı 6. seçime gidiyoruz. Bu da tabi 3 sene zarfında altıncı seçime gidilmesi Bulgaristan ekonomisinde, sosyal hayatına da ciddi şekilde darbe vuruyor. Bunun tekrarlanmaması adına Türkiye’de tüm seçmenlerimiz sandık başına giderek oylarını kullanırsalar” diyerek çağrı yaptı.

“Bulgaristan’daki kardeşlerimize destek olmak için oy kullanalım”

Tarihlerinde ilk defa partilerinin 1990 yılında kurulduğundan bu yana ikinci parti olma fırsatını yakaladığını vurgulayan Başkan Özgür, “İkinci parti olursak da koalisyon ortağı hedefimiz çok yüksek. İlk seçimde Bulgaristan’da istenilmeyen bir partiydik ama artık göründü ki bizsiz hükümet kurulamıyor. Bu seçimlerde de inşallah hükümet ortağı olarak çıkacağız. Bu siyasi istikrarsızlığın giderilmesi için Türkiye’de neden oy kullanılması gerekiyor. Oradaki vatandaşlarımızı korumak için oy kullanalım. Avrupa’da eşit vatandaşlık hakkı için oy kullanalım. Bulgaristan’da sosyal haklarımızı korumak için oy kullanalım ve Bulgaristan’daki kardeşlerimize destek olmak için oy kullanalım. Oy kullanmazsak bir yaptırımımız olamaz. Ne kadar oyumuz varsa temsil gücü oluyor. Dolayısıyla bizler de bu seçimlere çok önem veriyoruz, insanlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Umuyorum ki Yalova’da bir önceki dönemlerde olduğu gibi yaklaşık 2300 seçmenimiz var. Bir kısmı bayram vesilesiyle Kurban Bayramını çok önceden planladıkları için emekli olan hemşehrilerimiz, derneğimizin üyeleri Bulgaristan’a gittiler. Orada oylarını kullanacaklar ama burada kalanlara da çağrım lütfen sandık başına giderek oylarınızı kullanın” dedi.

Haber-Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel