GÜNAYDIN/ TÜNAYDIN Değerli Okurlar,

Bugün, tarih sayfalarını aralayıp, küçük bir anekdot/ hikâyecik paylaşacağım.

Meşhur Abbasi Halifesi Harun Reşid, âlimlerle sohbet etmeyi çok severdi. Devlet işlerinden arta kalan zamanlarında, hocaları ziyaret eder veya onları davet ederek dinler, fikirlerinden, çeşitli konular hakkındaki düşüncelerinden istifade ederdi.

Bir gün, yine İmam Ebu Yusuf’u davet etmiş görüşüyorlardı.

Onun ayrılma vaktinin geldiğini anlayınca,

- Efendim, bana öyle bir nasihat veriniz ki, siz yanımda olmadığınız zaman da söyledikleriniz, kulağımda küpe olarak kalsın, dedi.

Bu sırada bir hizmetçi, Harun Reşid’e bir bardak su getirmişti.

Ebu Yusuf, su bardağını eline alan Harun Reşid’e,

- Halife Hazretleri, az bekleyin, bu suyu içmeyin... İzin verirseniz nasihatim bu yönde olacak. Söylediklerimi dinleyin, suyunuzu sonra içersiniz, dedi.

- Peki, diyen Halife, gözleri Ebu Yusuf’un dudaklarında olarak bekledi.

Ebu Yusuf, anlatmaya başladı,

- Şimdi, bu suyu içmeye ihtiyacınız var. İçeceksiniz. Düşünelim ki, bu suya son derece ihtiyacınız var. Bunu içmezseniz susuzluktan yanıp gideceksiniz. Bunu elde etmek için bütün devletinizi, servetinizi ve mağruru bulunduğunuz halifelik makamını verir miydiniz?

Halife, biraz düşündükten sonra,

- Verirdim, dedi.

Ebu Yusuf devam etti:

- Az daha beklerseniz, sorunun ikinci bir şıkkı daha var. Bu defa içtiğiniz suyu dışarı veremeseydiniz. Yani, idrar yollarında bir tıkanıklık olsaydı, defi hacette bulunamasaydınız, bu durumdan kurtulmak için de devletinizi, servetinizi ve mağruru bulunduğunuz mevkiinizi feda eder miydiniz?

Harun Reşid, bu defa hiç beklemeden ve tereddüt göstermeden,

- Evet, elbette hepsini feda ederdim, diye yanıtladı.

Bu cevap üzerine, Ebu Yusuf, nasihatini söylemekten kaçınmadı:

- Ya, görüyor musunuz Halife Hazretleri. Sizin devletiniz, servetiniz ve mağruru olduğunuz halifelik mevkiiniz, bir bardak suyu almaya yetmediği gibi, sırasında vücudunuzdan atılması gereken zararlı maddelerin dışarıya atılması için de yetmiyor.

Bir bardak suya bile karşılık olmayan şeyler için ne diye gururlanıyorsunuz?

Halife Hazretleri, siz, bizim nazarımızda Allah’a karşı kulluk vazifelerini yapan, devlet işlerine koşan mazbut bir insansınız. Fakat zaman zaman hilâfet makamının verdiği gurur derecesine varan bir havaya giriyorsunuz. Bu da size yakışmıyor. Bu halden sıyrılmalısınız. Bu durumdan sıyrılmalısınız. Madem bizden kulağınıza küpe olacak bir nasihat istediniz ve bunda hiç şüphesiz samimisiniz. Size bu bir bardak suyu hatırlatır, azametin ancak her şeyi yarattığı gibi bu suyu da yaratan Allah’a yakışır bir şey olduğunu unutmamanızı, dilerim.

Ebu Yusuf’un bu sözü Halife Harun Reşid’in kulağına gerçekten bir küpe oldu ve bu nasihati hiçbir zaman unutmadı.

GÜNÜN SÖZÜ:

HİÇ BİR ŞEY BÜYÜKLÜK KADAR SADE DEĞİLDİR. SADE OLMAK BÜYÜK OLMAKTIR.

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.