Kurban Bayramı öncesi Yalova’nın Kazımiye Köyü’nde kurulan Kurban Pazarı’nda üreticiler zor şartlarla mücadele ediyor. 6 bin metrekarelik alana kurulan pazarda, büyükbaş hayvan satışı yapan üreticiler su, elektrik, tuvalet ve banyo gibi temel ihtiyaçların karşılanmadığını belirtiyor. Günlerdir çadırlarda kalan üreticiler, “Türkiye’nin her yerinde bir sistem var, sadece Yalova’da yok” diyerek duruma isyan ediyor. Alanın güvenlikten uzak, hijyen koşullarından yoksun olduğunu belirten üreticiler, çözüm için yetkililerden acil yardım bekliyor.
“15 gündür buradayız, hâlâ banyo yapamadık”
Üretici Volkan Toprak, fiyatların büyükbaşta 150 bin ile 250 bin lira arasında değiştiğini belirtirken yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Buraya geldik, su yok, elektrik yok, tuvalet yok, banyo yok. 15 gündür buradayız, hâlâ banyo yapamadık. Bir tane ısıtıcı getiremediler. Geçen yıl çevresi tamamen çitle çevriliydi, bu yıl çitleri çalmışlar, götürmüşler. Yerine yenisini yapamadılar. Kimseye ulaşamıyoruz, kimse gelmiyor. Çok mağdur durumdayız.”
“Her şeyi biz yapıyoruz”
Türkiye’nin birçok yerinde modern kurban pazarları kurulduğunu ifade eden Toprak, “Türkiye’nin her yerinde bir sistem var, sadece Yalova’da yok. Yalova Belediyesi bir ahır ya da üreticiye uygun bir alan yapamıyor mu? Her yıl başka bir yere gönderiliyoruz. Çınarcık yolunda 130 çadır saydık, burada sadece 7 çadır var. Herkes çiftliklere yöneldi. 15 gündür burada kalıyoruz ama hâlâ bir banyo yapılmadı, bir tuvalet konmadı. İnsanlar ormana gidiyor, bu utanç verici bir durum. Her sene bu sorunları yaşıyoruz. Gelen hiçbir başkan ilgilenmiyor. Koltuğunda oturuyor, üreticiyi önemsemiyor. Oysa bizim sayemizde orada oturuyor, vergi alıyor. Bize hizmet etmek zorundasın. Türkiye’nin her yerinde düzgün hayvan pazarları var. Adam sadece hayvanı bağlıyor, gerisini düşünmüyor. Bizse her şeyi kendimiz yapmak zorundayız. Artık bıktık” dedi.
“İki parsele 110 bin lira ödedim”
Kiraladıkları alanın maliyetinin de fahiş olduğunu vurgulayan Toprak, “Bu sene parsel fiyatları 65 bin lira. Ben iki parsele 110 bin lira ödedim. Şimdi mahkemeye vereceğiz. Normalde devletin belirlediği bir arsanın kirası, piyasa değerinin yüzde 3’üdür. Bunu biliyoruz. Ama bana dediler ki, 110 bin lira ödemeden hayvanını indirme dediler. Ben de mecburen bu parayı ödedim. Yoksa hayvanlar telef olacaktı. Başkan yardımcısıyla görüştüm şöyle dedim, “Başkanım, Yalova sahilinde hangi dükkânın kirası 110 bin lira? Burası dağ başı, boş bir arsa. Sahilde bir dükkanın kirasını bana gösterin biz 110 bin lira değil 210 bin lira verelim. Haklısın dediler” şeklinde konuştu.