Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş aşamasındaki en önemli dönüm noktalarından birisi olan Altınova ilçesindeki Çobankale, Bafeus Muharebesinin kazanılmasında büyük bir önem taşıyordu. Bu tarihi muharebe beraberinde bir beylik olan Osmanlı’nın sancak alarak imparatorluğa uzanacak olan yolunun açılmasını sağladı.
Altınova Belediyesi Türk tarihi açısından çok önemli olan bu tarihi yapıyı gün yüzüne çıkartmak için çalışıyor. Burada dikkatli ve uzun soluklu olarak sürdürülen kazı çalışmalarında çok önemli bir etap tamamlandı. Çobankale’nin Kuzey Sur kazı çalışmaları tamamlandı. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise, “2022 yılı çalışmaları 1 Haziranda başlayan Çobankale’de ekim ayında da çalışmalara devam ediliyor. Bu yıl kuzeydeki sur sisteminin kazı çalışmaları tamamlanmış olup, rölöve ve konservasyon çalışmalarına başlanmıştır. Bir başka ekip tarafından sur sisteminin doğu tarafında kazılara devam edilmektedir. Daha önceki dönemlerde kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan yapılarla ilgili olarak da yapılan projeler ilgili kurumların onayına sunulmuştur. Aralık ayının ortalarına kadar arazide çalışma yapılması planlanan Çobankale’de önümüzdeki yıl sur sisteminin tamamıyla açılarak bundan sonraki süreçte iç kalede kazı çalışmasına devam edilmesi planlanmaktadır” denildi.
“Tarihimiz açısından önemli bir nokta”
Altınova Belediye Başkanı Metin Oral da kazı çalışmalarını yakından takip ediyor. Sık sık Çobankale kazı alanına giden Oral, kazı ekibinden bilgiler alıyor. Bu noktanın Türk tarihi açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Oral, “Çobankale Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş hikayesindeki en önemli durak. Biz burada koca bir imparatorluk tarihinin başlangıcını gün yüzüne çıkartmak ve halkımıza bu tarihi noktayı hediye etmeye çalışıyoruz. Çobankale tarihimizin önemli bir noktasına ışık tutuyor. Bizde Çobankale de sabırla ve büyük bir emekle süren bu çalışmaları yakından takip ediyor ve ortaya çıkartılan her bir nokta ile heyecan yaşıyoruz” dedi.
 

Editör: TE Bilişim