Daha iyisini yapalım, daha iyisine kavuşalım, daha iyi yaşayalım derken eskiyi arar olduk.
Bir yerlerde hata yapıyoruz. Veya bize bilerek ve isteyerek hata yaptırıyorlar.
Sosyal yönden, ekonomik yönden, teknolojik gelişmeler yönlerinden o kadar hızlı değişimler yaşıyoruz ki biraz yavaşlasak mı dersiniz.
Daha iyisini yapalım derken nelerden mahrum kaldık bir düşünün…
Yazdıklarımı genç nesillerin anlamasını beklemiyorum. Her yaş grubunda olanlar yaşadıkları yıllar içinde olan değişimleri değerlendirebilirler. Ne kadar anlatsam bizim 70 yılda yaşadıklarımızı anlamaları beklenemez.
Bilgisayarlarda kullanılan sistem geri yükleme ile yapılan hatalar önemli ölçüde giderilirken toplumsal hayatta bu kullanılabilir mi acaba. 
Henüz geri dönülmez bir noktaya gelmeden düşünmek lazım. Özellikle çevre konularında,  her gün giderek artan çevre kirliliği konusunda yapılacak bir şeyler bulabiliriz belki.
Üretim konusunda da geri yükleme noktası belirleyip teknolojik gelişmeleri de dikkate alıp kendimizi yeni baştan programlayabiliriz.
Ata tohumlarını ekerek aslında küçük çapta da olsa her yıl yeniden yükleme yapıyoruz. Bu çok basit bir örnek teşkil edebilir.
Her alanda yaşamımızı alt üst eden plastik konusunda da yeniden yükleme yaparak plastiği çok kontrollu kullanma yolunu seçerek neleri değiştirebileceğimizi bir düşünün.
Bir kenti örneğin Yalova’yı düzeltmek için 70-80 yıl öncesi yerleşimini dikkate alarak yeniden inşa etmek tabiî ki çok uzak hayal gibi gelebilir. Ancak bazı fırsatlar değerlendirilebilirdi. Örneğin 1999 depremi bize bir fırsat sundu. Yeni bir deprem olsun istemiyorum kesinlikle. Ancak olası bir depremde neler yaşayabileceğimizi düşünebiliyoruz, tespit edebiliyoruz. Ancak düzeltmek için nedense hiçbir şeyler yapmıyoruz, yapamıyoruz.
Birde susuzluk senaryosu üzerinden bir şeyler yazalım bu konu da burada tarihe not düşülmüş olarak kalsın. Kentimizin yakın zamanda önemli bir susuzluk problemi yaşayacağı kesin. Artan nüfus, artan sanayi yatırımları giderek daha çok suya gereksinim duyuyor. Ancak kaynağımız aynı, hatta daha zayıf.
Nasıl bir geri yükleme noktası seçebiliriz.  Sanayiye dur, nüfus artışına dur, ormanlarımızı tahribata dur, tarım topraklarının yok edilmesine dur, yağmur suyu hasadına evet, arıtılan suyu yeniden kullanmaya evet gibi bir çok konuyu gündemimize taşıyabiliriz.
Hadi ya sende yeni yeni konular ortaya atıp kafalarımızı karıştırma dediğinizi duyabiliyorum.
Siz bilirsiniz. 
Tercih sizin.
Ancak ben yaşanabilir bir Yalova bırakmak hayalimden ve bu konudaki çabalarımdan asla vazgeçmeyeceğim.
Saygıyla….