Yalova Gazetesi olarak gerçekleştirdiğimiz Nasıl Oldun’nun bu haftaki konuğu Altınova Belediye Başkan'ı Doktor Metin Oral oldu.

Aliço, “6 Temmuz Benim İçin Çok Önemli Bir Tarih” Aliço, “6 Temmuz Benim İçin Çok Önemli Bir Tarih”

Nasıl oldun? ‘un bu haftaki konuğu Altınova Belediye Başkanı Doktor Metin Oral. 
Doktor Metin Oral kimdir? 
Doktor Metin kimdir? Altmış sekiz doğumlu. Anadolu'nun birçok yerinde baba görevinden dolayı dolaşmış En son Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirmiş. Bir doktor olarak başladık. Sonra da belediye başkanlığıyla devam ettik. Kısaca böyle. 
Şimdi ona o zaman birazcık daha açalım Başkanım. Babanız ne iş yapıyordu? Ne işle meşguldü? 
Orman işletme şefiydi. Ormancıydı. Memurdu. Memurdu yani 
Cerrahpaşa'yı bitirdikten sonra doktorluğa ilk nerede başlamıştınız?
Eruh'ta görev yaptım. Mecbur hizmet. Siirt Eruh. Orada mecbur hizmeti yaptık. Daha sonra oradan geldik Kandıra'ya. Kandıra'dan işte Altınova bölgesi Kaytazdere'ye geldik. Sonra bir Bingöl'ün dağlarında askerlik yaptık. Tekrar geldik bu tarafa. Ondan sonra da işte sağlık grup başkanlığı ve arkasından da Belediye Başkanı. 
Belediye Başkanı olmadan önce siyasette bağınız var mıydı? O süreç nasıl gelişti? 
Bu süreç biraz kıramayacağım arkadaşlarımız, dostlarımızın talepleriyle oldu. Öyle söyleyeyim. Çok ısrarcı. 
Süreci biraz anlatabilir miyiz? 
Yani rahmetli oldu şimdi ilçe başkanımız. O çok ısrarcı oldu. Bu konuda. Yani biraz çok ısrarcı olunca kıramadık, öyle söyleyelim. Biraz hatır için oldu yani. 
Peki yoruluyor musunuz? 
Yani yorgunluk demeyelim çünkü güzel şeyler yapılınca yorgunluk kalmıyor ekip olarak. Dolayısıyla yani bu işte yorgunluk demeyelim ama güzel işler çıktığı zaman hiçbir şey kalmıyor. Mutlu oluyoruz.
Peki bir seçenek sunmuşlar önünüze. Doktorluk mu, siyaset mi deseler? 
İkisinin de farklı kulvarı var. Yani orada bir seçim zor. Yani her doktorluğun da güzel tarafları var. Siyasetin de güzel tarafları var. Doktor ayırmamak lazım. Bazen özlüyorum. 
Mesela ne gibi durumlarda özlüyorsunuz? 
Yani öyle bir öyle bir durum yok ama bazen aklımıza geldiği zaman hatıralar özlüyoruz 
Peki unutamadığınız bir hatıranız var mı doktorlukla ilgili? 
Yani orada çok öyle bir şeyim yok ama mecbur hizmette Güneydoğu'da zor şartlar o zamanki vatandaşların yokluğu sıkıntıların. Orada güzel işler yaptığımıza inanıyorum Dolayısıyla oradaki mecbur hizmet zamanımız benim için çok kıymetli, önemli. Unutamadığım yer orası. Bir de terörün olduğu bölgede yani terör var ama biz tabii onunla çok şeyimiz olmadı. Biz hastaya baktık, vatandaşa baktık. Oradaki vatandaşa o hizmeti götürmek gerçekten bizim için çok büyük mutluluktu. 
Peki doktor olmaya nasıl karar vermiştiniz başkanım? 
Vallahi çocukluktan beri bir hayaldi öyle gerçekleşti. Sadece böyle bir doktor olma hevesi oluştu ailede de oluştu. Öyle olunca bir öyle bir yola girdik. 
Kaç kardeşsiniz? 
İki kardeşiz, iki erkek. Erkek kardeşim ziraat mühendisi. Kendi şirketi var, kendi işini yapıyor. Ben en son burada görev yapıyordum. 
Siyaset üstü dediğimiz insanlar vardır bazen. Siz de siyaset üstüsünüz aslında biraz da. Siyaset üstü olmak sizin için ne anlam ifade ediyor Çünkü rahat rahat çıkıp sokakta dolaşabiliyorsunuz. 
Yani bizim için tabi en önemlisi o. Biz belediye başkanlığına tam seçim zamanı bir partimiz şeyimiz var. Tabii ki gönlümüzdeki partimiz var. Çalışıyoruz. Ama belediye başkanlığında bir parti ayrımı yapma imkanımız yok. Öyle bir Zaten sayın Cumhurbaşkanımız da bunu defalarca söyledi, genel başkanımız. Biz buraya oturduğumuz zaman her vatandaş bizim için aynı. Dolayısıyla orada bir ayrım yapma imkanımız yok. Zaten hekimlikten gelen bir şeyimizdi o şekilde nosyonumuz da o şekilde. Dolayısıyla belediye başkanlığı koltuğunda olduğumuz müddetçe biz siyaseti ayrımı yaparak bir hizmet getirme gibi bir lüksümüz yok böyle bir tavrımız da yok. Partimizin de zaten tavsiyesi önerisi ve takibi o yönde. Dolayısıyla eğer onu başarabiliyorsak vatandaşa karşı ki bütün hedefimiz o eşit davranmak. Herkese ihtiyaca göre yapabilmek. İnşallah onu başarmışızdır. Onu gönüllere koyduysak bizim için en büyük mutluluk o. 
Aslında bakıldığında birazcık da zor bir bölgedesiniz. Bir tersaneler var. Çok verimli topraklarınız var tarım alanıyla bağlantılı. Tarihi eserler var, Lagününüz var. Bunların belediye başkanlığını yürütmek.
 Şimdi tabii şöyle. Biz başladığımız zaman tarih yoktu. Burada özellikle onunla ilgili yani o bir merak belki. Biraz hobi diyelim ama tabii bölgede bir tarihi dokunun olması bizim için çok önemli. Sizin önünüzdeki kitaplarımız var. Bizim stratejik planlarımız var. 2006 yaptığımız. 2006, 2016 ve 2023’e kadar uzattığımız orada zaten biz o hedeflerimizi koymuşuz. Tersaneler o zaman işte biliyorsun 2004’te yeni daha başlıyordu. Bunlar yapılırken de hep şunu söyledik biz. Tamam sanayimiz olacak, ihtiyacımız var ama tarımımızı da kurtaracağız, doğamızı da koruyacağız ve tarihimizde ayağa kaldıracağız ama en önemlisi kültürümüzü de koruyacağız. Biz 2004’ten beri yaptığımız iş tamamen buna yönelik. Bu doğrultuda bütün planlarımızı, çalışmalarımızı, Hedeflerimizi buna göre koyduk ve buna göre de yürüyoruz. Şu ana kadar da yani bana göre başarılı da gidiyoruz ama tabii önemli olan bizim değil. Vatandaşın görüşü. Ama biz hep şunu söyledik. Daha önceki biliyorsunuz Yalova'daki topla şu ifade kullanılıyor. Yalova'nın batısı turizm doğusu, sanayi. Biz de 2004’ten beri hep buna itiraz ediyoruz. Biz diyoruz ki hepsi bizde olacak. Böyle bir potansiyelimiz var Bunun için de özellikle tersaneler kurulurken yurt dışında örnek yerleri inceledik. Türkiye'deki örnek yerleri inceledik. Onların artısına eksisine baktık. Ona göre de bir plan oluşturduk. Ona göre yürüyoruz. Şu anda tarih konusunda ciddi çalışmalarımız var biliyorsunuz. Onu tekrarlamaya gerek yok inşallah önümüzdeki yıllarda bunlarla ilgili bilgiler toplandıkça çok güzel belgeler elimize çıkacak, eserler rolümüze çıkacak. İnşallah dünyayı tanıtacak bir yer çıkacak belki Osmanlı'yla ilgili ve daha eskilerle ilgili elimizde de farklı doneler çıkacak. İnşallah bu çalışmaları iki tane ayrı yerdeki kazı evimizde bir çoban kalem kazı evimiz Ayazma'da bir kazı evimiz, bir Hersek delta kazı evimiz oda Hersek’te. İki ayrı ekip aşağı yukarı yıllık 40-50 kişilik bir arkeoloji ekibiyle bu çalışmalar yürütülüyor. 
Bununla ekstra ilgileniyorsunuz değil mi? 
Yani destek veriyoruz. Tabii destek veriyoruz. Vermek de istiyoruz. Sağ olsunlar hocalarımızla güzel çalışmalar yapıyor. Ama meyvelerini de almaya başladık artık yavaş yavaş. 
Meyvelerini almaya başlamışlarken, tarım nasıl gidiyor başkan? 
Tarım tabii şöyle bölge tarım alanları hep aile miraslar küçüldü küçüldü. Ve bir de işte otoyol geçti. Tersanelerimiz var. Biraz şey ama Altınova'da meyvemiz güzel. Tarımımız ona da destek veriyoruz özellikle hükümetimiz şu anda yapmaya başladığı ve desteklediği barajlar var biliyorsunuz. Göletler var. Bunlar özellikle tarımın sulanmasıyla ilgili su ihtiyacıyla ilgili ciddi çalışmalar. Bunlar hükümetimiz aracılığıyla yürüyor dolayısıyla biliyorsunuz tıbbi aromatik bitkiler bahçesi yaptık. Oradaki amacımız da arkadaki tarım veyahut da işte tarımla uğraşılacak veya bitkiyle uğraşacak vatandaşlarımıza bir Kapı açmaktı. Onu da yavaş yavaş sağlıyoruz. Yani biraz özellikle süs bitkileri sektörümüzü birazcık alanını genişletmeye çalışıyoruz. Onunla ilgili orada ciddi yatırımlar yaptık. Yapmaya da devam ediyoruz inşallah onların da semeresini önümüzdeki yıllarda daha fazla alacağız. Şu anda yavaş yavaş başladı. Özellikle Altınova’nın tanıtımıyla ilgili çok katkıları oldu. 
Kültürel etkinlikleri peki halkınız nasıl karşılıyor? 
Yani şu anda memnun diye biliyorum. Yani biliyorsunuz Altınova'da sosyal alanımız çok fazla yok. Bunları yavaş yavaş geliştiriyoruz ama bunlarla katkı sağlıyoruz, etkinliklerle katkı sağlamaya çalışıyoruz. 
Peki tersaneler denizi etkisi bakımından bakıldığında o dengeyi sağlayabiliyorlar mı? Yani temiz tutuluyor mu? 
O konuda Çevre Bakanlığımız ciddi çalışma yapıyor. Ciddi baskı yapıyor. Ciddi kontrol yapıyor. Daha çok kontrol Çevre Bakanlığımızda. 
Tersaneler yapıldığında sizi bir korkuttu mu Başkanım? 
Yok öyle bir korkumuz yok. Yani biz onu vatandaşımızla paylaştık zaten. 
Eskiye dair özlediğimiz bir şeyler var mı? 
Ya şimdi şöyle tabii biraz yapılaşmamız arttı ama biz imarla ilgili yeni bir yer hiç açmadık onu söyleyeyim. Tabii yapılaşma arttıkça bahçelerimiz azaldı özellikle merkez için söylüyorum. Ama şehirleşme açısından bir yol aldık. Şehirleşmenin gerekliliği olan ihtiyaçlarını bu süreçte bu yirmi yıllık süreçte epey tamamladığımıza inanıyorum. İşte okullarımız, hastanemiz spor sahalarımız, özellikle şimdi yakın zamanda bitireceğimiz sinemamız, kültürel etkinlik alanlarımız, düğün salonlarımızda parklarımızla, çocuklara yönelik yaptığımız parklarla semt sahalarımızla yani insanların bir sosyal ihtiyaçlarını plajımızla sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturuyoruz ve hayati ihtiyaçları olan, okumak eğitim, sağlık, onlarla ilgili de eksiklikleri tamamladık. Yani yavaş yavaş şehir oluyoruz. O şehir olma babındaki sancılarımızı yaşadık ama bundan sonra da olacaktır ama bunlar el birliğiyle hep beraber artıya çevireceğiz. Dolayısıyla artık Altınova yani bir ilçe olmuştuk ama ilçenin gereklerini bir seferde hemen sağlamak zor onları sağlıyoruz. İşte belediye binamız yoktu. Hükümet konağımız yoktu. Onları yaptık. Hastanemiz yoktu yapıldı. Birçok kamu kurumumuz artık kendi binalarını yapıyorlar. Dolayısıyla artık ilçe olma babındaki son artık son rötuşlar, son tamamlamalar oluyor. 
Biliyorsunuz burada fay hattı geçiyor. Ekstra Altınova’nın kendine has bir fay hattı var ve insanlarda çok fazla özel mülkiyet olduğu için yapılaşma beldenizde nasıl ilerliyor? 
Bizde şu anda dört katı geçmiyoruz. Ve son deprem yönetmeliğine uygun oluyor zaten. O bakanlığımız zaten zorunlu Dolayısıyla yapılaşmada o konuda bir sıkıntımız yok. Yani depreme hazırlık açısından. Biz de ayrıyeten belediye olarak bu tip afet durumuna hazırlık için kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Eğitimlerimiz donanımlarımız, araç gereçlerimiz ona göre hazırlamaya çalışıyoruz. İtfaiyemiz çok kuvvetlendirdik. Binasıyla beraber. Dolayısıyla o konuda bir sıkıntımız yok. Bir de artı tabii Altınova'dan geçen fay hattı şu anki fay hattı çok aktif fay hattı değil. Yani jeologlarla konuştuğumuz zaman zaten esas aktif olanın kırıldığını söylüyorlar şu an için. Ama tabii etrafımızda var. Dolayısıyla onları etkileyecek bizi. Yani o yüzden bu bizi aldatmasın yani. Aktif de değildi. Biz o yüzden hazırlığımızı yapıyoruz. 
Şimdi hayata dair keşkeleriniz var mı? 
Pek yok o kadar. Keşkelerimiz yok. 
Peki çocukluğunuza dönmüş olsanız Metin Oral'a ne söylemek istersiniz? 
Yani çok söyleyecek bir şey yok. Zaten hedeflerimize doğru gidiyoruz 
Peki bundan sonraki hedefiniz ne? 
Bundan sonraki hayatımız şu. Ben yani verdiğim sözleri yerine getirmeye çalışıyorum. Onun haricinde de artık bizi yönlendirecek büyüklerimiz, partimiz, vatandaşımız onlarla beraber kuracağız hedefimizi.
Bundan sonraki seçimde aday olacak mısınız? 
Onun şu anda bizim kararımız değil. O kararı, o karar kararı parti büyüklerini verecek. 
Gençlere gelecek nesile, doktorluk ve belediye başkanlığı üzerine nasıl yol izlemelerini? 
Tabii gençlere şunu söylüyor yani doktorluk, belediye başkanlığı önemli değil. Sevdikleri işi yapsınlar. Hedeflerini koysunlar. O hedeflerde de çalışsınlar. Ama çalışmadan hiçbir şey olmuyor. Hazır bir şey yok. Veyahut da bedavadan bir şey yok. Dolayısıyla ne hedefi koyuyorlarsa iyi çalışsınlar. Onunla ilgili kendilerini yetiştirsinler. Çünkü bu ülkemizin gençlere ihtiyacımız var. Yani o konuda gerçekten ve bizim gençlerimiz pırıl pırıl gençler. Yani o konuda iyi yönlendirilirlerse çok iyi işler, büyük işler başaracaklarını görüyoruz yapıyorlarda. Dolayısıyla gençlerimizin çok fazla işte son zamanlarda biliyorsunuz etkileyen çok sosyal medyaydı, şuydu, buydu, yanlış yönlere yönlendirme durumları da var. Ama bizim gençlerimiz akıllı, ahlaklı, o yüzden bizim gençlerimizi kolay kolay bozamazlar. Ben ona inanıyorum. İnşallah o gençlerimizin hedeflerinde yürümelerini istiyoruz. Bu ülkeye faydalı, hayırlı evlatlar olarak bayrağına, vatanına sahip çıkan evlatlar olarak yürümelerini istiyoruz. Ama katkı sağlamaları lazım. O akıllarını, beyinlerini, enerjilerini özellikle memleketlerine, ülkemize, insanlığa faydalı olarak kullanmalarını istiyoruz. Onun için de bize düşen bir iş varsa biz hazırız diyoruz belediye başkanı olarak. Gençlerimizle Tabii işte pandemi süreci birazcık koparttı hepimizi birbirimizden ama inşallah bundan sonraki süreçte Altınova’nın yönetiminde de gençleri görmek istiyoruz. Çünkü onların hedefleri artık çağa göre kendilerine uyum sağlamaları daha farklı. Kol kola birlikte inşallah bize düşen kısmıyla ilgili söylüyorum. Birlikte yürüyelim diyoruz. Ama gençler çok önemli, kıymetli. Onlar özellikle ailelerimizin de sahip çıkmaları lazım. Onların dilinden anlamaları gerekiyor. Çünkü gençlik dönemi hepimiz yaşadık. Biraz hızlı gidiyor ama o gençlerimiz pırıl pırıl gençler. Ülkesine, vatanına çok şey katacak gençler diye düşünüyorum ben. İnşallah birlikte ülkeye faydalı gençler yetiştiririz. Onun için de biz Altınova'da işte eğitim alanını mümkün olduğunca iyileştirmeye çalışıyoruz. Hükümetimizle beraber, vekillerimiz, il başkanlığımız, bakanlarımız Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle. İnşallah güzel eğitimli, vatanını seven gençleri yetiştiririz. Tabii kötü alışkanlıklardan uzak tutmamız lazım. İnşallah onu başarabilirsek ailelere çok iş düşüyor. Bu konuda. Tamam, bizler bir şeyler yapıyoruz ama esas iş ailede bitiyor. Özellikle ailelerimizin gençlere çok sahip çıkmaları lazım. Gençlerimizi korumaları lazım. 
Aslında siz de belediye olarak Altınova halkına sahip çıkıyorsunuz. Bisiklet projesi var mesela. Her eve, her aileye bir bisiklet. Bu proje nasıl oldu başkanım? 
Yani o proje tabii bizim 2019 seçim sözümüz seçim sözümüzü gerçekleştirdik. Biraz pandemi dolayısıyla biliyorsunuz sokağa çıkma falan yasaklanınca, gecikti. Şu anda da görüyorum, mutlu oluyorum. Akşamları sokak, her sokakta bisikletlileri görmek, genç yaşlı bayan erkek fark etmiyor. Bisikletlileri görmek çok güzel. Dolayısıyla birazcık şu telefonlardan, bilgisayarların başından insanları biraz dışarıya çıkarttık gibi geliyor. O da beni çok mutlu etti açıkçası. Ama bu bizim seçim sözümüzdü. Onu gerçekleştirdik. Ama esas hedefimiz şu. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek. Birazcık böyle insanların temiz hava almalarını, spor yapmalarını sağlamaya bir katkıydı aslında başarılı olduğuna inanıyorum. Şimdi bizim tabii hızlı bir şekilde bisiklet yollarımızı tamamlamamız lazım. Başladık ama hızlandıracağız inşallah. İnşallah merkezden sahile kadar gideceğiz. Yani kaymakamlığımızın, hükümet konağımızın önünden sahile kadar Hersek bölgemize kadar ineceğiz.

Haber Duygu Saral

Editör: Rümeysa Şahin