“Bulgaristan'da Türkler asimile edildi”

Diş Hekimi Selçuk Hançer, ‘Düşük Riski Ve Erken Doğum 7 Kat Daha Fazla Olduğu Söyleniyor’ Diş Hekimi Selçuk Hançer, ‘Düşük Riski Ve Erken Doğum 7 Kat Daha Fazla Olduğu Söyleniyor’

Yalova Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Özgür Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmelerinin ardından sıfırdan bir hayat kurmanın zor olduğuna değinerek o günleri hatırladıkça derin bir üzüntü yaşadıklarını ve hala yaralarının kapanmadığını söyledi. Kurulan dernekler sayesinde Özgür, seslerini tüm dünyaya duyurabildiklerini ise şöyle anlattı:  “1985’te isimler değiştirildikten sonra Bulgaristan'da asimilasyona uğradık ve buradaki akrabalarımız dernekleri kuruluyor. O dönemde 1985’te Yalova ilçe olduğundan dolayı genel merkez İstanbul’du. Yalova'da Balkan Türklere Dayanışma ve Kültür Derneği olarak büyüklerimiz, abilerimiz, akrabalarımız derneği kuruyor bizim isimlerimizi geri almak için. Bulgaristan'da Türkler asimile edildi. Kamuoyu oluşturmak için dernek kuruluyor ve biz kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendilerine minnettarız ve daha sonra biz onların sayesinde Naim Süleymanoğlu faktörü gibi buradaki akrabalarımız sesimizi dünyaya duyurduklarından dolayı dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal'da epey çaba sarfetti. Ana vatanımıza geldik. Anavatanıza da geldikten sonra biz hiçbir zaman yük olmamaya çalıştık. Her zaman katma değer sağladık. Gelir gelmez hayata dört elle sarıldık. Bu ana vatana kavuşmanın vermiş olduğu bir güçtü bizim için. Çünkü dile kolay bugün malınızı, mülkünüzü, geçmişinizi, her şeyinizi bırakarak geliyorsunuz. Yabancı bir ülke ve sosyalizm rejiminden serbest piyasa ekonomisi olan bir ülkeye geliyorsunuz. Adaptasyonda zorluklar çekiyorsunuz. Ama buna rağmen yılmadan, usanmadan bugünlere geldik. Kısa bir sürede göçmenler çok çalışarak, bizde bir de bir gelenek vardır. Osmanlı döneminde gittikleri yere çınar ağacı dikiliyor. Çınar ağacı kalıcılığın sembolüdür. Yalova'da da var Yürüyen Köşk'teki meşhur çınar ağacımız. Bizlerde de Balkan Türkler’inde gittiğimiz yerde ilk önce ev sahibi olma derdine düşeriz. Ev aldıktan sonra başka işlere bakarız. Dolayısıyla 89’ da gelipte evi olmayan yoktur. Devletçi bir zihniyetten geliyorsunuz. Serbest piyasa ekonomisine burada kendiniz üretmeniz lazım. Kendiniz geleceğinizi hazırlamanız lazım. Hâlbuki komünist rejimlerde senin adına devlet yapıyordu. Bu işleri sen sadece ne görevini yapıyordun. Dolayısıyla oradaki okullar ücretsizdi, istihdam herkes istihdam ediliyordu. Yeteneklerine göre herkes bir meslek sahibi oluyordu ve geleceğinle ilgili bir kaygın yoktu ama Türkiye'ye gelince tabii iş bulmada işte iş yerinde hakkını alabilmekte çok sıkıntılar yaşadık. Kolay değildi ama akrabalarımızın sayesinde devlet büyüklerimizin sayesinde neticede biz ana vatanımıza gelmiştik. Bunlar bizim için kolay işlerdi diyelim”

“Gelecek nesillere barışı aşılamış bulunuyoruz”

2006 yılında Yalova Balkan Göçmenleri Dayanışma ve Kültür Derneği’nin tekrar kurulmasıyla birlikte dernekte ki çalışmalarından bahseden Başkan Özgür, “ 1985’te şubemiz kuruluyor. Daha sonra Yalova il olmasından dolayı 2006’da aynı kurucu üyeler tarafından şubemizi kapatarak yine kurucu üyelerimiz tarafından yeni dernek açtık. Yalova Balkan Göçmenleri Dayanışma ve Kültür Derneği olarak yeni derneğimizi açtık. Derneğimizin şubeleri var. Çiftlikköy 500 evlerde, Taşköprü, Subaşı, Altınova'dan 89’da sonra gelenlerin çifte vatandaş statüsünde olduklarından dolayı doğumundan ölümüne kadar insanlarımızın bürokratik işlemler doğuyor. Burada çocuk dünyaya geldi, Bulgaristan'da da belgelemeniz gerekiyor. Burada çocuk evlendi yine öyle aileden biri vefat ediyor yine Bulgaristan'a bildirmek zorundasınız. Fakat problemlerimiz oluyor. Az önce bahsettiğim gibi ben Lütfi Hasan Ahmet ismiyle geldim ama Türkiye'deki soyadım Lütfi Özgür olduğundan dolayı buradaki bir işlemi isim denklik belgesi çıkartarak Bulgaristan'a bildirmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda üyelerimize destek olmaya çalışıyoruz. Bulgaristan pasaportların süresi bitmiş olan küçük çocuklu ailelere, yaşlılara yine konsoloslukta diyalog içerisinde zaman zaman konsolosluk işlemlerini dernekte yaparak bunu sağlamaya çalışıyoruz. Onun dışında akraba bağlarımızın kopmaması adına kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Spor faaliyetleri düzenliyoruz. Kardeş Şehir protokolü çerçevesinde belediyelerle iş birliği içerisinde sürekli ziyaretlerimiz oluyor. 2023 yılı her sene olduğu gibi geleneksel etkinliklerimiz oluyor. Bunların başında Balkan Spor Oyunları geliyor. Biliyorsunuz balkanlarda düğünlerimizde, geleneğimizde güreş sporu vardır. Bu çok eski bir gelenek. Belki de biz bundan dolayı güreş sporuna gönül vermiş biri olarak Balkanlar'da yaşayan sporcuları Yalova'da bir araya getirerek kardeşliği pekiştiriyoruz. Bize her sene Makedonya'dan, Kosova'dan, Yunanistan'dan, Bulgaristan'dan, Romanya'dan, büyüme çağında altyapıdaki 13-14 yaşında çocukları Yalova'mızda ağırlayarak bu Yalova Belediyesi’nin destekleri ile oluyor. Valiliğimizin destekleri ile oluyor. Akraba bağımızı hem güçlendirmiş oluyoruz. Hem gelecek nesillere barışı aşılamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Arda Yavuz