Bu yılın kurak geçmesiyle birlikte saman ve yem fiyatlarındaki artışın üreticiyi oldukça zor durumda bıraktığını belirten Bahar, “Köylülerimiz gerçekten zor durumda. Bu yıl kurak geçen mevsimin ardından yem fiyatlarındaki yüksek artış ve saman fiyatlarının da yüksekliği üreticinin belini bükmüş durumda. Öyle ki kurbanlık için hayvan yetiştiren köylülerimiz bile Kurban Bayramına daha uzunca bir süre olmasına rağmen hayvanını bir an önce satarak paraya çevirmek istiyor. Böyle giderse her yıl Kurban Bayramında yaşanan durumun bu yıl olmayacağını söyleyebiliriz, fiyatların sabit kalacağını tahmin ediyorum” diyerek öngörülerini paylaştı.

Okulların açılmasına az bir süre kala velilerin her yıl olduğu gibi okul alışverişine ağırlık vermesinden dolayı et satışlarında bir miktar azalma yaşandığını kaydeden Bahar, ” Vatandaş bütçesini düşünerek hareket ediyor. Marketlerin, alışveriş merkezlerinin fazla olması kasapların da işlerini etkiliyor. Vatandaş gezerek, fiyat araştırması yapıyor, neresi uygunsa oradan alışverişini yapıyor, bu da işlerin yavaşlamasında etken. Zaman zaman  bazı esnaflarımızın oldukça zor durumda olduğu, banka kredilerini ödeyemedikleri duyumlarını alıyoruz.” diye konuştu.

Et fiyatlarının sabit kaldığını ancak tavuk fiyatlarında Ramazan Bayramından bu yana artış yaşandığını kaydeden Yalova Kasaplar Derneği Başkanı Turgay Bahar, “Tavuk etinde bayram sonrasında yaşanan ihracat, fiyat artışını da beraberinde getirdi. Tavuk fiyatlarında kilo başına bir buçuk-iki lira civarında artış yaşandı. Şu anda tavuk fiyatları yüksek seyrediyor” dedi.

Yalova’da ithal hayvan eti satılmadığını belirten Bahar, “Hayvan ithalatı canlı olarak yapılıyor. Canlı olarak ithal edilen hayvanlar büyük işletmelere gidiyor. Oradan da büyük marketlere satış yapılıyor.”  dedi.

Yalova kasaplarındaki güncel et fiyatları hakkında da bilgilendirmede bulunan Yalova Kasaplar Derneği Başkanı Turgay Bahar, “Şu anda kıyma 26 TL, kuşbaşı 28 TL, kuzu eti 30 TL, piliç eti ise 5-6 Lira arasında müşteriye sunuluyor. Köfte ve sucuk fiyatlarımız da yine kıyma fiyatlarına paralel gidiyor” dedi.

Yalovalı tüketicilerin açık satılan ürünlere karşı dikkatli olmalarını tavsiye eden Bahar, et ürünlerinde çok ucuza fiyat akla et oranının düşük olmasını getirir. Ambalajların üzerinde belki içeriği yazıyor olabilir. Ancak çok küçük yazıldığında vatandaş bunu okumuyor ya da okuyamıyor. İçeriklerine mutlaka dikkat etsinler” diyerek uyarıda bulundu.

Editör: TE Bilişim