2-7 Mayıs 2023 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştirilen 1.Kademe Kick-Boks antrenör kursunda Yalova’nın başarılı antrenörü Mustafa Güreli bilgi birikimini ve tecrübelerini antrenör adaylarına aktardı. Yalova’da birçok spor turnuvalarında başarılı sporcular yetiştiren kick-boks antrenörü Mustafa Güreli kickboksun hayatının merkezinde olduğunu söyleyerek, alanında uzman ve yetkili kişilerden alınan eğitime çok fazla önem verdiğine vurgu yaptı. Güreli, bilimsel spor eğitiminin önemine dikkat çekerek bakanlığın düzenlediği antrenör kursunda hocalara verdiği eğitimi gazetemizle paylaştı.

Kick Boksu Yalova’mızın da bilmesi gerekiyor”

Yetiştirdiği sporcularla birlikte katıldığı müsabakalarda da büyük bir çaba gösterdiğini vurgulayan Güreli, “Faaliyet gösterdiğimiz müsabakaların çoğunda Türkiye derecelerimiz oldu. Bu başarılardan da elde ettiğim tecrübelerden dolayı Türkiye Kick Boks Federasyonu bu birikimimi aktarmak için beni antrenör kursunda hocalık yapmam için görevlendirdi. Kickboksun müsabakaya hazırlık kurslarının yanında daha fazla ilerleyebilmek ve mesleki yetkinlik elde etmek için antrenör olmak isteyen kursiyerlere de eğitimler veriyorum. Ben 3. kademe kıdemli kickboks antrenörlüğümün yanında, aynı zamanda muaythai il temsilcisi, 2. kademe tekvando, 2. kademe fitness antrenörü ve 2. Kademe welness eğitmeniyim. Böylelikle birçok branştan da bilgi birikimim olduğu için hepsini harmanlayıp, kickboksa özgü bilgilerimi paylaşarak antrenör kursunda dersler veriyorum. Yalovadaki kickboks kursları daha çok öğrenci sporculara yönelik oluyor, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsıyor, yetişkinlere de birebir özel ders veriyorum. Kaliteli bir spor eğitimini Yalovamızın bilmesi gerektiğinden spor salonunu doğru tercih etmelidir. Ben antrenör kursunda hocalık yapmak için görevlendirildim ve antrenör olmak isteyen hocalara ders verdim. Antrenör kurslarını Gençlik ve Spor Bakanlığı 2 aşamalı olarak açıyor. 1. Aşamada temel antrenör kursunu geçen hocalar, 2. Aşamada federasyonların branşa yönelik uygulamalı antrenör kursuna katılmaya hak kazanıyor. Üniversitelerin 4 yıllık spor bilimleri fakültesinden mezun beden eğitimi öğretmeni, spor yöneticisi ve antrenörler direk 2. aşamadaki uygulamalı antrenör kursuna katılabiliyor. Ben bu 2. aşama branşa yönelik uygulamalı antrenör kursunda eğitim verdim. Genelde antrenör kursları büyükşehirlerde oluyor daha çok nerelerde talep varsa oralarda kurslar veriliyor örneğin Bursa, İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde oluyor. Yani eğitimler daha çok büyükşehirlerde veriliyor” diye konuştu.

“Yalova’da Kick Boks için yeterli bir talep yok”

Yalova’da kickboksa karşı yeterli bir talep olmadığına dikkat çeken Güreli, “Yalova’da kickboks antrenörü olmak isteyen kursiyer sayısı maalesef yeterli değil. Yalova’da antrenörlük yaptıktan sonra kickboks bayağı bir ilerledi, Türkiye’de ulusal camiada kickboksun adı duyulmaya başladı. Yalova’da da kickboks varmış denmeye başlandı çünkü sürekli gittiğimiz en az iki turnuvadan birinde derece alıp kürsüde olduğumuz için Yalova’yı da camia duymaya başladı. Bu konuda kickboks sporunu öğrenmek isteyenler bilgi birikimine sahip mesleki eğitimi almış belgeli antrenörlerden eğitim alsınlar istiyorum. Spor yapmak için kickboks alanında eğitim almış sertifikalı eğitmenlerden kurs almaları daha uygun olur” ifadelerini kullandı.

“Antrenör Kursunda Hocalık Yapmaktan Gurur Duyuyorum”

Resmi antrenörlüğe 2015 yılında tekvando ile başladığını belirten Güreli, “Kickboks antrenörlüğünü 2016’da aldıktan sonra her yıl birer Türkiye şampiyonluğu ve Türkiye dereceleri elde eden sporcular çıkardım. Pandemi ortaya çıkınca durağanlık oldu, faaliyetlerimiz azaldı katılımımız azaldı destekler azaldı en son geçen yaz Ağustos ayında Kütahya’daki Türkiye Muaythai federasyonunun düzenlediği Türkiye Şampiyonasında başarı haberimiz de çıkmıştı. İlk kez katıldığımız muaythaide de dereceler elde etmiştik. Pandemiden sonra son müsabakamız bu oldu. Kurslarımızı Yalova’nın ilçe belediye spor salonlarında Çiftlikköy ve Altınova’da yapıyoruz, özellikle öğrencilerim çocuklardan oluşuyor, kız öğrencileri ağırlıklı oluyor. Erkek çocuklar daha çok futbola ve güreşe yöneldiğinden azınlıkta kalıyor. Spor Müdürlüğü bünyesinde çocuklara ücretsiz olarak kurslar veriyoruz. Bunların hepsinden farklı olaraktan üst üste başarılar elde edince Federasyon da gösterdiğim başarıları görüyor bu başarılarımdan dolayı bilgi birikimimi hocalara aktarabilmek için antrenör kursunda hoca olarak görevlendirilmekten gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

“Faaliyet Gösterdiğimiz Müsabakaların Çoğunda Türkiye Derecelerimiz Oldu”2“Faaliyet Gösterdiğimiz Müsabakaların Çoğunda Türkiye Derecelerimiz Oldu”3

Editör: Rümeysa Şahin