Oy Kullanırken Nerelere Dikkat Edilmeli?

Dilek Doğru: Oy kullanım süreci saat 08:00 ile akşam 17:00 arası gerçekleşmekte olup vatandaşlarımız ilk önce vatandaşlarımız bu saatler arasında oylarını kullanmaları için sandık başına gitmeleri gerekiyor. Sandık başına geldiklerinde ilk kontrol edecekleri şey doğru sandığa gelip gelmedikleri olması gerekir. Hatta oy pusulasını ve zarfını almadan önce sandık kurulunun önünde olan seçmen listesinde isimlerinin olup olmadığını da önce bir kontrolünü yapsınlar. İsimlerini gördükten sonra oy kullanma kabinine oy pusulası ve zarfıyla girsinler. Oylarını attıktan sonra muhakkak imza atmayı unutmasınlar. Bunlar önemli konular. Çünkü başka bir vatandaşın imzasının olduğu yerde imza atıkları takdirde hem bir vatandaşın oy hakkını engellemiş oluyorlar hem de o sandık içerisindeki bir oyun belki de iptal olmasına sebep olabiliyorlar. Bu konulara dikkat etmeleri gerekiyor. İkincisi oy zarfının içerisine herhangi bir cisim, materyal, ne olabilir bu; bir kartvizit olabilir, bir fotoğraf olabilir. Daha önce yaşanmış, para koymuşlar mesela. Bu gibi durumlarda o oyun hesaba katılmaması anlamına gelir ve oylarının geçersiz olduğu anlamına gelir. Bu konularda özen göstersinler. Aynı şekilde oy pusulasının üzerine herhangi bir şekilde özel işaret amacı taşıyan imza, parmak izi ya da başka istedikleri bir şekli çizmesinler bu da oylarının geçersiz olmasına sebep olacaktır.

Seçime ilişkin bilgilere nerelerden ulaşabiliriz?

Dilek Doğru: Yüksek Seçim Kurulunun ilgili internet siteleri var; ysk.gov.tr. YSK’nın mobil uygulaması var. Buralara ulaşarak seçimle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilir vatandaşlarımız.

Kayıt yapan ve İletişim Cihazlarıyla oy verme kabinine girilebilir mi?

Dilek Doğru:

Görüntü kaydedici cihazlarla tabi ki de kesinlikle oy verme kabinine girilmez. 298 sayılı kanunda bu açıkça düzenlenmiş durumda. Ayrıca YSK’nın 135 sayılı genelgesinin 28. Maddesinde de bu yine açıkça düzenlenmiştir. Aksi durumda bu kişiler hakkında tutanak tutularak ilgili kolluk birimlerine ve İlçe Seçim Kurullarına ihbarda bulunabilir ve konuyla ilgili cezalandırma işlemi haklarında yapılabilir.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin