Yalova Gazetesi İnternet Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral, siyasetçi Harun Güleç ile bir görüşme gerçekleştirdi. Güleç, Nasıl Oldun? programına dair özel açıklamalarda bulundu.

Nikâh Memuru Murat Uluer “Doğumunu Yazdığım Gençlerin Çoğunun Nikâhlarını Ben Kıyıyorum” Nikâh Memuru Murat Uluer “Doğumunu Yazdığım Gençlerin Çoğunun Nikâhlarını Ben Kıyıyorum”

Harun Güleç kimdir?

Safran köyünde doğdum. Burada büyüdüm, şimdi ise burada oturuyorum. 6 çocucuğum var. bir çocuğum depremde vefat etti. 3 oğlum bir kızım var.

Harun Güleç Yalova’ya neler kattı?

Garibanlık vardı. Dağdan odun kestik. 150 kuruşa odunu sattık. Eve kumanya aldık. Askerden geldikten sonra siyasete atıldık. Biz eski Demokrat Partiliyiz. Parti yönetimini aldık ve ilk yapanda biziz. Rahmetli İbrahim Uzun, Tansu Çiller geldi. Süleyman Demirel zamanında 77 vilayet olduk. Vilayet olduktan sonra görevden aldılar. Vilayet olduktan sonra Yalova’dan ümilletvekili çıkartacağımız için üst düzey yönetimde bulunan kişiler birtakım görüşmeler yaptı ve daha sonra da bizi yönetimden aldılar.

Siyasetin en zor dönemlerini gördünüz. O dönemden bu döneme Türk siyasetini değerlendirir misiniz?

60 senesinde ihtilal olduğunda askerdim. Adapazarı’ndaydım. Darbe oldu, bizi topladılar ve hemen silahlandırdılar. Mahalle mahalle geziyorduk. Caddelerde kalkınma olmasını engelliyorduk. Zorunlu olduğumuz için yapıyorduk. Asker olduğumuz için görevliyiz ve yok diyemiyorsun. Milleti susturmaya çalışıyorduk. Fakirlik vardı o dönemlerde. 1 kuruş 2,5 kuruş para vardı gerçerliydi. Rahmetli Menderes’ten sonra gelişmeler çok güzel olacak. Biz yönetimdeydik. İl yaptık. Bizi görevden aldılar, il seçiminde tekrar göreve geldik. Tansu hanıma 7. Ayın 7’sini söyleten bendim ve iki tane koç kestim orada.

1980’lerde neler yaşadınız. Yalova’da 80 senesi nasıl geçti?

Neler yaşamadık ki. Konuşamıyorduk. Partileştirmek mümkün değildi. 80 döneminde kan kusturdular bize kan.

Siyaset haricinde başka ne işlerle uğraştınız?

Ticarete atıldık. Deden kalma 50 dönüm arazimiz vardı. o zamanlar küçüktüm ve daha okulu bitirmemiştim. Hayvanlar gitmesin diye burada bir barakada kalıyordum. Annemler sabah gelirdi, bende okula giderdim. Neler çektik. Fakirlik vardı. Rahmetli annem dayımın yanına giderdi. Dayımdan zeytin alır gelirdi. Zeytini iki lokma yapın derdi. Bu mallarda onlardan kaldı.

Siyasete neden atıldınız?

Rahmetli Menderes’ciyiz. O böyle yapınca bizde siyasete girdik. Arkadaşlarla beraber bir ekip kurmaya karar verdik. Bir arkadaşın evinde hep beraber toplandık. Aramızdan partiyi kurduğumuz zaman 11 tane seçime girecek adam seçmemiz gerekiyordu. Onları ayarladık ve parti yönetimine girdik. Böylece siyasete atılmış olduk.

İnsan neden siyasete atılmak ister?

Vatana millete bir şeyler katalım çalışalım diye. Ama şimdi görüyorsunuz. CHP’liyiz ama kurbanınız olayım tarih öyle getirdi.  7. Ayın 7’si,  77 plaka kolay değil bunlar.

Siyasete atıldınız ve çocuklarınız bundan etkilendi mi? Nasıl etkilendiler?

Etkilendiler tabii. Halit Güleç etkilendi. Halit’i CHP’ye çağırdılar. CHP’ye gitti orada çalıştılar. Biz aile olarakta CHP’liyiz.

Diğer partileri beğeniyor musunuz?

Ne beğenmesi. Recep Tayyip Erdoğan’ın neyini beğeneceksin. Cenabı Allah, israf haram diyor.  Eski milletvekilleri, bakanlar, başbakanlar devlet hava yolları uçağını temizlettirirdi. O uçağa biner giderlerdi.

Sizin dönemizin siyasetiyle şimdi ki siyaset arasında ki farklar nedir?

Şimdi ki siyaset, hep çıkar ilişkisi olmuş. Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Kurtköy’ünden ahır var mı? Var. Gel dediler sana Ziraat Bankası’nın faizi %45’ti. Ankara’ya gel sana %5 ‘ten vereceğiz dediler. O zamanın 50 milyarıydı. Gece uyuyamadım. Çünkü benim komşum %45 ile 2 bin lira alacak. Biz ise %5 ile daha çok alacağız. Bu duyulacak ayıptır dedim.

Oğlun Halit Güleç belediyede ki görevinden alınmıştı. Bu durumu nasıl karşıladınız?

Mahkeme bitmedi. Seçime giremesin diye bir üst mahkemeye gönderdiler. Ankara’da mahkeme hala devam ediyor.

Geçmiş yaşantınıza dönüp baktığınızda neyi değiştirmek isterdiniz?

Değişitrmek istemez olur muyum. Sermayemiz olsa ticaret yapacaktık. Sermayemiz olmadığı için iş yeri aramıştım. Askerden geldim 300 liraya kaynakçılık yaptım. Tarlalar el değiştirdi. İmara açıldı.

Yalova’da neleri değiştirmek isterdin?

Ticaret ve iş sahalarını değiştirmek isterdim. İmalat çok önemli.

MUHABİR: DUYGU SARAL

KAMERAMAN: RÜMEYSA ŞAHİN

Editör: Rümeysa Şahin