23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı geride bırakırken, çocukların ihtiyaçlarını gelin hep beraber inceleyelim.

İlk olarak bilmeliyiz ki bu ihtiyaçları, yaş, cinsiyet, kültürel ve sosyal faktörlere dayanarak incelemekteyiz.
1. Beslenme İhtiyacı: Çocukların sağlıklı büyüyebilmesi adına aldıkları gıdaların düzenli olarak yeterli ve dengeli şekilde takibi yapılmalıdır. Bu sebepten dolayı protein, karbonhidrat ve yağ dengesini sağlamakla beraber, vitamin ve minerallerin de karşılanması hususuna dikkat edilmelidir.
2. Gelişme Ortamı: Çocuğun büyüme evresindeyken güvenilir bir ortamda büyümesi çok önemlidir, ailesi tarafından güvenildiği ve desteklendiğinin yanında özellikle okuduğu okullarda ve büyüdüğü çevrede de olumlu bir yaşayış sürmelidir.
3. Uyku İhtiyacı: Belki de çocukların gelişme evresinde en çok dikkat edilmesi gereken husus “uyku ihtiyacı” olabilir ne fazla ne de eksik, düzenli ve yeterli uyku çocukların gelişimine önemli etki gösterecektir.
4. Fiziksel Gelişim İhtiyacı: Çocukların erken yaşta fiziksel aktiviteler yapması hem vücut gelişimlerini hem de zihinsel gelişimlerini etkilemektedir.

5. Eğitim İhtiyacı: Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.” Söyleminden de yola çıkarak geleceğe ışık tutan gençlerin eğitimine önemli derecede dikkat edilmelidir, ailelerin eğitimleri boyunca çocuklarına yönelik büyük fedakarlıklar yapıp onları desteklemeleri gerekmektedir. Yine Mustafa Kemal ATATÜRK’e ait olan bir sözle bu yazıyı bitirmek istiyorum.

“Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.