İlimizde huzurlu bir bayram geçirdik diye tam sevinemedik , bayram günlerinde trafik kazaları ile ilgili üzücü haberler yine manşetlerde en ön sırada yer aldı. Bayramlar artık insanların özlemini çektiği tatil fırsatını yarattığı için insanlar uzun mesafeleri hızla aşıp bir an önce tatil beldelerine ulaşmaya çabalıyor. Bu büyük yoğunluk ve acelecilik önümüze trafik kazası olarak fatura ediliyor. İnsan yaşamının önemi , hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek kadar değerlidir. Bu sebeple bilhassa trafik içinde seyrederken , alkolden ,süratten , uykusuz araç kullanmaktan uzak duralım. Trafik kurallarına uygun davranırsak , insan yaşamına hakettiği değeri verirsek bu acı kazalar bayağı azalacaktır.

İnsanın insana verdiği değer medeniyetin ölçüsüdür. Medeniyette eriştiğimiz seviyeyi , günlük yaşam içinde birbirimize karşı sergilediğimiz davranışları gözlemleyerek ölçebilirsiniz. Medeniyeti tesis eden en önemli davranış adalettir. Adaletin gerçek manada varlığı medeniyeti şekillendirmektedir. Aklınıza gelebilecek her alanda gelişmeyi Adaletin varlığı ile sağlarsınız. Adalet’te, ancak evrensel hukuk kurallarının uygulanması ile gelmektedir.

Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında yaşanmış bir anıyı sizlere naklettmek istiyorum. Yaşamı boyunca insanlığın huzur ve mutluluğunun tesis edilmesi için büyük çaba sarf edilmesini isteyen Atatürk, insana ve insanlığa büyük değer vermiştir. Her insanın huzurlu ve güvenli bir ortamda yaşamasını, insanlık adına herkesin üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmesini arzu etmiştir.

O, bu konuda bir çok örnek davranışlarda bulunmuş, toplumun ve belirli görevlerde bulunan kişilerin bu hususta son derece dikkatli olması gerektiğini ifade etmiştir.

Cumhuriyette Angarya Yoktur

Cumhuriyet’in ilanından sonraki günlerde Atatürk, Karadeniz’de bir gezintiye çıkmıştı. Kendisine eşlik edenler kişilerle Rize’ye gelir . Yolların düzgünlüğü ilgisini çekmişti.

Valiye: “Yollarınızı nasıl bu hale getirebildiniz?” diye sordu.

Vali de anlattı; yakın köylüleri jandarmalarla toplattırdık ve yol onarımında çalıştırdık.

Ata’nın kaşları çatıldı. Oldukça sert bir dille:

“Vali Bey” dedi. “ ‘Corvee’ nedir bilir misin? Öyle ise ben söyleyeyim: Angarya demektir. Ve şu anda bilmeniz lazım ki, kanunsuz hiçbir vatandaşı işten alıkoyamaz, onu çalışmaya zorlayamazsınız. Cumhuriyet’te angarya diye bir şey yoktur.”

Cumhuriyet rejiminin insanlara sağladığı en önemli değer özgürlüktür. Anayasal hakların kısıtlanmadan özgürce kullanılabilmesi en temel haklarımızdan birisidir. Cumhuriyetimizin varlığını korumak ve yüceltmek hepimizin görevidir.