Kentsel dönüşüm konusunda ironik bir açıklama yapan Güleç şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş depremi sonrasında bazı konulara dikkat çekerek, yapılan çalışmaların ne durumda olduğunu sorup, 6 kat konusunda tekrar uyarıda bulundum. ‘Yeni yapılan her bina güvenli değildir’ dedim. ‘Son depremde bunu bir kez daha gördük’ dedim. Birileri yapılan çalışmalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek yerine bir video hazırlayarak algıyı yönetme yolunu tercih etmiş. Gerçi onu da becerememişler ya neyse.

Meğer Yıkım Bitmiş İlk Temel Atılmış!

Bir bakayım dedim videoda neler var. Video, kentsel dönüşüm yapılacak alandaki tüm yapıların yıkımının gerçekleştiği, alanın hazır hale getirildiği görüntülerle başlıyor diyebilmeyi çok isterdim ama tabi ki öyle başlamıyor. Daha önce yayınlanan basın bültenlerinde deklere ettikleri mahallenin %85 ile anlaştık dedikleri kısmın bile henüz yarısının yıkılmadığı görüntülerle başlayan video, üç boyutlu miş muş görüntüleriyle devam ediyor. Biri çıkıp arada bir polemik yaratanlara kulak asmayın kentsel dönüşüm başladı diyor. Keşke açıklama yapmadan evvel getirin şu videoyu bir göreyim deseydi o birileri. İzlemeye devam ettim meğer yorum yapmak için erken davranmışım adamlar ilk temeli atmış bina yapımına başlamışlar bile demek isterdim ama tabi ki öyle bir şey de yok. Milletvekillerimizin bölge halkının sıkıntılarını dinlemek üzere mahalle sakinleriyle bir araya geldikleri bir toplantıdan alınan kesitler var. Henüz tek çivi dahi çakamayanlar beceriksizliklerini örtmek için cımbız yaparak muhalefet bizi engelliyor algısı yaratmaya çalışıyor. İyi de daha 10 saniye önce birileri Yalova’da kentsel dönüşüm başladı dememiş miydi? Kısacası kendilerini yine aslında kendileri aynı videoda yalanlıyorlar.

Konteyner Evler Bitmiş Bile!

Kentsel dönüşüme evet diyen bölge halkına kira desteği olarak ilk önce 1000 TL verileceği açıklandı. Yalova’da en düşük kira 4000-5000 bandında iken insanlar doğal olarak bu rakama itiraz etti. Bu rakam 1500 TL’ye çıkarıldı. Kimi hak sahipleri kiralık daire bulup taşınmakta zorluk çekti. Konteyner yapımı kararı alındı. Bu süreçte tüm konularla ilgili yine uyarılarımı yaptım takip edenler yakından bilir. Dönelim meşhur algı videosuna. Video konteyner evlerin son durumu ile tamamlanıyor. Bir baktım ki 60 tane yapılacağı açıklanan konteyner evler çoktan bitmiş hak sahiplerine teslim edilmiş demeyi yine çok isterdim ama sonuç aynı. 18 Ocak 2023’te temeli atılan ve üzerinden 40 gün geçen alanda şu an yapılacak 60 konutun sadece 3’te 1’i bitmiş durumda.

İcraat Sıfır

Videoyu izlerken ünlü bir müteahhittin reklamı geldi aklıma. Projelerin havada uçuştuğu. Tıpkı onun gibiler reklam algı süper icraata gelince orda dur. Kimsenin sizi engellediği yok. Aksine deprem her geçen gün daha da yaklaşıyor. Biran evvel verdiğiniz sözleri tutun. Evini boşaltan insanlar şu an kira ödüyor mağdur. Anlaşan ev bulamayan insanlar konteyner yapmanızı bekliyor mağdur. TOKİ sizin alanı boşaltmanızı bekliyor. Kısacası herkes sizi bekliyor siz iş üretmek yerine algı üretmeye çalışmayın. Boşuna beceremiyorsunuz demiyoruz.”

Editör: Uğur TEZCAN