Yalova'da (ve genel olarak Marmara Denizi'nde) müsilaj (deniz salyası) ilk kez geniş çapta 2007 yılında gözlemlendi. Ancak bu olay, kamuoyunda çok büyük yankı uyandıran şekilde 2021 yılının ilk yarısında, özellikle Mayıs-Haziran 2021 döneminde ciddi boyutlara ulaştı. Yalova da bu sürecin önemli şekilde etkilenen illerinden biri oldu.
Nedir bu müsilaj?
Müsilaj, denizlerde bazı mikroskobik alglerin (özellikle fitoplankton türlerinin) aşırı çoğalması ve stres altına girmesiyle salgıladığı organik bir maddedir. Jel kıvamında, yapışkan bir yapıya sahiptir. Su yüzeyinde, su sütununda ve hatta deniz tabanında birikebilir. Müsilaj çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları olan ciddi bir deniz kirliliği sorunudur. Özellikle Marmara Denizi gibi yarı kapalı denizlerde daha yoğun ve kalıcı hale gelebilir. Deniz ekosistemini de tehlikeye atan müsilaj biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor.
Müsilaj nasıl oluşuyor?
İklim değişikliği, küresel ısınma, fabrika atıkları, deniz suyunun sıcaklığı ve denize atılan atık suların iyi arıtılmamasından meydana gelmektedir. Marmara denizinin yarı kapalı olması ve deniz suyunda sirkülasyonun az olması da bir diğer nedendir.
Yalova Halkı şikayetçi!
Uzun yıllardır ara ara kendini gösteren ve son 5 sene içerisinde ise Yalova sahillerini adeta esir alan müsilaj vatandaşların sabrını taşırıyor. Müsilaj için bir çözüm bulunmasını isteyen Yalova halkı yaz sıcaklarında denize giremeyeceği için farklı alternatifler düşünmeye başladı. Genel olarak sahil şeridini saran yosun kokusuna ek olarak müsilaj kokusu da tuz biber oluyor ve sahilde yürüyüş keyfini de çekilmez bir hale getiriyor. Sahide keyifli vakit geçirmek isteyen insanlar bu pis görüntü karşısında hem sinirlenip hem de üzülüyor. Vatandaş bir an önce çözüm bekliyor.