Bazı marketlerde ürünlerin üzerinde İYİ TARIM etiketleri görüyoruz.  Bilmiyorum hiç bu konuda araştırma yaptınız mı?

İyi tarım ne demek.

Üreticiye ve tüketiciye ne faydası var.
Çevreye faydası var mı?

Google amcanın açıklamasına göre İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Dünya Gıda Örgütü FAO tarafından, "tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler" olarak tanımlanmaktadır.

Bu sorulara bu sistemden anladığım kadarıyla bilgiler vermeye çalışacağım. Siz bir üreticisiniz. Örneğin kivi üretimi yapıyorsunuz ve iyi tarım uygulamasına girmek istiyorsunuz.

Bu konuyla ilgili illerde Tarım Bakanlığınca yetkilendirilmiş özel Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşları var. Bu kuruluşlara başvuruyorsunuz.

Bundan sonra işlemler başlıyor.  Bu kuruluşun yetkilileriyle bir sözleşme imzalıyorsunuz. Bu sözleşmeyle uymanız gereken kurallarla ilgili taahhütte bulunuyorsunuz.

İyi Tarım Uygulaması Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu uzman kişileri incelemelere başlıyorlar. Toprağınız tahlil ediliyor, sulama kuyunuz veya deponuzdaki su tahlil ediliyor.  Hasat aşamasına kadar ürünün nasıl ilaçlanacağı, nasıl besleneceği kurallarına uyup uymadığınız sürekli izleniyor. Hasat zamanı yine kuruluş yetkililerinin onay vermesiyle hasat yapılabiliyor. Ürünün ambalajının nasıl olacağı, üzerinde iyi tarımla ilgili etiketine varıncaya kadar her şey kontrol altında.

Bunun üreticine faydası ne oluyor diye sorguladığımızda;

Uzmanlar “Üretici, toprağını erozyon ve tuzlanma gibi tehlikelerden korur ve sadece birkaç yıllığına değil sürekli bol ürün alma şansına sahip olur. Uzun vadede üretim maliyetlerinde düşüş dolayısıyla karda artış imkanı sağlar.” açıklaması yapıyor.

Peki bize, yani tüketiciye faydası nedir? Sorusunun cevabı da hazır;

“Kaliteli ürün yetiştiriciliğine olanak sağladığından gıda güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili riskleri azaltır.
Tarım ürününün kaynağı hakkında yeterli bilgiyi (izlenebilirliği) sağlar.
Tarım ürününde kalite ve güvenilirliği sağlar, tüketicilerin kalite, gıda güvenliği ile ilgili taleplerini başarı ile karşılar.”

Tabii ki bu hizmetin, güvenli gıdaya ulaşmanın bir bedeli var.

O zaman aklımıza hemen şöyle bir soru takılıyor. İyi tarım uygulamasına girmeyen ürünler güvenli değil midir?

Birincisi bu konu biraz bilinçli üretici olmasıyla yakın ilgili.

Vicdan ise konunun bir başka tarafı. 

Ancak hepsinin üstünde Tarım Bakanlığı’nın bu konuda çalışan birimleri var.

İnsan sağlığı o kadar da ucuz değil.

İyi tarım uygulaması hayvanların ve çevrenin korunması açısından da çok önemli. Ülkemizde sürdürülebilir tarımın sağlanmasına da büyük yararları var.

Ben alışveriş merkezlerinden tavuk alacaksam iyi tarım uygulaması etiketinin olup olmadığına mutlaka dikkat ediyorum. Tereyağı, yumurta, bazı yaş sebze ve meyve ürünleri paketlerinde de iyi tarım uygulaması etiketleri fazlalaşmaya başladı. Bu güzel bir gelişme.

Ancak ben yinede mümkün olduğunca yerel üretici pazarları ve genel pazaryerlerinde bir köşede bekleyen yerel üreticilerden alış veriş yapmayı tercih ediyorum. Alırken de ürünlerin çok düzgün olması, lekeli olması beni o ürünü almaktan alıkoymuyor.

Yalova’da üretici pazarları var. Çiftlikköy’de Perşembe, merkezde haftanın üç günü pazarın altındaki katta, pazar günleri Hacı Mehmet ovası pazaryerin de ilçelerde ki pazaryerlerinde yerel üreticilere daha çok rastlamak mümkün.

Bir de şu plastik torba belasından bir kurtulsak. 

Bence pazarda da plastik torbalar parayla satılsın.

Bu sorun şöyle veya böyle mutlaka çözülmeli.

Atık malzemeden üretilmiş, hiç de sağlıklı olmayan pis kokulu plastik torbalarla ürünlerimizi kirletmenin bedelini ömrümüzden yıllar vererek ödüyoruz.

Sağlıklı haftalar diliyorum.