Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal’in kent konseylerinin varoluş amaçlarını yerine getiremediği ve makam tatmininden başka bir şey yapmayacaksa kapatılması gerektiği söylemleri Yalova’da geniş bir yankı buldu. Koçal’ın açıklamalarının ardından bu konu üzerine farklı kesimlerden yorumlar geliyor. Biz de konunun muhataplarından olan Yalova Kent Konseyi’ne gittik ve Yalova Kent Konseyi’ne bağlı olarak çalışan Engelli Meclisi Başkanı Hüseyin Özdemir ve Kadın Meclisi Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu’na bu konuyu sorduk.

“Burada bir hiciv var”

Yakup Bilgin Koçal’ın Yalova için eleştirilerinin kıymetli olduğunu belirterek sözlerine başlayan Engelli Meclisi Başkanı Özdemir, “Kent Konseylerinin kapatılması gerektiğinin kendisi tarafından düşünülmediğine eminim. Burada bir hiciv var. Bunun haklı sebepleri olabilir ama genel olarak cevap vermek gerekirse; Kent Konseyleri yazılan tüzük itibariyle ombudsman gibi görev alan, karar alıcı bir rolü olmayan ama Yakup Beyin de dediği gibi şehirdeki parçaları birleştirerek ve bir bütün oluşturarak karar alıcı mekanizmalara yol gösterici rolünü oynuyor. Bu konudaki rahatsızlık veren nokta şudur; Sadece Yalova nezdinde konuşmuyorum, genel STK’lar olarak konuşalım. Bizim Engelli, Kadın ve Gençlik Meclisleri, STK gibi anlaşılabiliyor. Biz STK değiliz, daha çok STK’nın üstünde bir çatı kuruluşu gibiyiz ve tarafsız yapılarız. Ama bu yapılar bazen taraflı olabiliyorlar. Bazı insanların beklentilerine binaen Yakup Beyin “mış gibi” yapılıyor dediği çalışmalar olabiliyor. Bunları doğru bulamayız ve taktir etme lüksümüz yoktur” dedi.

“Belediye ve Kent Konseyi’nin koordineli çalışması lazım”

Yakup Bilgin Koçal’ın eleştirilerine kendi adına cevap verebileceğini söyleyen Başkan Hüseyin Özdemir, “Yalova Kent Konseyi benim bulunduğum ve şahit olduğum kadarıyla güzel çalışmalar yaptı. Dirençli Kentler Çalıştayı çok kıymetliydi.  6 Şubat depremi üzerine yapılan bir çalıştaydı ve o çalıştay ile beraber biz de engelliler ile alakalı bir çalıştay yapma kararı aldık. Afet durumlarında engellilerin durumlarıyla alakalı haritalandırmayı Ekim ayı gibi yapacağız. Kıymetli olan bu çalıştayın kitapçığı oluşturuldu ve güzel kazanımlar var. Ama şöyle bir şey var; Kent Konseyi’nin ve bünyesindeki Meclislerin yaptırım gücü yok. Yaptırım gücü olması için tüzüğünün, amacının ve her şeyinin farklı olması lazım. Her şeyden önce bütçesinin olması lazım. Yakup Beyin dikkat çektiği nokta doğrudur. Kent Konseylerinin makul ve amacına uygun çalışabilmesi içi bir Ankara örneği var; Belediye ve Kent Konseyi koordineli ve çok uyumlu ise, yani Belediye Kent Konseyi’ni domine etmiyor sadece destekliyorsa o zaman Kent Konseyi işini tamamen rahat yapabiliyor. Ankara’da ben bunun örneğini görüp çok da taktir ettim. Yalova’da da güzel çalışmalar var” şeklinde konuştu.

“Her şeye “mış gibi” yaptılar demek haksızlık olur”

Kendilerine gelen eleştirilerin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Özdemir, “Konsey üzerinden bir eleştiri yapılmış ama eleştiri bireysel olup konseydeki birkaç kişi yöneltilmiş olabilir. Yalova Kent Konseyi etkin çalışmaya uğraşan ama önünde bazı engellerin de olduğu bir yapı. Bir program yapacaksınız ama bu programa bir bütçe lazım. Bunlar para olmadan yapılabilecek işler değil. Bu konudaki en büyük kaynak noktası Belediye… Belediye desteklemezse nasıl bir program yapacak, nasıl bir proje üretecek ve nasıl bir toplantı yapacak? Yapamaz ve imkanları dahilinde biraz daha kısıtlı kalır” ifadelerini kullandı. Koçal’ın eleştirilerinin yapıcı olduğunu ancak kısmen katıldığını söyleyen Başkan Özdemir, “Ben bu eleştiriyi iki türlü yapmasını isteyebilirdim. Bu noktada belediye de eleştirilebilir. Bu işte tek taraflı bir eleştiri olamaz. Yakup Bey bunu tabi ki daha iyi bilir. Belediye Başkanlığı dönemleri oldu ve Kent Konseyi yapısını da çok iyi biliyor. Bu karşılıklı bir şey. Yani hem Belediye hem de Kent Konseyi birbirini desteklemek durumunda. Kent Konseyi bir şey yapacak ve Belediye bununla alakalı bir destek verecek. Kent Konseyi de Belediye’ye fikir ve vizyon sunacak. Bugün Kent Konseyi’nin bünyesinde birçok STK var. Bu STK, halk demek aslında… Onların kendi içerisinde nüfusu ve üyeleri kendi içerisinde düşündüğümüz zaman oradan bir geri bildirim aldığını görürüz. Bir işi doğru mu yaptı, yanlış mı yaptı ve burada daha doğru nasıl yapılabilir noktasında Kent Konseyi, bir danışmanlık verir pozisyonda yerel yönetimlerle çalışıyor. Yalova’da kısmen etkin olduğu çalışmalar olmuştur ama her şeye “mış gibi” yapmıştır demek haksızlık olur. İçeride çok değerli arkadaşlar var ve çok güzel çalışmalar yaptılar. Eleştiri tabi ki olabilir. Yakup Beyin de eleştirisini ben saygı ile karşılıyorum. Ben kendisinin Kent Konseylerine karşı olacağını düşünmüyorum ama kentin yararına daha işlevsel çalışmasını istemesi de tabi ki güzel bir şeydir ve biz de aynı şeyi istiyoruz” dedi.

“Bir beklentimiz yok”

Koçal’ın tezine katıldığını açıklayan Başkan Karoğlu, “Projelerin Belediye ile ortak çalışılıp yürürlüğe girmesi gerekir. Bizim bütçemiz yok ve bu konuda sadece gönüllüyüz. Kadınların sorunlarını ve gençliğin sorunlarını dile getirip onunla ilgili neler yapılabileceği noktasında projeler geliştirmek amaçlıyoruz. Bunda kimsenin ne siyasi ikbali ne de maddi bir ikbali söz konusu değil. Bir “makam tatmini” derken sanırım hiciv yapmış. Yani öyleleri de olabilir ama gönüllü olmakta tabi ki yarar var. Bu işi toplumun yaralarına parmak nasıp onu gündeme getirmek için yapıyoruz ve bir beklentimiz olmadığı için çok güzel bir şey. Günümüzde ne anlamda bir makam aracı kullanılıyor? Bence Başkan orada bir hiciv yapmış” şeklinde konuştu. Kent Konseyi’nin bir bütçesi olmadığını vurgulayan Başkan Karoğlu, “Hele hele alt meclislerin parayla hiçbir işi yok ama Kent Konseyi’ne belli harcamalar için bütçe ayrılıyordur. Onları çok fazla sorgulamıyoruz ve biz tamamen işin sosyal boyutundayız. Biz Belediye Meclisi’ne öneri sunabiliyoruz. Karar aldık ve böyle bir projemiz var” diyoruz. Örneğin “Dirençli Kentler” projesi vardı ve Su Çalıştayları yapıldı. Bunların hepsi Belediye Meclisi’ne bir rapor halinde sunuluyor. Onlar bunları bütçelerine göre alırlar almazlar, yürürlüğe geçirirler veya geçirmezler… Biz o boyutunda değiliz” ifadelerini kullandı. Koçal’ın bir hiciv yaptığını yineleyen Başkan Karoğlu, “Olmasa da olur mu demeye getirmiş. Nasıl olsa projeleri yapacak bir bütçeleri yok. Bunları Belediye yapacak. Kurulurken amaç başkaydı, kendisi de anlatmış. Biraz da iğnelemekte yarar var. Çünkü duyuyorum; Kent Konseyi Başkanlığı’na aday olacaklar varmış ve bu yönde açıklamalar var. Halk demek ki Kent Konseylerini önemsiyor. Burada tabi ki siyasi bir ikbal yok ama bir makam ve yer var. Biraz da onlara gönderme yapmış olabilir” dedi.  

Koçal; Makam Tatminine Yarayacaksa Kapatın Gitsin! Koçal; Makam Tatminine Yarayacaksa Kapatın Gitsin!

Koçak; Psikoterapi ve İlaçlı Tedavi Birlikte Yürüyebilir Koçak; Psikoterapi ve İlaçlı Tedavi Birlikte Yürüyebilir

Muhabir-Kameraman/Duygu Saral
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz