Sınavda kuaför adayları röfle, meç, perma gibi ustalık isteyen kuaförlük işlerini başarıyla yaparak belgelerini alabilmek için ter döktü. Yalova Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Şenol Ulutürk,  pratik ve teorik bilgilerin sınandığı sınavın zorluk derecesinin yüksek olduğunu ve başarı ortalamasının %30’lar seviyesinde olduğunu dile getirerek, mesleğe yeni isimlerin kazandırıldığını söyledi.

“12 defa başarısız olanlar bir daha bu meslek için başvuramıyor”

Ulutürk, “97 yılından beri sınavları burada yapıyoruz. Burada sınava giren arkadaşların çoğu okuldan, öğrenimlerini tamamlayıp ta sınava giriyorlar. Bazı zaman da 5 yıl kuaförlük mesleği dalında sigortalı olanlar, kuaförlük mesleği dalından vergi mükellefiyeti yine 5 yıl olmak üzere Bağkur’la beraber belgeleyenler okula gelmeden de sınava giriyorlar.  Eskiden sınavları oda olarak biz yapıyorduk Türkiye genelinde 1998 yılında ilgili yasa kapsamına alındı, Yalova Mesleki Eğitim Kurumu olarak. O tarihten bu yana öğrencilerimiz çıraklık için 3 yıl, ustalık için 2 yıl olmak üzere toplam 5 yıl, haftada 1 gün olmak üzere okula gelip eğitim alıyorlar. Haftanın diğer günlerinde kuaförlük eğitimi işyerlerinde çalışarak alıyorlar. Bu süre sonunda da burada sınava giriyor arkadaşlar. Sınav şöyle yapılıyor; sınava giren arkadaşların 12 defa sınava girme hakları var.  12 defada da başarılı olamazsa, bu meslek dalında Türkiye’nin hiçbir yerinde kuaförlük ya da berberlik için eğitim alamıyorlar. 97 yılından bugüne 7-8 kişi böyle oldu. Başarısız oldular, okulda devamsızlık işyerinde devamsızlık olanlar oldu” dedi.

Röfle, perme, bigudi yaptırıyorlar

Kalfalık belgesi için 27, ustalık belgesi için 7 kişinin sınava girmekte olduğunu kaydeden Ulutürk, zorlu sınavın detaylarıyla ilgili bilgiler de verdi. Ulutürk, “Bugün kalfalık için 27 kişi sınava girmesi gerekiyor. Bunlardan bir kısmı gelmiyor, tabi gelmeyenler oluyor o 12 haktan birisi yanıyor o zaman. Ustalık için de 7 kişi sınava giriyor. Sınav çok ciddi yapılıyor Sınava girenlerin ortalama başarı şansı %30 civarında. Sınavda serbest tarama yapılıyor, sonra topuza geçiliyor, meç yapılıyor, röfle, perma yapılıyor. Tabi bunun tamamını değil, görmek amacıyla kısım kısım yaptırıyoruz. Röfle yaparken, 5-6 tane röfle paketi yaptırıyoruz. Perma yaparken 5-10 tane bigudi sardırıyoruz. Onların yapılış şekli, nasıl sardıklarına, paket attıklarına bakıyoruz. Sonrasında da sözlü sınava tabi tutuyoruz. Örneğin sizin saçınız kızıl, bunu röfle yapmak için nasıl bir oksidanla, nasıl bir boyayla saça girersiniz, sonuçları ne olur, gibi pratik olarakta, uygulamalı olarakta işler yapıyor arkadaşlar. Burada çok iyi şartlarda bu sınavı yapıyoruz, arkadaşlarla da koordineli çalışıyoruz” dedi. 
Editör: TE Bilişim