Yerel seçimlere aylar kala, Yalova'nın gezmedik köyü, girilmedik mahalle bırakmayan seride, sıkıntılar,  anılar, mahallenin, köyün anası babası olmuş muhtarları unutmamak adına Yalova Gazetesi ailesi olarak çalışıyoruz.

"Bu Köye güzel şeyler yaptığıma inanıyorum.

Çiftlikköy Dereköy Muhtarı Hidayet Köken, köylerinin geçim kaynağının çiftçilik olduğunu satır başlarında belirtirken, meyve üretiminin yoğun olduğunu dile getirdi. Meyvacılıkta marka olduklarını belirten Köken, envayi çeşit meyvelerin olduğunu, 4 mevsim çeşitli meylerin olduğunu belirtti. Hayvancılık konusunda da çok fazla gelişmediklerini belirtti.

Köydeki vatandaş portföyü sorusuna da, bölgenin en eski köylerinden birini olduğunu belirtirken manav, muhacir, yerel hal ile evlilikler gerçekleştirerek köylü ile iç içe geçtiklerini belirtti.

Denizçalı Muhtarı Hüseyin Avni Çetin, “Onları Sömürgeci Olarak Görüyorum” Denizçalı Muhtarı Hüseyin Avni Çetin, “Onları Sömürgeci Olarak Görüyorum”

Göç alıp, göç verdiklerini ifadelerinde kullanan Köken, "köyde genç potansiyel yok" ifadelerine yer verdi. Neden genç potansiyelin dışarı çıkıyorlar sorusuna da "yav bu iş artık nasıl oluyor, bende bilmiyorum, köye kızlar geri gelmiyor, bugün genç bir delikanlıyı evlendirmek, burda 100 -150 dönüm arazin olsa, gelin alamaz, oğlunu evlendiremez" ifadelerine yer verdi.

Köyde yaşanan aksaklıklar sorusuna, il özel idarenin su sorununa önem vermesi gerektiğini ifadelerinde kullanan Köken, köylerin çok hızlı göç aldığını, beş sona sonra su sorunlarının başlayacağını açıkladı.  Taşımalı eğitim sistemiyle Kılıç köyünde okullarının olduğunu belirten Köken, yol ve su bunlar önemli şeyler ifadelerine yer vererek önem verilmesi gerektiğini ifadelerinde yer verdi.

"OSB'lerin su ihtiyaçlarını burdan karşılayamayız", "devletin bize söz verdiği barajı yapması lazım, yoksa ne OSB'lerin bize faydası olur, ne bizim OSB'lere faydamız olur" satır başları verirken, OSB'leri verimli topraklara yapmamaları lazım düşüncesinide paylaştı. Yalova'ya bakabilecek toprakların betonlaştırılmasını doğru bulmadığını, verimli toprakların zay olmamalı açıklamasında bulundu.

Turizm açısından köylerini tanıtamadıklarını,mesire alanı için izin almadıkları için bu alanları halka sunamadıklarını," Köyümü tanıtabilsem, İstanbul'dan bir sürü insan gelse, burda köylü yumurta satsa, ekmek satsa, peynir satsa, onlar piknik yapacak, köylü de para kazacak"  satır başlarına yer verdi.

Muhtarlığı bir dönem daha yapıp, sorunları tamamlamak istediğini, sonra muhtarlık defterini kapatacağını, tarım yapmalarını istediklerini, 3 tane gölet yaptıklarını, tarımın köyünde tekrar aktif hale gelmesini istediğini, 450 bin ton elma üretiminin artık 4'e 1'nin bile kalmadığını, köyünü geri çağırdını, göç eden gençlerin geri gelmesini istediğini, tarımın canlanması için onlara ihtiyaç olduğunu, büyük yatırımlar yaparak, köylüyü  tekrar köyüne getirmek istediğini ifadelerinde yer verdi.

Editör: Rümeysa Şahin