38 yıldır başkanlık koltuğunda oturarak adeta rekor kıran Muhammer Şener, tek liste ile gidilen seçimde adeta gövde gösterisi yaparak yeniden başkan seçildi ve 57. Dönemi için üyelerden güvenoyu aldı. Sınırlı Sorumlu Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin 57. Olağan Genel Kurulu, Yalova Bahane Kafe’de yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Divan heyetinin seçiminin ardından konuşma gerçekleştiren mevcut başkan Muhammer Şener, “Sizlere hizmeti kutsal bir görev kabul eden Yönetim Kurulu olarak Genel Kurulumuza hoş geldiniz, şerefler verdiniz diyor, şahsım ve arkadaşlarım adına sevgi ve saygılarımızı arz ediyorum” dedi.

Şener, ‘Esnafımız AHİ geleneğinin temel taşıdır’

Esnaf ve Sanatkârların toplumun temel taşı olup AHİ geleneğine sahip çok önemli bir kesim olduğunu ifade eden Sınırlı Sorumlu Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin 57. Dönem Başkanı Muhammer Şener, “Sözlerime; her Genel Kurulda olduğu gibi bugün de bu güzde Kooperatifi kuran, kuruluşundan bugüne hizmeti geçen, Yönetici, Personel ve Ortaklarımızdan başta kurucu Genel Başkanımız Kasım Önadım olmak üzere ahirete intikal edenleri minnet ve şükranla anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk; askeri deha olduğu gibi aynı zaman da ekonomik deha olduğunu göstererek Kurtuluş Savaşından sonra Esnaf ve Sanatkârları tefecilerin zulmünden kurtarmak adına dönemin İktisat Vekili Celal Bayar'a Halk Bankasının kurulması talimatını vermiştir. İlk zamanlar zorluklarla karşılaşılsa da; /$)5İ yılında Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin kuruluşu ile birlikte esnaf kredileri daha rantabl hale gelmiş esnafın krediye ulaşımı daha kolaylaşmıştır. Böylece Halkbank şubeleri, kooperatif sayıları ve tabi ki kredi kullanan esnaf sayısı da beraberinde artış kaydetmiştir. Bu durum haliyle, ülkemiz ekonomisine de olumlu yönde yansımış istihdam, ihracat ve vergi artışlarıyla katma değer yaratılmıştır. Esnaf ve Sanatkârlar toplumumuzun temel taşı olup AHİ geleneğine sahip çok önemli bir kesimdir. Esnaf Kefalet Kooperatifleri de, bu güzide topluluğa destek veren saygın kuruluşlardır. Pandemi döneminde hem esnafımızın hem de Kooperatiflerimizin önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. Yalova Esnaf Kefalet Kooperatifi 24 Eylül 1964 de kurulmuştur. Pandemi döneminde dükkânı kapalı olduğu için siftah yapamayan, yanında çalışanları işten çıkarmaya gönlü razı olmayan, zorunlu harcamalarını çoluk çocuğu için yapmak zorunda olan Esnaf ve Sanatkârlarımız kepengini kapatmadıysa, bugün ülkesi ve milleti için üretime istihdama katkı sağlayabiliyorsa, bu imkânı raporumuzun başında belirttiğim gibi Halk bankasının kuruluşunu gerçekleştiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e borçludur. Ulu Önderimize çok şey borçluyuz. Önce vatanımızı borçluyuz, varlığımızı borçluyuz, Cumhuriyetimizi borçluyuz. Nur içinde yat Atam” dedi.

’59 yıldır Yalova esnafına destek oluyoruz’

Sınırlı Sorumlu Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin 59 yıldır Yalova esnafına düşük faizli kredi konusunda destek olduğunu söyleyen Başkan Şener, “Kooperatifimiz; 59 yıldır Yalova esnafına hazine destekli düşük faizli kredi konusunda destek olmaya devam etmektedir. 2020,2021,2022 de gerçekleşen doğal afetlerimizle meydana gelen depremlerde, yangınlarda ve sel felaketlerinde kooperatifimiz TESKOMB aracılığıyla gerekli yardımları yapmıştır. Bugüne kadar ortak aktif ortak sayımız 1560 kişi olup, 500 ayrılan ortaklarımız vardır. Yalova kooperatifimiz Türkiye'de 2.risk grubunda olup en iyi finansmana sahip kooperatiflerindendir. Değerli Ortaklarımız, Yönetim kurulumuz her hafta toplantı yaparak ortak müracaatları karara bağlanmıştır. Kooperatif elbette resmi bir kurum, kanunla, ana sözleşmeyle yönetiliyor. Ancak ben şahsen kendimizi bir aile olarak görüyor ve böyle devam etmesini diliyorum. Karşılıklı sevginin, saygının ve güvenin, başarımızdaki en büyük etken olduğunu düşünüyorum. 01.10.2021 de kişi başı nakit azami limit 200.000 TL'den 275.000 TL'ye yükseldi. Yatırım kredilerinin kişi başı azami limiti 500.000 TL (İşletme-Yatırım) olarak devam etmiştir. 14 Mart 2022 tarihinde Yatırım Kredisi limiti 500.000.-TL'dan 1.000.000.-TL'ya yükseldi. 01 Temmuz 2022 de kişi başı nakit azami limit 275.000 TL’den 350.000 TL'ye yükseldi. 11 Ekim 2022 de ise kişi başı nakit azami limit 350.000 TL’den 500.000 TL'ye Yatırım kredileri ile limit 1.500.000 TL ye yükseldi. Aynı tarihte kredi faizleri de yıllık 969,50’dan “7,50’a düşürüldü. Kooperatifimizde zaman zaman özellikle yıl sonlarında tahsisat bittiğinden, plasman sıkıntısı yaşansa da kredi müracaatlarını en geç 10-15 gün içerisinde sonuçlandırıyorduk. 11.10.2022 limit artışı ve faiz düşüşü ile birlikte olağanüstü taleple karşılaştık. Türkiye'nin en fazla kredi kullandıran kooperatifi olmamıza rağmen müracaatlara cevap veremedik ve 1 kişiye 1.500.000 TL yatırım kredisi vermek yerine 10 kişiye 150.000 TL vermeyi uygun bularak yatırım kredilerini durdurduk. Normal kredilere bile 3-4 ay sonraya gün vermeye başladık. Kredi limitleri çerçevesinde ortaklarımıza finansal durum göz önüne alınarak yardımcı olmaktayız. Krediye kefalet verirken iş yeri kendinin mi, kira mı, hizmet mi üretiyor, mal mı üretiyor. Kaç yıllık esnaf, ödediği vergi yanında çalışan kişi sayısı gibi kriterleri değerlendiriyoruz. Gayet tabi verdiği teminatta önemli” şeklinde konuştu.

‘192 milyon 543 bin TL finansman sağladık’

Bu zamana kadar ki finansmanımız 247 Milyon 900 Bin Türk lirası olup dağıttığımız finansman ise 192 Milyon 543 bin Türk lirasıdır ifadelerini kullanan Sınırlı Sorumlu Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin 57. Dönem Başkanı Muhammer Şener, “Sizlere izah etmek istediğimiz önemli bir konu daha var, Kredi alınırken verdiğiniz teminatları borcun tamamı bitmeden çözmemiz mümkün değil. Ancak, çözülmesini istediğiniz menkul veya gayrimenkul yerine eş değerde ve üzerinde menkul veya gayrimenkul bağlarsak o zaman çözebiliyoruz. Birçok esnafımız bunu bir kampanya olarak değerlendirip kampanya bitmeden alabilir miyim telaşıyla ihtiyacı yoksa bile talepte bulunmuştur. Bunlara hiç gerek yoktur. Kooperatif her zaman hizmetinizde. 2023 Cumhuriyetimizin 100.üncü yılı olması sebebiyle çok değerli ve önemli bir yıldır. Türk Esnaf ve Sanatkarları her zaman Atasının ve onun kurduğu Cumhuriyetin yılmaz bekçileridir. Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Cumhuriyet. Hizmet dönemimizde istemeyerek te olsa kusurumuz olduysa sizlerden özür diliyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan'a, sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum, Merkez Birliği Başkanımız Sayın Abdülkadir Akgül ve başkanlık divanına, Bölge Birliği Başkanımız Sayın Bahri Şarlı Bölge Müdürümüz Sayın Aziz Ereselli ve bölge birliği personeline, kredilendirme görevi verilen Halkbank şube müdürü Sayın Mesut Balıkçılar'a ve personellerimize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Katılımlarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor yüce heyetiniz önünde saygıyla eğiliyorum. Bu zamana kadar ki finansmanımız 247 Milyon 900 Bin Türk lirası olup dağıttığımız finansman ise 192 Milyon 543 bin Türk lirasıdır. Takip oranımız 7,47'dir. Takipten alacak borçlar 793 Bin Türk lirasıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

YÖNETİM KURULU (ASİL)

Muhammer Şener

Salim İlbay

Behiç Umut Onar

Kerem Eser

Muammer Dönmez

YÖNETİM KURULU (YEDEK)

Volkan Çelik

Samet Çolak

Tarık Elgin

Şaban Çiçek

Tufan Çınar

DENETİM KURULU (ASİL)

Şenol Ulutürk

Fethi Eşsiz

DENETİİM KURULU (YEDEK)

Orhan Seyfi Kalyoncu

Samet Yalınkılıç

BÖLGE BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİ (ASİL)

Muhammer Şener

Salim İlbay

Muammer Dönmez

BÖLGE BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİ (YEDEK)

Behiç Umut Onar

Kerem Eser

Şenol Ulutürk

DIŞ DENETÇİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB).

Editör: TE Bilişim