Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmiş, Yalova Kültürel Miras ve Belgesel Film, Ulusal Uzun Metraj ve Ulusal Kısa Metraj Belgesel Film Yarışmaları olmak üzere 3 kategoride toplam 26 film izleyicilerin ve jürinin beğenisine sunulmuştu. Yalova Kültürel Miras ve Belgesel Film kategorisinin finalist filmlerinden biri olan ve büyük beğeni kazanan “Kocadere 1921” eserinin gösterimleri festival bitmesine rağmen birbirinden farklı yerlerde devam ediyor.

Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Sağlık’ın daveti üzerine İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet 3. Sınıfa konuk olan “Kocadere 1921” filminin yönetmeni Sezgin Altınel, ortaya çıkardığı eseri “Sosyal Hizmetlerde İletişim ve Halkla İlişkiler” dersinde öğrencilerle bir kez daha izledi. Öğrenciler, 1921 yılında Rum ve Ermeni çeteler tarafından Müslüman Türk halkına karşı işlenen suçlara ve katliama tanıklık etmiş oldular.

Miniklere İyi Tarım Eğitimi Verildi Miniklere İyi Tarım Eğitimi Verildi

Belgeselin gösteriminin tamamlanmasının ardından söz alan Yönetmen Altınel, filmine dair ayrıntı ve detayları öğrencilere açıkladı.

Yalova Kocadere 1921 Yonetmen Unversite Sosyal Hizmet Ders Film Belgesel Gosterim (6)“Gündeme getirmek ve hatırlatmak istedik.

Filmi yaparken kendi kişisel tarihinden faydalandığını açıklayan Altınel, “Benim anne tarafım doğma ve büyüme Kocadere köyünden… Ben de oranın hikayesini çocukluğumdan itibaren dinleyerek büyüdüm. Bu katliam Yalova’da çok fazla bilinmiyor. Yalova’da bunun gibi birden fazla katliam var ve bu tarz olay birçok köyde yaşanmış. Genel manada anma törenleri 29 Nisan tarihinde Kocadere’de yapılıyor. Ben kendi bildiğimden beri bu törenlere katıldığım için ilginin her geçen yıl düşmeye başladığını görebiliyorum. Biz biraz da bu yüzden gündeme getirmek ve insanlara hatırlatmak istedik. Çünkü olaya tanıklık etmiş ve bilen insanlar teker teker vefat ediyor. Şu anda köyde katliamdan sağ kalıp yaşayan hiç kimse yok” dedi ve katliamdan canlı kurtulanların çocuklarının da yaşama veda etmeye başladığını tekrar belirterek bu acı olayı tekrar anlatmayı amaçladığını söyledi.

Öğrenciler, gösterimin sona erip, yönetmen Altınel’in konuşmasını tamamlamasının ardından filme dair merak ettiği soruları yöneltti ve yapımda emeği geçen herkese teşekkürlerini ilettiler.

Yalova Kocadere 1921 Yonetmen Unversite Sosyal Hizmet Ders Film Belgesel Gosterim (14)Yalova Kocadere 1921 Yonetmen Unversite Sosyal Hizmet Ders Film Belgesel Gosterim (11)Yalova Kocadere 1921 Yonetmen Unversite Sosyal Hizmet Ders Film Belgesel Gosterim (12)Yalova Kocadere 1921 Yonetmen Unversite Sosyal Hizmet Ders Film Belgesel Gosterim (5)Yalova Kocadere 1921 Yonetmen Unversite Sosyal Hizmet Ders Film Belgesel Gosterim (3)

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel